Дизелова Китайска Суха Печка Мнения, Съвети и Избор

всичко за дизелова Китайска суха печка мнения, съвети и избор

В забързаното ежедневие все повече хора желаят да се откъснат от градската среда и да се впуснат в приключения сред природата. Къмпинг с палатка, пътуване с каравана или кемпер се превръщат във все по-желана почивка. 

За по-пълноценна почивка обаче удобствата са изключително важни. 

Да останем на топло в караваната, кемпера, лодката или палатката ще ни гарантира, че преживяването ще бъде приятно и че ще се върнем от почивката отпочинали и здрави. 

Сухите дизелови печки са сред най-често използваните уреди точно за тези ситуации. Те са бюджетни, лесни за монтаж и не изискват особенна поддръжка.

В тази статия ще ви обясним как работят сухите дизелови печки, какви са мненията за тях, къде се използват, съвет как да изберете правилния модел за Вас и как да ги монтирате и използвате правилно.

Какво е Суха Дизелова Печка?

Китайските сухи дизелови печки стават все по-популярни заради достъпната цена и добрата производителност. Те са отоплителни системи, които използват дизелово гориво, за да генерират топлина. 

Технологията за отопление с дизелово гориво е разработена в Европа през 40-те години на миналия век. От тогава до днес технологията се развива и бива подобрявана непрестанно. 

Заедно с това нарастват добрите мнения, търсенето и предлагането на пазара, а употребата на уредите става все по-лесна.

Сухите дизелови печки имат широко приложение – в автомобили, камиони, каравани, кемпери, лодки, гаражи, работилници и домове.

преносима суха дизелова печка поставена на маса

Китайска Суха Печка Мнения и Отзиви

Мнозина потребители са изключително доволни от китайските сухи дизелови печки. Те подчертават удобното и лесно използване, както и факта, че печката затопля пространството бързо и равномерно.

Енергийна Ефективност

Друго силно предимство, което изтъкват хората е енергийната ефективност. Много от отзивите подчертават, че уреда се е оказал много икономичен и използва много малко количество нафта.

Лесен и Бърз Монтаж

Потребителите споделят и позитивно мнение за лесния и бърз монтаж на уреда. Те твърдят, че не е нужно да се наемат професионалисти или да се закупуват допълнителни компоненти за монтажа на печката.

Как Работят Сухите Дизелови Печки ?

Дизеловите печки впръскват нафта в горивна камера, която в последствие се запалва.

Топлината, генерирана от горенето, се използва за загряване на въздуха, преминаващ през уреда. 

Въздухът се разпределя в помещението или превозното средство чрез вентилатор. Температурата и скоростта на вентилатора може да бъде регулирана посредством LCD дисплей или дистанционно управление.

Качествения монтаж е от ключово значение за правилната работа на сухата дизелова печка.

схема с компонентите на сухата дизелова печка

Предимства

Нафтовите печки са универсално съвременно решение за отоплението на къщи, фургони, кемпери, ванове, лодки и др. Те са изключително ефективни и точно заради това на тях се спират голяма част от хората. 

Причините за това са много, но нека изброим основните:

 • Лесен монтаж
 • Достъпно гориво: дизеловото гориво се предлага на всяка бензиностанция
 • Сух топъл въздух: не създават влага и кондензация в помещението. Затова и често се срещат под наименованието “сухи дизелови печки”.
 • Компактни: печките за вграждане са с размери едва 40х15х15 см, а преносимите модели могат да бъдат 40х30х30 или 40х40х15 см.
 • Разнообразие от модели с различна мощност: можете да изберете най-подходящият за Вас вариант – като размери и характеристики на работа

Къде Могат да се Използват?

Дизеловите печки могат да бъдат използвани в различни области и приложения:

 • В кемпери и каравани за топло и уютно пространство по време на пътувания и къмпинг.
 • За отопление на палатки по време на лов, риболов и къмпинг в студената част от годината.
 • В лодки и яхти за отопление на каютите и общите помещения.
 • В гаражи, работилници и складове за осигуряване на комфортна работна среда.
 • В помещения като навеси или незавършени строежи, фургони и други, където е необходимо временно отопление.
 • В стаи у дома – дизеловите печки намират приложение и в къщи, в които живущите желаят да отопляват 1-2 стаи, а уреди като климатиците са неизгоден и неефективен вариант.
използване на суха дизелова печка за отопление на палатка

Видове Сухи Дизелови Печки

Сухите дизелови печки могат да се класифицират по няколко основни критерия:

Мощност

На пазара се предлага огромно разнообразие от сухи дизелови печки с различна мощност. Най-често използваните са: 2 kW, 5 kW и 8 kW

Мощността на печката определя за какъв тип и обем помещение е подходяща тя. Колкото по-голямо е помещението – толкова по-мощна печка ще Ви бъде необходима. 

Важно условие е и какъв тип е помещението или съоръжението, за което използвате уреда. Ако използвате печката във фургон, който не разполага с изолация, топлината по-бързо ще се губи в сравнение с тухлено помещение с изолация.

Тип

Можем да разделим сухите дизелови печки по типове на преносими и такива за вграждане.

 • Преносими – При преносимите сухи дизелови печки резервоарът и горивната камера са събрани в общ корпус. Подходящи са за палатки, каравани, камиони, фургони и др. Инсталацията при тях е улеснена, а предимството им е, че по-лесно могат да бъдат преместени.
преносима суха нафтова печка
 • За вграждане – При дизеловите печки за вграждане резервоарът и горивната камера са разделени. Инсталирането има малко повече специфики, но основното предимство тук е, че можете да разпределите двата основни и по-обемисти компонента така, че да не губите пространство. Веднъж инсталирана, печката е по-трудна за местене, тъй като този вид не е предназначен за пренасяне. Подходяща е за коли, кепмери, каравани, камиони, лодки и други.
суха дизелова печка за вграждане

Брой Изходи за Топлия Въздух

 • 1 изход – топлият въздух излиза през един отвор с по-голям диаметър
 • 4 изхода – топлият въздух е разпределен през четири отвора, което дава възможност чрез тръби да го насочим в различни посоки. Например често срещано е с една 8 kW суха дизелова печка да се отопляват 4 палатки с по един въздуховод за всяка.
два вида печки с 1 и 4 въздуховода

Избор на Китайска Дизелова Печка

Има няколко основни фактора, които влияят на избора на суха дизелова печка:

Цена

Цената е винаги от определящо значение за всяка една покупка. За щастие при дизеловите печки можете да намерите продукти на добра цена с чудесно качество. 

Разликата в цените при печките 2-5-8 kW при различните марки може да варира от няколко стотин до няколко хиляди лева. Някои хора предпочитат да платят малко повече, за да закупят по-мощна печка и да се подсигурят. Това не е грешка, но може да има своите недостатъци. 

Площ и Вид на Помещението

Сухите дизелови печки се използват за най-различни помещения – от коли и каравани до работилници и дори къщи. Затова особено значение за избора оказват видът и площта на помещението или съоръжението, което се отоплява. 

Що се отнася за каравани, за моделите с дължина под 6.4 метра (21 фута) подходящи са дизеловите печки с мощност 2 kW. При по-дългите модели се препоръчват печки с мощност 5 kW. Същото важи и за кемпери с поп-топ тавани, както и за по-стари модели, при които изолацията не позволява максимално задържане на топлината в помещението.

За тухлени помещения като гаражи, работилници, къщи и др. се обръща отново внимание на площта, изолацията, с която разполага помещението и какъв е климатът на мястото. 

За коли най-често се избират 2 или 5 kW според резултатите, които се търсят. При избор на печка за камион е препоръчително да се избере печка 2 или 5 kW. 

Размер

Печките често се предлагат и в различни размери, за да изберете тази, която ще се побере на желаното от Вас място.

разлики в размерите на сухите дизелови печки

Особености във Функциите на Печката

Разбира се, няма как да не се спрем и на разликите при работата на печките с различна мощност. Ясно е, че печките с мощност 2 kW са по-малко мощни от тези, които са 5 или 8 kW. Понякога клиентите се двоумят дали просто да вземат по-мощен уред, за да си гарантират сигурен краен резултат. 

Тук е моментът да подчертаем, че по-мощният уред не винаги е по-доброто решение. При работа на ниска степен в дизеловите печки се натрупва въглерод. Това се дължи на начина на изгарянето на горивото.

Ако закупите печка с мощност 5 kW за малко помещение и тя работи само на ниска степен, ще се налага периодично да я увеличавате и да я оставяте да изгори натрупания въглерод.

В таблицата са представени основните предимства и недостатъци на печките с мощност 2 и 5 kW. 

Дизелова печка 2 kW

 • Добър избор за по-малки каравани и кемпери
 • По-дълго време за работа спрямо 5 kW за същите резултати.
 • Много по-комфортна температура за малки помещения от високата, бързо покачваща се топлина на 5kW
 • По-лесно поддържане на равномерна топлина
 • Ще работи на по-висока степен, което ще предотврати натрупването на въглерод
 • Работи на по-висока степен ,следователно разходът на гориво ще е на горната граница според характеристиките.

Дизелова печка 5 kW

 • Подходяща за помещения до 30 кв2
 • Обикновено работи на по-ниска степен (особено в по-малки помещения), което води до натрупване на въглерод.
 • По-трудно се поддържа комфортна температура, защото понякога е твърде мощна за малки пространства
 • Периодично трябва да работи на висока температура, за да изгори натрупания въглерод.
 • Има мощността да се справи със студа при минусови температури

Дизелова печка 8 kW

 • Подходяща за помещения до 50 кв2
 • Обикновено работи на по-ниска степен (особено в по-малки помещения), което води до натрупване на въглерод.
 • Не е подходяща за малки пространства
 • Периодично трябва да работи на висока температура, за да изгори натрупания въглерод.
 • Има значителна мощност да се справи със студа при минусови температури в големи помещения. Често купувана за отопление на къщи, фургони и работилници.

Климат

Климатът, при който се използва печката, също оказва влияние. Както вече споменахме, дизеловите печки намират основното си приложение в превозни средства, а най-хубавото при тях е, че може да ги вземете с вас на почти всяко място. Затова, ако планирате пътуване в планински региони, или пък ще посетите северни държави с Вашия кемпер, е по-добре да се подсигурите с по-мощна дизелова печка. Ако обичате да пиете студени напитки докато пътувате може да видите и нашите предложения за хладилници за кола с компресор.

Управление

Управлението на дизеловите печки при някои модели предлага повече възможности и удобства спрямо други. Така например можете да намерите модели, които се регулират от въртящ бутон или от LCD екран с различни функции. Допълнително при някои модели в комплекта е включено и дистанционно управление.

Поддръжка

Както при всеки електроуред поддръжката има ключова роля за дълготрайността и ефикасността на работа. Ето някои основни съвети за поддръжката на дизеловите печки:

 • Редовно почиствайте филтрите, за да избегнете замърсяване в уреда
 • Периодично пускайте печката на максимална температура, за да предотвратите натрупване на въглерод във вътрешността
 • Периодично преглеждате вентилационните отвори и тръбата за отвеждане на изгорелите газове, за да се уверите че са чисти и няма корозия
 • Следвайте препоръките на производителя за смяна на горивния филтър и други компоненти
 • Проверявайте електрическите кабели за признаци на повреда или износване

Често Задавани Въпроси

 1. Колко Гориво Изразходва Китайската Суха Дизелова Печка?

  При използване на дизелово гориво те изразходват около 0.15–0.5 литра на час, в зависимост от това дали печката тепърва загрява помещението или само поддържа температурата.

 2. Какъв Предпазител е Необходим за 5kW Китайска Суха Дизелова Печка?

  За такъв отоплител се препоръчва използването на отделен кръг с 2х4mm2 проводник и 15A предпазител.

 3. Колко Вата Консумира Китайската Суха Дизелова Печка?

  При стартиране консумира около 10 ампера, а след загряване на горелката, консумацията намалява до между 0.55 и 0.85 ампера.

 4. Колко Време Може да Работи Китайската Дизелова Печка?

  Дизеловите сухи печки могат да работят непрекъснато, но е важно да се вземат предвид вентилацията и рисковете от натрупване на въглероден оксид.

 5. Колко BTU е 8kW Суха Дизелова Печка?

  8kW дизелов отоплител произвежда около 27296 BTU

Заключение

Китайските сухи дизелови печки са бюджетен и ефективен начин за осигуряване на топлина във вашия автомобил, каравана, лодка или дом. Те предлагат разнообразие от модели и опции, които могат да задоволят различни потребности и предпочитания.

Допринасят с комфорт и топлина на места, където традиционните методи за отопление може да не са достъпни или практични.

Ако тази статия беше полезна за вас Ви молим да я споделите в социалните мрежи. Надяваме се, че успяхме да Ви обясним всичко най-важно за сухите дизелови печки. Ако имате въпроси може да ги зададете, като оставите коментар по-долу. Благодарим Ви за отделеното време!

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *