...

Калкулатор за Ракия

калкулатор за ракия

🔄 Последна актуализация на 11.10.2024

Разреждането на ракията трябва да се извърши поне една седмица след варенето, за да се стабилизира алкохолният градус. За разреждането е препоръчително да се използва безхлорна и мека вода, като трапезна или дестилирана вода с възможно най-ниско минерално съдържание. Популярен избор в България е Девин с розова капачка, която е с ниска минерализация и е подходяща за бебета и кърмачета.

При разреждането се използват три основни правила:

  1. Температурата на водата и ракията трябва да бъде еднаква, за да се избегнат нежелани реакции. Препоръчително е градирането да се извършва при температура от 20°C.
  2. Винаги добавяйте водата към ракията, никога обратното.
  3. Наливайте бавно и разбърквайте постоянно.

Калкулатор за Ракия

Icon 1
Icon 2

Icon 3
Icon 4

Съвети за по-добър резултат

В различните региони на България съществуват разнообразни традиции при разреждане на ракията, като често това е въпрос на личен вкус. Плодовите ракии обикновено се разреждат до алкохолен градус от 40° до 43°, докато гроздовите ракии често са между 43° и 46°. За домашните ракии алкохолният градус трябва да бъде под 46°, за да се запази приятният и мек вкус на напитката.

  • Ако алкохолният градус е твърде висок, разредете ракията до под 70°, след това измерете отново и направете ново изчисление с калкулатора за ракия.
  • Ако в ракията са добавени съставки, като захар или ароматизанти, измерването на алкохолния градус няма да отрази точно реалното съдържание на алкохол в напитката.
  • Ракия, разредена под 45% алкохолно съдържание може да стане мътна заради съдържанието на етерични масла. В този случай мътността може да се намали чрез охлаждане във фризера и прецеждане през филтърна хартия. Ако на топло ракията не е мътна, а помътнява в хладилника, това е признак на изпуснати в ракията висши алкохоли от патоките.
  • Колкото по-късно затворите казана за ракия, толкова повече етерични масла ще попаднат в дестилата и вероятността от мътност ще се увеличи.
  • Може да направите пробно разреждане на малко количество ракия. Ако се замъти, може да я върнете в основното количество неразредена ракия и да пробвате с по-висок градус.

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.