...

Как Работят Сухите Дизелови Печки – Мнения и Ръководство

Как работят сухите дизелови печки

В забързаното ежедневие все повече хора желаят да се откъснат от градската среда и да се впуснат в приключения сред природата. Къмпинг с палатка, пътуване с каравана или кемпер се превръщат във все по-желана почивка. 

За по-пълноценна почивка обаче удобствата са изключително важни. 

Да останем на топло в караваната, кемпера, лодката или палатката ще ни гарантира, че преживяването ще бъде приятно и че ще се върнем от почивката отпочинали и здрави. 

Сухите дизелови печки са сред най-често използваните уреди точно за тези ситуации. Те са бюджетни, лесни за монтаж и не изискват особенна поддръжка.

В тази статия ще ви обясним как работят сухите дизелови печки, какви са мненията за тях, къде се използват, как да изберете правилния модел за вас, как да ги монтирате и използвате правилно.

Какво е суха дизелова печка?

Китайските сухи дизелови печки стават все по-популярни заради достъпната цена и добрата производителност. Те са отоплителни системи, които използват дизелово гориво, за да генерират топлина. 

Технологията за отопление с дизелово гориво е разработена в Европа през 40-те години на миналия век. От тогава до днес технологията се развива и бива подобрявана непрестанно. 

Заедно с това нарастват добрите мнения, търсенето и предлагането на пазара, а употребата на уредите става все по-лесна.

Сухите дизелови печки имат широко приложение – в автомобили, камиони, каравани, кемпери, лодки, гаражи, работилници и домове.

преносима суха дизелова печка поставена на маса

Как работят сухите дизелови печки ?

Дизеловите печки впръскват нафта в горивна камера, която в последствие се запалва.

Топлината, генерирана от горенето, се използва за загряване на въздуха, преминаващ през уреда. 

Въздухът се разпределя в помещението или превозното средство чрез вентилатор. Температурата и скоростта на вентилатора може да бъде регулирана посредством LCD дисплей или дистанционно управление.

Качествения монтаж е от ключово значение за правилната работа на сухата дизелова печка.

схема с компонентите на сухата дизелова печка

Предимства

Нафтовите печки са универсално съвременно решение за отоплението на къщи, фургони, кемпери, ванове, лодки и др. Те са изключително ефективни и точно заради това на тях се спират голяма част от хората. 

Причините за това са много, но нека изброим основните:

 • Лесен монтаж
 • Достъпно гориво: дизеловото гориво се предлага на всяка бензиностанция
 • Сух топъл въздух: не създават влага и кондензация в помещението. Затова и често се срещат под наименованието “сухи дизелови печки”.
 • Компактни: печките за вграждане са с размери едва 40х15х15 см, а преносимите модели могат да бъдат 40х30х30 или 40х40х15 см.
 • Разнообразие от модели с различна мощност: можете да изберете най-подходящият за Вас вариант – като размери и характеристики на работа

Къде могат да се използват?

Дизеловите печки могат да бъдат използвани в различни области и приложения:

 • В кемпери и каравани за топло и уютно пространство по време на пътувания и къмпинг.
 • За отопление на палатки по време на лов, риболов и къмпинг в студената част от годината.
 • В лодки и яхти за отопление на каютите и общите помещения.
 • В гаражи, работилници и складове за осигуряване на комфортна работна среда.
 • В помещения като навеси или незавършени строежи, фургони и други, където е необходимо временно отопление.
 • В стаи у дома – дизеловите печки намират приложение и в къщи, в които живущите желаят да отопляват 1-2 стаи, а уреди като климатиците са неизгоден и неефективен вариант.
използване на суха дизелова печка за отопление на палатка

Китайска суха печка мнения

Мнозина потребители са изключително доволни от избора си. Те подчертават удобното и лесно използване, както и факта, че китайската суха печка затопля пространството бързо и равномерно.

Енергийна ефективност

Друго силно предимство, което изтъкват е енергийната ефективност. Много от отзивите подчертават, че уредите са се оказали много икономични.

Лесен и бърз монтаж

Хората споделят и позитивно мнение за лесната и бърза инсталация на уредите. Потребителите споделят, че не е нужно да се наемат професионалисти или да се закупуват допълнителни компоненти за монтажа на печката.

Видове сухи дизелови печки

Сухите дизелови печки могат да се класифицират по няколко основни критерия:

Мощност

На пазара се предлага огромно разнообразие от сухи дизелови печки с различна мощност. Най-често използваните са: 2 kW, 5 kW и 8 kW

Мощността на печката определя за какъв тип и обем помещение е подходяща тя. Колкото по-голямо е помещението – толкова по-мощна печка ще Ви бъде необходима. 

Важно условие е и какъв тип е помещението или съоръжението, за което използвате уреда. Ако използвате печката във фургон, който не разполага с изолация, топлината по-бързо ще се губи в сравнение с тухлено помещение с изолация.

Тип

Можем да разделим сухите дизелови печки по типове на преносими и такива за вграждане.

 • Преносими – При преносимите сухи дизелови печки резервоарът и горивната камера са събрани в общ корпус. Подходящи са за палатки, каравани, камиони, фургони и др. Инсталацията при тях е улеснена, а предимството им е, че по-лесно могат да бъдат преместени.
преносима суха нафтова печка
 • За вграждане – При дизеловите печки за вграждане резервоарът и горивната камера са разделени. Инсталирането има малко повече специфики, но основното предимство тук е, че можете да разпределите двата основни и по-обемисти компонента така, че да не губите пространство. Веднъж инсталирана, печката е по-трудна за местене, тъй като този вид не е предназначен за пренасяне. Подходяща е за коли, кепмери, каравани, камиони, лодки и други.
суха дизелова печка за вграждане

Брой изходи за топлия въздух

 • 1 изход – топлият въздух излиза през един отвор с по-голям диаметър
 • 4 изхода – топлият въздух е разпределен през четири отвора, което дава възможност чрез тръби да го насочим в различни посоки. Например често срещано е с една 8 kW суха дизелова печка да се отопляват 4 палатки с по един въздуховод за всяка.
два вида печки с 1 и 4 въздуховода

Как се монтира суха дизелова печка?

Инсталацията на дизелова печка не е сложна и не изисква опит или специални знания. Въпреки това е необходимо подробно да се запознаете с процеса, за да може Вашата дизелова печка да работи максимално безопасно и ефикасно.

В зависимост от вида (за вграждане или преносима) и мястото, на което желаете да я поставите (в каравана, лодка, камион, работилница, гараж) етапите могат да варират както и някой от тях да отпаднат. 

Почти всички дизелови печки пристигат в пълен комплект с всичко необходимо за тяхното инсталиране. 

суха дизелова печка за вграждане с аксесоари за нея

При преносимите дизелови печки процесът е максимално улеснен. При тях основните компоненти са предварително сглобени в корпуса. При печките за вграждане е необходимо тези елементи да бъдат свързани на място. 

преносима суха нафтова печка с аксесоари към нея

Монтаж на преносима дизелова печка

Тъй като инсталирането на преносимите дизелови печки е по-лесно, първо ще разгледаме стъпките при тях. 

 1. Поставя се тръбата за отвеждане на изгорелите газове и заглушителя, както и всмукателната тръба за свеж въздух с въздушния филтър. 
 2. Ако инсталираме печката вътре в помещението, е необходимо да пробием отвори и да изведем навън тръбата за изходящите газове.
 3. Ако решим да инсталираме печката извън помещението, което тя ще отоплява, то е необходимо да пробием отвор, през който да прекараме тръбата за топлия въздух. Тя е придружаващ аксесоар за монтаж в почти всички комплекти
 4. Добавете гориво и следете нивото му от нивомера на корпуса. Свържете печката към захранващия акумулатор или трансформатор от 220V на 12V и тя ще започне да работи.
 5. Настройте желаните градуси и степента на въртене на вентилатора. Всички останали компоненти – филтър и помпа за гориво, LCD управление и други са вече свързани в корпуса.

Монтаж на суха дизелова печка за вграждане

При печките за вграждане стъпките са малко повече, както и се изискват повече подготовка и инструменти.

Изберете място, на което ще инсталирате печката. Добре е тази стъпка да бъде обмислена предварително. Печките за вграждане са подходяща опция за кемпери и каравани, лодки и камиони, където има място да бъдат инсталирани за постоянно.

инструменти нужни за монтаж на суха дизелова печка за вграждане

Уверете се, че сте позиционирали печката там, където има достатъчно място за пробиване на отвори за всмукателната и изходната тръби.

Със сигурност не бихте искали да пробиете релси на шасито, резервоари за вода или горивопроводи. Уверете се, че около мястото няма леснозапалими материали, като мокети, седалки и пластмаса

Монтаж на суха дизелова печка - маркиране на отворите

Изрежете дупка за плочата за монтиране на печката. Закрепете плочата и монтирайте дизеловата печка за кола на желаното място

изрязване на отвор за дупка на суха дизелова печка
монтиране и закрепване на суха дизелова пекча

Ако желаете да вградите или да скриете печката в някаква кухина, ще бъде необходимо да пробиете отвори за входящия студен и изходящия топъл въздух. В каравани и кемпери често печката се вгражда под леглото, седалката или трапезарията. Ако печката е поставена свободно и не е вградена, пробиване на повече отвори не е необходимо. Важно е пред и около двата отвора да има поне 10 см свободно място за да могат да се охлаждат и да получават достатъчно въздух.

монтиране на филтър и тръба за дизеловата печка

Инсталирайте всмукателната тръба и филтъра, както и тръбата за отвеждане на изгорелите газове и заглушителя. Това се извършва от външната страна помещението или превозното средство.

монтаж на изпускателната траба на суха дизелова печка

Изберете място, на което ще поставите резервоара за горивото. На едно от двете обозначени за това места пробийте отвор на резервоара и с помощта на парче тел вкарайте от вътрешната страна фитинга за горивото.

инструкция за пробиване на резервоара на суха дизелова печка

Свържете резервоара за гориво с филтъра, помпата и печката. Преди да ги инсталирате е нужно да поставите гумени кoнектори (уплътнители) от двете страни на филтъра и помпата. 

Помпата и филтърът за гориво се поставят под наклон между 15 и 35 градуса. Позиционирането на филтъра и помпата за гориво се случва по следната схема:

схема за инсталиране на компоненти на суха дизелова печка за вграждане

Последователността на свързване е: резервоар за гориво -> филтър за гориво -> помпа за гориво -> дизелова печка 

Помпата и филтърът се поставят на разстояние не повече от два метра от резервоара за гориво. Желателно е филтърът да е максимално близо до резервоара, а помпата максимално близо до печката.

Свържете печката към захранващия акумулатор и я настройте според вашите предпочитания посредством LCD дисплея или дистанционното управление. Тук може да видите видеоклип за това как да използвате правилно управлението.

Избор на Китайска дизелова печка

Има няколко основни фактора, които влияят на избора на суха дизелова печка:

Цена

Цената е винаги от определящо значение за всяка една покупка. За щастие при дизеловите печки можете да намерите продукти на добра цена с чудесно качество. 

Разликата в цените при печките 2-5-8 kW при различните марки може да варира от няколко стотин до няколко хиляди лева. Някои хора предпочитат да платят малко повече, за да закупят по-мощна печка и да се подсигурят. Това не е грешка, но може да има своите недостатъци. 

Площ и вид на помещението

Сухите дизелови печки се използват за най-различни помещения – от коли и каравани до работилници и дори къщи. Затова особено значение за избора оказват видът и площта на помещението или съоръжението, което се отоплява. 

Що се отнася за каравани, за моделите с дължина под 6.4 метра (21 фута) подходящи са дизеловите печки с мощност 2 kW. При по-дългите модели се препоръчват печки с мощност 5 kW. Същото важи и за кемпери с поп-топ тавани, както и за по-стари модели, при които изолацията не позволява максимално задържане на топлината в помещението.

За тухлени помещения като гаражи, работилници, къщи и др. се обръща отново внимание на площта, изолацията, с която разполага помещението и какъв е климатът на мястото. 

За коли най-често се избират 2 или 5 kW според резултатите, които се търсят. При избор на печка за камион е препоръчително да се избере печка 2 или 5 kW. 

Размер

Печките често се предлагат и в различни размери, за да изберете тази, която ще се побере на желаното от Вас място.

разлики в размерите на сухите дизелови печки

Особености във функциите на печката

Разбира се, няма как да не се спрем и на разликите при работата на печките с различна мощност. Ясно е, че печките с мощност 2 kW са по-малко мощни от тези, които са 5 или 8 kW. Понякога клиентите се двоумят дали просто да вземат по-мощен уред, за да си гарантират сигурен краен резултат. 

Тук е моментът да подчертаем, че по-мощният уред не винаги е по-доброто решение. При работа на ниска степен в дизеловите печки се натрупва въглерод. Това се дължи на начина на изгарянето на горивото.

Ако закупите печка с мощност 5 kW за малко помещение и тя работи само на ниска степен, ще се налага периодично да я увеличавате и да я оставяте да изгори натрупания въглерод.

В таблицата са представени основните предимства и недостатъци на печките с мощност 2 и 5 kW. 

Дизелова печка 2 kW

 • Добър избор за по-малки каравани и кемпери
 • По-дълго време за работа спрямо 5 kW за същите резултати.
 • Много по-комфортна температура за малки помещения от високата, бързо покачваща се топлина на 5kW
 • По-лесно поддържане на равномерна топлина
 • Ще работи на по-висока степен, което ще предотврати натрупването на въглерод
 • Работи на по-висока степен ,следователно разходът на гориво ще е на горната граница според характеристиките.

Дизелова печка 5 kW

 • Подходяща за помещения до 30 кв2
 • Обикновено работи на по-ниска степен (особено в по-малки помещения), което води до натрупване на въглерод.
 • По-трудно се поддържа комфортна температура, защото понякога е твърде мощна за малки пространства
 • Периодично трябва да работи на висока температура, за да изгори натрупания въглерод.
 • Има мощността да се справи със студа при минусови температури

Дизелова печка 8 kW

 • Подходяща за помещения до 50 кв2
 • Обикновено работи на по-ниска степен (особено в по-малки помещения), което води до натрупване на въглерод.
 • Не е подходяща за малки пространства
 • Периодично трябва да работи на висока температура, за да изгори натрупания въглерод.
 • Има значителна мощност да се справи със студа при минусови температури в големи помещения. Често купувана за отопление на къщи, фургони и работилници.

Климат

Климатът, при който се използва печката, също оказва влияние. Както вече споменахме, дизеловите печки намират основното си приложение в превозни средства, а най-хубавото при тях е, че може да ги вземете с вас на почти всяко място. Затова, ако планирате пътуване в планински региони, или пък ще посетите северни държави с Вашия кемпер, е по-добре да се подсигурите с по-мощна дизелова печка. Ако обичате да пиете студени напитки докато пътувате може да видите и нашите предложения за хладилници за кола с компресор.

Управление

Управлението на дизеловите печки при някои модели предлага повече възможности и удобства спрямо други. Така например можете да намерите модели, които се регулират от въртящ бутон или от LCD екран с различни функции. Допълнително при някои модели в комплекта е включено и дистанционно управление.

Грешки при Дизеловите печки

Дизеловите печки са изработени със защити, които ще ви сигнализират, ако работата на уреда е възпрепятствана и ще ви покажат каква е причината за това. Често решението на проблема е изключително лесно. Тук може да разгледате грешките и начините за тяхното решаване.

E-01 – Ниско напрежение

Грешка 01 индикира за това, че дизеловата печка не получава достатъчно високо напрежение. Проверете акумулатора или захранващия блок от 220V на 12V. Ако използвате трансформатор със нисък ток, това също може да е причина за грешката.

Решението на този проблем е да изключите дизеловата печка и да оставите акумулатора да се презареди преди да включите отново уреда.

E-02 – Високо напрежение

Грешка 02 показва точно обратното на предходната грешка, а именно – напрежението е твърде високо. В този случай трябва да понижите напрежението до 12 волта.

Уточнение: тъй като тези печки са пригодени за работа в коли, каравани, камиони и други превозни средства те работят на 12 или 24 волта (в зависимост от модела). 

E-03 – Повреда на подгревната свещ

Ако на екрана се изпише грешка 03, това означава, че има повреда на подгревната свещ. В този случай трябва да проверите подгревната свещ и проводниците. Друга вероятна причина за проблема е, че към печката се подава твърде ниско напрежение – проверете грешка 01

E-04 – Грешка на помпата за гориво

Този код представя неизправност на горивната помпа. Това най-общо означава, че горивната помпа или е повредена, не работи или е неправилно монтирана За да отстраните проблема проверете: 

 • дали горивната помпа получава захранване;
 • дали всички проводи са непокътнати;
 • дали има достатъчно гориво в резервоара;
 • дали няма подпушвания на горивото.

Тази грешка също е възможно да се изпише на екрана при ниско напрежение (Е-01)

Е-05 – Прегряване

Тази грешка показва, че уредът е прегрял.

Проверете:

 • дали всмукателната тръба не е блокирана, а също и всички отвори;
 • дали вентилаторът работи правилно; 
 • дали тръбопроводът не е повреден; 
 • температурния датчик на корпуса.

Е-06 – Грешка на двигателя

Тази грешка показва, че има проблем с двигателя на вентилатора. Проверете дали вентилаторът се върти свободно. Друга проверка е за полярността на магнита и позицията на сензора на Холцер.

E-07 – Повреда във веригата

Тази грешка индикира за повреда в прекъсната верига. Иначе казано, връзката между нагревателя и контролера е прекъсната. 

За отстраняване на грешката проверете всички кабели и връзки. Също проверете за ниско напрежение. 

Е-08 – Изгаснал пламък

Изгаснал пламък. Този код означава, че имате малко гориво или въздух в горивните тръбопроводи. 

 • Проверете горивопроводите в резервоара за гориво
 • Проверете дали горивният филтър е пълен
 • Проверете за запушвания в подаването на гориво
 • Проверете дали всички връзки за гориво са добри
 • Вероятно ниско напрежение (вижте E-01)
 • Може да се наложи да рестартирате няколко пъти, за да заредите гориво

E-09 – Дефект на сензора. 

Грешка 09 показва, че има повреда в сензора.

 • Проверете дали буксата на сензора не е разхлабена или счупена
 • Проверете веригата

E-10 – Повреда на запалването

И накрая, код за грешка 10 показва, че запалването е неуспешно. Също така показва, че може да е имало многократни рестартирания без успех (поради грешки).

 • Проверете линиите и помпите за запушвания
 • Проверете подаването на гориво

Поддръжка

Както при всеки електроуред поддръжката има ключова роля за дълготрайността и ефикасността на работа. Ето някои основни съвети за поддръжката на дизеловите печки:

 • Редовно почиствайте филтрите, за да избегнете замърсяване в уреда
 • Периодично пускайте печката на максимална температура, за да предотвратите натрупване на въглерод във вътрешността
 • Периодично преглеждате вентилационните отвори и тръбата за отвеждане на изгорелите газове, за да се уверите че са чисти и няма корозия
 • Следвайте препоръките на производителя за смяна на горивния филтър и други компоненти
 • Проверявайте електрическите кабели за признаци на повреда или износване

Заключение

Китайските сухи дизелови печки са бюджетен и ефективен начин за осигуряване на топлина във вашия автомобил, каравана, лодка или дом. Те предлагат разнообразие от модели и опции, които могат да задоволят различни потребности и предпочитания.

Допринасят с комфорт и топлина на места, където традиционните методи за отопление може да не са достъпни или практични.

Ако тази статия беше полезна за вас Ви молим да я споделите в социалните мрежи. Надяваме се, че успяхме да Ви обясним всичко най-важно за сухите дизелови печки. Ако имате въпроси може да ги зададете, като оставите коментар по-долу. Благодарим Ви за отделеното време!

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела "Политика за използване на бисквитки"
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.