...

Съвет за лазерен нивелир – Кой модел да изберем?

съвет за лазерен нивелир

В съвременния свят лазерните нивелири са широко разпространен уред, който все по-често се използва както от професионалисти, така и от любители.

Ако имате нужда от съвет за лазерен нивелир сте попаднали на правилното място.

В тази статия ще Ви дадем няколко съвета при избор на лазерен нивелир, ще Ви запознаем с различните модели и ще ви обясним техните предимства и недостатъци.

Видове лазерни нивелири

Методите за нивелация възникват още в древността, когато най-често е използвано махало – въженце или конец, на което се закача тежест. Така хората получавали отвес, който служил за нивелация по вертикалата. По-късно се създават уреди, подобни на съвременните нивелири с балончета. Днес имаме на разположение огромен асортимент от този тип, а лазерните нивелири все по-масово и категорично ги заменят. Подобно на много други устройства, лазерният нивелир преминава през своите етапи на промени и развитие.

Точкови лазерни нивелири

За първи път лазерния нивелир се появява преди около 15 години. Моделът представлява обикновен строителен уред с вграден лазер, който от своя страна прожектира лазерна точка на определено разстояние. Известни са като точкови лазерни нивелири.

Точков лазерен нивелир
Точков лазерен нивелир

Ротационни точкови лазерни нивелири

Точковият лазерен нивелир обаче има ограничени възможности и не е много продуктивен. Поради това той не намира широко приложение сред професионалистите. След нови разработки и подобрения се появяват въртящи се лазерни нивелири, които се настройват ръчно – ротационни точкови нивелири.

Ротационен лазерен нивелир
Ротационен лазерен нивелир

Ротационният точков нивелир също има проектирана точка, но за разлика от първите модели автоматично се върти в кръг, създавайки лазерна линия по целия периметър на стаята. Неговия недостатък е малкият работен обхват (не повече от 10 m), а също и фактът, че нивелирът трябва да се настройва ръчно с помощта на регулиращи винтове.

Самонивелиращи точкови нивелири

Следващото поколение лазерни нивелири са самонивелиращите. За самонивелацията се използва принципът на махалото. В тялото на устройството е монтирано махало, върху което са фиксирани лазерни излъчватели, а под махалото са разположени магнити за неговото спиране. Потребителят трябва само да постави лазерния нивелир на равна повърхност, останалата част от подравняването се извършва от уреда.

Самонивелиращ точков лазерен нивелир
Самонивелиращ точков лазерен нивелир

Този принцип е в основата на всички бъдещи лазерни нивелири. Предимството на такива точкови устройства е високата точност от 0,3 мм на 1 метър и обхват до 40 метра и това ги превръща в много желан продукт при избор на лазерен нивелир. В сравнение с обикновените нивелири, това е огромен напредък. Недостатъци обаче също има – лоша видимост, маркировката отнема много време, цената достига до над 250 лева, невъзможност за работа на дълги разстояния на пряка слънчева светлина.

Самонивелиращи линейни лазерни нивелири

Благодарение на оптичните призми тези недостатъци са отстранени. Върху точката на излъчване на лазерните нивелири е поставена призма под формата на прав цилиндър, който блести с концентриран лазерен лъч светлина, и по този начин лазерната точка се превръща в лазерна линия.

От този момент нататък самонивелиращите се линейни лазерни нивелири навлизат в строителната сфера много бързо. При употребата им по стените се проектират лазерни линии, чрез които се правят бързи и точни измервания. Самонивелиращите се лазерни нивелири са идеални както за ремонт на апартамент, така и за построяване на цяла къща. Това ги прави идеалното решение на клиентите при избор на лазерен нивелир.

Ротационни лазерни нивелири

Според вида на компенсатора самонивелиращите се лазерни нивелири са разделени на два вида. Първият вид са нивелири с познатия компенсатор на принципа на махало. Почти всички линейни лазерни нивелири, които масово се използват, са с такъв тип компенсатор.

Вторият вид са с по-модерен и точен електронен компенсатор. При тях вградени електронни инклинометри (датчици за наклон) определят отклонението от хоризонталната равнина и с помощта на сервозадвижвания настройват компенсатора с грешка от 0,1 mm/m, тоест 1 mm 10 метра. Това е пет пъти по-точно от обикновения нивелир. Такъв тип компенсатор се използва за ротационните нивелири.

Самонивелиращ ротационен лазерен нивелир
Самонивелиращ ротационен лазерен нивелир

Те са подходящият избор на лазерен нивелир за работа на открито на разстояния до 1000 метра. Това се извършва с помощта на лазерен приемник, без който нито един лазерен нивелир няма да работи на такива разстояния.

Ротационните лазерни нивелири от своя страна също са разделени на няколко вида:

  1. Първият вид ​​се нивелира ръчно. Такива устройства са все по-малко търсени поради сложността на работа с тях.
  2. Полуавтоматичен – при него хоризонталната равнина се самонивелира, а вертикалната се нивелира ръчно. Този вид също се използва все по-рядко.
  3. Автоматични хоризонтални – това са самонивелиращи лазерни нивелири само с хоризонтална равнина. Използват се единствено за работа по хоризонталата, имат много високи точност и обхват на работа.
  4. Напълно автоматичен – има автоматично нивелиране както на хоризонталните, така и на вертикалните равнини, и широк обхват на действие от 200 до 1500 метра.
Автоматичен ротационен лазерен нивелир
Автоматичен ротационен лазерен нивелир

Съвет за лазерен нивелир

Огромното разнообразие на пазара е прекрасна възможност за потребителя да намери най-подходящият продукт, но в същото време е и предизвикателство да направим най-добрия избор на лазерен нивелир. Невинаги високата цена е гаранция за качество, но все пак не Ви съветваме да купувате съмнително евтини продукти без гаранция. Най-разумното към днешна дата е да закупите лазерен нивелир на 360 градуса, който да работи с литиево-йонни батерии и да има възможно най-много аксесоари.

Какво означава лазерен нивелир на 360 градуса ?

В момента 360-градусовите лазерни нивелири бързо набират популярност. Те се появиха сравнително наскоро, но вече успяха да предизвикат повишен интерес при строителите. Те са много по-удобни за работа в сравнение с обикновените двуплоскостни 2D лазерни нивелири, защото проектират линии едновременно на стените, пода и тавана или иначе казано около целия си радиус.

Предпочитани са при работа с гипсокартон, поставяне на ЦД и УД профили, подови замазки, плочки и дървени конструкции. Друго голямо предимство е, че проектираната равнина може да се постави много близо до стената, пода или тавана. С тях вече няма да има нужда да въртите лазерния нивелир постоянно за да дадете ниво.

Лазерен нивелир на 360 градуса

Цялата специфика на такива лазерни нивелири се крие в специалния дизайн на призмата, която разпръсква лазерния лъч. Както можете да видите на снимката, това е конус, откъдето идва и името – конусна призма.

Благодарение на тази конструкция на призмата и лазерния лъч, който преминава през върха на конуса, се формира кръгла лазерна равнина с 360-градусов обхват. Такъв тип призми се поставят в предната, задната, горната и долната части на лазерните нивелири.

Конусна призма на лазерен нивелир

Избор на лазерен нивелир

За домашни майстори

На първо място при избор на лазерен нивелир стои въпросът за какви цели ще бъде закупен. Ако сте домашен майстор и не се занимавате с ремонти професионално, не е необходимо да закупувате скъпо устройство. За ремонти в домакинството идеален избор са едни от най-желаните ни модели Лазерен нивелир Hilda LS4 и Лазерен нивелир Hilda DG-147

Лазерен нивелир Hilda LS-4 със зелени линии

За професионални строители


Ако професионално се занимавате със строителни дейности, бихме Ви препоръчали да закупите по-скъп модел лазерен нивелир заради по-високата им функционалност и способността да работят на открито с лазерен приемник. Той ще ви помогне да работите с лазерния нивелир на пряка слънчева светлина и на разстояние до 60 метра в диаметър. При избор на лазерен нивелир за по-големи обеми работа бихме Ви препоръчали: Лазерен нивелир Huepar S04CG-L и Лазерен нивелир Firecore F304T-XG. Основното им предимство е по-добра видимост и точност, възможността да работят с лазерен приемник, включената литиево-йонна батерия и множеството аксесоари.

Лазерен нивелир Huepar S04CG-L

Несъмнено и по-евтините лазерни нивелири могат да се справят с много задачи. Времето, за което ще бъдат осъществени, обаче би било доста повече. Добре е при избор на лазерен нивелир да се спрете на устройство със следните характеристики:

  • 3-4 равнини (лъча) от 360 градуса
  • възможност за работа с лазерен приемник
  • възможност за работа под наклон в заключен режим
  • включени възможно най-много аксесоари в комплекта за по-пълноценна и качествена работа

Червен или зелен лазерен лъч ?

Друг важен фактор, който трябва да разгледаме е лазерен нивелир със какъв лъч да изберем. Сигурно сте се чудили „ защо лазерите със зелени линии са по-скъпи от тези с червени? „

Всичко се свежда до там, че при производството на зелените лазерни излъчватели, практически 50% от вече готовите бройки се бракуват. Именно заради това те са и два пъти по-скъпи от червените, където се бракуват само около 10%. По-високата цена се определя и от това че лазерните нивелири със зелена светлина се виждат много по-добре, спрямо тези с червената.

Лазерен нивелир със зелен или червен лъч
Лазерни нивелири Huepar и Bosch

Ако проектирането се извършва в нормално осветена стая, тогава на 10-15 метра ще може да видите както червените, така и зелените линии. Въпреки това зеленият лъч ще се вижда малко по-добре.

Ако мястото, на което измервате е с пряка слънчева светлина, тогава няма да видите нито червения, нито зеления лъч. Това не трябва да ви изненада, тъй като най-големия проблем за лазерните нивелири е слънчевата светлина. Тя много силно разпръсква всеки лазерен лъч.

В тази ситуация (на закрито) помагат специални магнитни мишени за лазерен нивелир. Те подчертават червения или зеления спектър, което прави линията по-видима.

  • Ако вашият лазерен нивелир е с червен цвят – то използвайте червена мишена
  • Ако вашият лазерен нивелир е със зелен цвят – то използвайте зелена мишена
Магнитна Мишена за лазерен нивелир Smartech в зелен и червен цвят за гипсокартон

Тук може да видите видео сравнение между лазерен нивелир със зелен или червен лъч.

Работа на открито

При проектиране на улицата в ясно време на малко разстояние от около 2 метра също има разлики в полза на зеления лъч. На сенчесто място, където няма пряка слънчева светлина, може ясно да видите само зелената лазерна линия. При същите обстоятелства червената линия няма да се вижда. Но това е само на късо разстояние, малко по-далеч зеления лъч също ще изчезне.

Следователно в повечето ситуации зеленият лъч винаги е по-добър от червения. По отношение на дебелината на лазерните лъчи те обикновено са еднакви, но поради високата яркост на зелената линия, тя може да изглежда малко по-дебела.

червен и зелен цвят лазерен нивелир
Червен и зелен лазерен лъч

Живот на батерията

Ако говорим за захранване, червения лазер е с доста по-малка консумация на батерия спрямо зеления. Ето защо, ако се спрем на лазерен нивелир със зелен лъч е желателно да изберем устройство с вградена литиево-йонна батерия. Това ще ни спести много пари от постоянното закупуване на алкални батерии. Тъй като зелените лазерни лъчи са много по-ярки, то и самите опашки при 2D лазерни нивелири с различни цветове се различават значително.

Тук може да видите сравнение на два еднакви модела лазерни нивелира, но с различен цвят на лъча. Те са поставени на разстояние 1,5 метра от стената и ясно се вижда как зелената вертикална линия отива към тавана, но червената не. Това е при условие, че имат абсолютно еднакъв дизайн и характеристики.

лазерни нивелири с червен и зелен лазерен лъч видимост кой е по-добър
Два еднакви лазерни нивелира с различен лъч

Аксесоари за лазерни нивелири

В света на строителството и ремонта, прецизността е ключова. Лазерните нивелири се справят страхотно с маркирането на точни равнини и прави ъгли. Но за да извлечете максимума им, ще са ви необходими допълнителни аксесоарите за лазерни нивелири.

Телескопичен прът за лазерен нивелир е неотменима част от арсенала на всеки строител. Той позволява лазерния нивелир да се вдигне до нужната височина, като така осигурява точни измервания на всички равнини. Можете да регулирате височината на стойката спрямо вашите нужди.

телескопичен прът за лазерен нивелир

Триногите за лазерни нивелири са идеални за работа в малки пространства или на места, където е нужна допълнителна стабилност. Малките стативи са леки и компактни, което ги прави лесни за пренасяне и съхранение.

тринога за лазерен нивелир

Магнитната стойка е изключително удобна за работа при окачени тавани от гипсокартон. Магнитите позволяват стойката да се закрепи към металната планка закрепена на стената или към други метални повърхности. Тя осигурява добра стабилност и точност при измерванията.

магнитна стойка за лазерен нивелир

Адаптерът от 1/4 “ към 5/8“ позволява прехода между различни размери на стандартни винтове, което го прави идеален аксесоар за различни типове лазерни нивелири, триноги и магнитни стойки.

преходен адаптер

Заключение

Лазерните нивелири са незаменим помощник при всеки ремонт. Моделите на 360 градуса предлагат по-точни и лесни измервания. За предпочитане е да изберете лазерен нивелир със зелен лъч и литиево-йонна батерия.

Аксесоарите за лазерни нивелири са също важен аспект за качествената работа с тези устройства. Те подобряват функционалността и увеличават точноста на лазерните нивелири. По този начин Ви помагат да изпълните ремонтите по възможно най-добрия начин.

Надяваме се в тази статия да сме отговорили напълно на всички ваши въпроси. Ако публикацията е била полезна за вас, можете да я споделите в социалните мрежи. Ако желаете да четете още от нашия Блог, оставете коментар с предпочитаната от вас тема.

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела "Политика за използване на бисквитки"
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.