🔄 Последна актуализация на 11.10.2024
Разреждането на ракията трябва да се извърши поне една седмица след варенето, за да се стабилизира алкохолният градус. За разреждането е препоръчително да се използва безхлорна и мека вода, като трапезна или дестилирана вода с възможно най-ниско минерално съдържание. Популярен избор в България е Девин с розова капачка, която е с ниска минерализация и е подходяща за бебета и кърмачета.
При разреждането се използват три основни правила:
- Температурата на водата и ракията трябва да бъде еднаква, за да се избегнат нежелани реакции. Препоръчително е градирането да се извършва при температура от 20°C.
- Винаги добавяйте водата към ракията, никога обратното.
- Наливайте бавно и разбърквайте постоянно.
Калкулатор за Ракия
Съвети за по-добър резултат
В различните региони на България съществуват разнообразни традиции при разреждане на ракията, като често това е въпрос на личен вкус. Плодовите ракии обикновено се разреждат до алкохолен градус от 40° до 43°, докато гроздовите ракии често са между 43° и 46°. За домашните ракии алкохолният градус трябва да бъде под 46°, за да се запази приятният и мек вкус на напитката.
- Ако алкохолният градус е твърде висок, разредете ракията до под 70°, след това измерете отново и направете ново изчисление с калкулатора за ракия.
- Ако в ракията са добавени съставки, като захар или ароматизанти, измерването на алкохолния градус няма да отрази точно реалното съдържание на алкохол в напитката.
- Ракия, разредена под 45% алкохолно съдържание може да стане мътна заради съдържанието на етерични масла. В този случай мътността може да се намали чрез охлаждане във фризера и прецеждане през филтърна хартия. Ако на топло ракията не е мътна, а помътнява в хладилника, това е признак на изпуснати в ракията висши алкохоли от патоките.
- Колкото по-късно затворите казана за ракия, толкова повече етерични масла ще попаднат в дестилата и вероятността от мътност ще се увеличи.
- Може да направите пробно разреждане на малко количество ракия. Ако се замъти, може да я върнете в основното количество неразредена ракия и да пробвате с по-висок градус.
Вижте още:
- Предимства на Казаните за Ракия от Неръждавейка
- Колко Ракия Излиза от 100 кг Грозде, Сливи и Кайсии – Калкулатор
- Кога Джибрите са Готови за Варене на Ракия?