...

Как Да Изберем Металотърсач – Ръководство за Начинаещи

как да изберем металотърсач

В света на металотърсачите има безброй модели, функции и различни цени. Мнозина често се чувстват объркани и несигурни кой точно е най-подходящият уред за тях.

В днешната статия ще обясним, как да изберем металотърсач, кои са основните му компоненти, къде да търсим с металотърсач и как да го настроим при търсене на злато и съкровища.

След като прочетете нашето ръководство ще имате яснота и увереност в избора си. С правилната информация ще можете да се насочите към най-подходящия за вас металотърсач и да започнете своето приключение.

Как да изберем металотърсач

При избора на металотърсач е желателно да изберете такъв, който е проектиран с телескопична дръжка, така че да се приспособи към височината на Вашето тяло.

Препоръчително е да изберете уред, който е снабден с водоустойчива бобина, с която да може да търсите в плитки реки или локви.

Обърнете внимание и на подсветката, тъй като тя е изключително наложителна, особено ако използвате уреда при залез слънце или през нощта.

търсене с металотърсач

Как да изберем металдетектор за злато

Намирането на злато изисква време, усилия и подходящо оборудване. Ако сте решили да търсите златни артефакти, реликви, скъпоценни монети и съкровища ще Ви е необходим уред за търсене на по-голяма дълбочина.

Металдетекторите с по-висока честота работят с по-къси дължини на вълните от металдетекторите с по-ниска честота.

Когато търсите злато с металотърсач честотата на детектора е от ключово значение.

 1. Ниска честота (3-30 kHz): Детекторите с ниска честота са по-чувствителни към по-големи златни буци и могат да проникнат по-дълбоко в земята. Те се представят добре в минерализирани почви, но могат да пропуснат по-малки златни късове.
 2. Висока честота (30-100 kHz): Детекторите с висока честота са изключително чувствителни към малки парченца злато. Въпреки това тяхната дълбочина може да е по-ограничена в сравнение с детекторите с ниска честота.
 3. Детектори с много ниска честота (VLF): Те са най-универсалните металотърсачи. Могат да намират всички видове метали, включително злато. Най-добрите VLF детекторите са специално настроени за злато с честота около 15-75 kHz.
 4. Детектори с импулсна индукция (PI): Те са отлични за търсене на злато и работят добре в минерализирани почви. PI детекторите не различават златото толкова добре колкото VLF-ите. Въпреки това те търсят на по-голяма дълбочина и са идеални за намиране на по-големи златни люспи на по-големи дълбочини.

Препоръка: Ако основната ви цел е да търсите златни люспи то най-добрият ви избор би бил VLF детектор с висока честота.

Помислете и за теглото на металдетектора, особено ако сте решили да търсите злато около големи площи.

Търсене на злато с металотърсач.

Обърнете внимание на формата и размера на бобината. По-големите намотки покриват по-голяма площ, но са недостатъчно ефективни за откриване на малки златни частици. За по-малките сонди важи точно обратното.

Съветваме Ви да се ориентирате към металотърсач с малка концентрична бобина, тъй като тя е доста по-ефективна за засичане на малки цели.

Как и къде да търсим с металотърсач?

На територията на България има голямо разнообразие от заровени съкровища, забравени артефакти и археологически останки.

За да ги откриете е необходимо да търсите на подходящите за тази цел места.

Може да изпробвате Вашият металотърсач, като започнете с търсенето покрай руини, исторически места, плажове, крайбрежни алеи, паркове, ниви и много други.

Търсене с металдетектор покрай поле.
 1. Преди да започнете с търсенето е важно да разберете как функционира Вашият металотърсач. Поради тази причина е необходимо да прочетете ръководството за работа и да се запознаете с основните настройки за различните видове метали.
 2. Изберете подходящо място, на което е възможно да откриете ценни находки.
 3. Уверете се, че сте проверили местните закони и че разполагате с необходимите разрешителни за търсене с металотърсач.
 4. Имайте търпение и отделете достатъчно време, което ще оползотворите в търсене на скъпоценни съкровища. Не се отчайвайте ако опитите са неуспешни!
 5. Слушайте внимателно всички звукови сигнали на устройството.
 6. Свържете се с местни археолози или музеи в случай, че откриете исторически предмети, реликви или артефакти. Запишете точната локация (или местоположение), на която сте открили предмета. Предприемете необходимите действия за да се запази в оригиналният си вид.
 7. Винаги почиствайте след себе си и пазете околната среда.

Тук може да разгледате видеото, в което е показано как се търси с металдетектор.

Как се настройва металдетектор

1. Основни настройки

 • Дискриминация: Тази функция позволява на устройството Ви да филтрира и игнорира определени видове метали по време на търсене. Настройте дискриминацията според предмета, който сте решили да откриете.
 • Чувствителност: Регулирането на чувствителността помага на металотърсача да улавя по-надълбоко. Когато променяте тази настройка е важно да се съобразите с условията на терена и влажността на почвата.
 • Звукови тонове: Някои металотърсачи използват различни аудио тонове. Съветваме Ви да ги запомните добре, тъй като чрез тях ще успеете да идентифицирате намерените обекти.
Настройка за дискриминация на металдетектор.

2. Настройка на баланса на земята (Ground balance)

Настройката за баланса на земята помага на металотърсача да игнорира минералите в почвата и да се фокусира върху металните предмети. За оптимални резултати използвайте функцията за автоматичен или ръчен баланс на земята.

Настройване на ground balance на металдетектор.

3. Провеждане на тестове

Преди да започнете сериозно търсене направете няколко тестови сканирания в контролирана среда (например във Вашия двор).

По този начин ще разберете как устройството реагира на различни видове метали.

Търсене с металдетектор в заден двор на къща.

4. Практика

Съветваме Ви да отидете на подходящ терен и да изпробвате настройките на металотърсача.

Вземете под внимание спецификата на местността и коригирайте настройките на уреда спрямо нея.

Бъдете търпеливи и не забравяйте да експериментирате с различни настройки.

Откритие на скъпоценна находка с металотърсач.

Какво е търсеща сонда – бобина ?

Сондата на металотърсачите е главният действащ компонент, който служи за откриване на метални предмети. Тя може да разпознае най-различни видове метали, както и да определи дълбочината и честотата на сканиране.

Сонда на металотърсач.

Как работи търсещата бобина ?

Търсещите бобини на металотърсачите работят чрез електромагнитно поле, което се предава под повърхността на земята.

Сондата на металдетектора се състои от два пръстена, които приемат и предават сигнали. Вътрешният пръстен е този, който предава сигнали, а външният е този, който ги приема.

Търсенето и откриването на метални предмети в земята се осъществява посредством вътрешния.

Повечето металотърсачи са способни да разграничават или игнорират някои видове предмети.

Сондата създава електромагнитно поле за улавяне на метални предмети.

Основни характеристики на търсещата бобина

Когато избирате металотърсач е важно да обърнете повече внимание на характеристиките на търсещата бобина. Нека да разгледаме 4-те основни характеристики, които влияят на производителността на уреда.

Дълбочина на откриване (засичане) – По-евтините металдетектори разполагат с доста функции, но са по-лимитирани от към дълбочина на откриване и засичане на заровени предмети. За сметка на това са на изгодна цена и са подходящи за начинаещи и любители.

Също така е важно да отбележим, че има някои фактори, които могат да повлияят на производителността на търсещата бобина.

Част от тях са следните: размерът на заровеният предмет, неговата посока и продължителността на времето, през което е бил заровен.

Дълбочина на откриване (засичане) с металотърсач.

Форма на бобината – Това е една от най-важните характеристики, на която трябва да обърнете внимание, когато избирате металдетектор.

Имайте в предвид, че формата на бобината влияе върху зоната на покритие, чувствителност и маневреност по време на търсене.

Например бобина с по-малък размер може да засече заровен предмет, дори когато е разположен в близост до място с голям брой отпадъци.

Когато се променя формата на бобината се променя и формата на излъчващото се магнитно поле.

Има уреди, които се предлагат с Double D, елипсовидна, концентрична, mono loop или овална форма на бобината.

Различни форми на бобините на металотърсачи.

Размерът на сондата – Размерът на сондата определя чувствителността, дълбочината и зоната на покритие за откриване на заровени предмети. Търсещите бобини се делят на следните 2 вида според размера:

Малки сонди

 • Предимства: Сондите, които са с умален размер са доста по-чувствителни към малки предмети или скъпоценни находки, като монети и златни пръстени.
 • Недостатъци: Способни са да пропуснат някои по-големи по размер предмети в дълбочина.

Големи сонди

 • Предимства: Големите бобини са доста по-чувствителни и имат по-голям обхват, който им позволява да откриват предмети на по-голяма дълбочина.
 • Недостатъци: Могат да пропуснат някои по-малки по размер предмети и метали.
3 различни размера бобини търсят на различна дълбочина

Честота на бобината – Някои бобини работят на определена честота, която може да повлияе на тяхната чувствителност към различни видове метали.

Сондите, които са с по-висока честота са доста по-чувствителни към малки предмети, които са заровени на плитко под водата или недостатъчно дълбоко под земната повърхност.

За по-ниските честоти важи точно обратното. Чрез тях може да откриете скъпоценни находки на доста по-голяма дълбочина.

Честота на сондата на металотърсача.

Видове бобини

Видовете бобини се делят на 4 вида според формата си. Всяка една от тях влияе върху работата на металотърсача и различните функции и характеристики.

Monoloop бобини

Това са едни от най-често срещаните търсещи бобини, които се предлагат на пазара. Те са изработени във формата на буквата „О“.

Обикновено се използват за по-специализирани търсения, като например за откриване на малки предмети, които са заровени на плитко.

Моно бобините са слабо чувствителни към по-големи предмети, но са много чувствителни към по-малки.

Те излъчват магнитно поле, което наподобява формата на конус, като се има в предвид, че най-широката част съответства на формата на търсещата бобина.

monoloop бобина на металотърсач

Концентрични бобини

Концентричните сонди се характеризират с кръгла форма. Изобразяват се като два кръга, които са разположени един в друг.

Тяхната производителност е доста по-добра спрямо тази на monoloop бобините по отношение на дълбочината и стабилността на сигнала.

Концентричните бобини са по-чувствителни към по-малки предмети. Освен това Ви дават възможността да разделяте видовете предмети или метали.

концентрична бобина на металотърсач

Double D (DD) бобини

Тези бобини са оформени, като две букви D и се припокриват по плоските си ръбове.

Тези намотки са изработени за да осигурят подобрена дълбочина и възможности за разделяне на заровените предмети.

Double-D сондите са с намалена чувствителност към по-малки цели и са малко по-неудобни за управление в по-тесни пространства в сравнение с други видове бобини.

Те са изключително ефективни, тъй като улесняват търсенето в дълбочина. Излъчват магнитното поле между местата, където буквите „D“ се припокриват.

Формата на това магнитно поле създава тънка лента, която образува правоъгълна форма със заоблени ъгли.

Това поле осигурява по-широк обхват и по-голяма дълбочина на търсене за разлика от магнитното поле на концентричната сонда.

Double DD бобина на металотърсач

Елипсовидни бобини

Тези сонди са неизменна част от семейството на бобините Double D. Те са с елипсовидна или овална форма и са проектирани да осигурят по-широка зона на покритие по време на търсене.

Елипсовидните бобини са с намалена чувствителност към малки предмети, но могат да бъдат изключително полезни за бързо покриване на голяма площ.

Магнитното поле на тези бобини се разпределя по начина, по който се разпределя полето на Double D бобините.

Елипсовидна сонда на металотърсач

Често задавани въпроси – FAQ

Колко на дълбоко може да достигне сигналът на металотърсачите?

Повечето металдетектори могат да открият заровени предмети на дълбочина от 10 – 25 см.

При идеални условия на почвата металотърсач от среден клас може да достигне до 30-45 см дълбочина под земната повърхност.

Някои изключително професионални модели могат да достигнат на дълбочина до 20 метра.

Коя сонда (бобина) е най добра за откриване на метали?

Изборът на сонда за металотърсач зависи изцяло от Вашите нужди, бюджет и условия на търсене.

Ако сте решили да търсите специфични метали на определена дълбочина, изберете сонда, която отговаря на Вашите нужди и изисквания.

Как се тества сонда на металотърсач ?

За да изпробвате сондата на Вашия металотърсач е необходимо да заровите напълно еднакви монети на определена дистанция, една от друга, както и на различна дълбочина в диапазон (7, 15 или 22 см), за да видите дали уредът ще ги засече.

Взаимозаменяеми ли са сондите на металдетектора?

Не, повечето металотърсачи разполагат с бобини, които не са взаимозаменяеми.

Това е така, защото има разлики в захранващите конектори и функциите на всеки един от уредите.

Необходимо ли е да използвам бобина на металотърсача?

Да, сондата е неизменна част от металдетектора. Ако не бъде поставена уредът няма да може може да функционира правилно.

Заключение

Изборът на подходящ металотърсач е ключова стъпка към успешното откриване на скъпоценни съкровища.

Именно поради тази причина Ви съветваме да проучите пазара и да се консултирате с експерт, преди да закупите своят уред.

Не забравяйте да обърнете внимание на характеристиките на металотърсача, като например: дълбочина на търсене (засичане), вида на бобината според формата и размера и допълнителните функции, като настройки за чувствителност и GPS.

Надяваме се, че цялата тази информация относно металдетекторите и техните бобини е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси по темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела "Политика за използване на бисквитки"
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.