...

Дизелова Китайска Суха Печка Мнения, Съвети и Избор

всичко за дизелова Китайска суха печка мнения, съвети и избор

🔄 Последна актуализация на 31.05.2024

В забързаното ежедневие все повече хора желаят да се откъснат от градската среда и да се впуснат в приключения сред природата. Къмпинг с палатка, пътуване с каравана или кемпер се превръщат във все по-желана почивка. 

За по-пълноценна почивка обаче удобствата са изключително важни. 

Да останем на топло в превозното средство ще ни гарантира, че преживяването ще бъде приятно и че ще се върнем от почивката отпочинали и здрави. 

Сухите дизелови печки са сред най-често използваните уреди точно за тези ситуации. Те са бюджетни, лесни за монтаж и не изискват особенна поддръжка.

В тази статия ще ви обясним как работят сухите дизелови печки, какви са мненията за тях, къде се използват, съвет как да изберете правилния модел за Вас и как да ги монтирате и използвате правилно.

Какво е Суха Дизелова Печка?

Китайските сухи дизелови печки стават все по-популярни заради достъпната цена и добрата производителност. Те са отоплителни системи, които използват дизелово гориво, за да генерират топлина. 

Технологията за отопление с дизелово гориво е разработена в Европа през 40-те години на миналия век. От тогава до днес технологията се развива и бива подобрявана непрестанно. 

Заедно с това нарастват добрите мнения, търсенето и предлагането на пазара, а употребата на уредите става все по-лесна.

Сухите дизелови печки се използват на много места: в автомобили, камиони, бусове, каравани, кемпери, лодки, гаражи, палатки, работилници и домове.

преносима суха дизелова печка поставена на маса

Китайска Суха Печка Мнения и Отзиви

Мнозина потребители са изключително доволни от китайските сухи дизелови печки. Те подчертават удобното и лесно използване, както и факта, че печката затопля пространството доста бързо и равномерно.

Енергийна Ефективност

Друго силно предимство, което изтъкват хората е енергийната ефективност. Много от отзивите подчертават, че уреда се е оказал много икономичен и използва много малко количество нафта.

Лесен и Бърз Монтаж

Потребителите споделят и позитивно мнение за лесния и бърз монтаж на уреда. Те твърдят, че не е нужно да се наемат професионалисти или да се закупуват допълнителни компоненти за монтажа на печката.

Как Работят Сухите Дизелови Печки ?

Дизеловите печки впръскват нафта в горивна камера, която впоследствие се запалва. Топлината генерирана от горенето се използва за загряване на въздуха, преминаващ през уреда. 

Въздухът се разпределя в помещението или превозното средство чрез вентилатор. Температурата и скоростта на вентилатора може да бъде регулирана посредством LCD дисплей или дистанционно управление.

Качествения монтаж е от ключово значение за правилната работа на сухата дизелова печка.

схема с компонентите на сухата дизелова печка

Предимства на Сухите Нафтови Печки

Нафтовите печки са универсално съвременно решение за отоплението. Те са изключително ефективни и точно заради това на тях се спират голяма част от хората. 

Причините за това са много, но нека изброим основните:

 • Лесен монтаж
 • Достъпно гориво: дизеловото гориво се предлага на всяка бензиностанция
 • Сух топъл въздух: не създават влага и кондензация в помещението. Затова и често се срещат под наименованието “сухи дизелови печки”.
 • Компактни: печките за вграждане са с размери едва 40х15х15 см, а преносимите модели могат да бъдат 40х30х30 или 40х40х15 см.
 • Разнообразие от модели с различна мощност: можете да изберете най-подходящият за Вас вариант, като размери и характеристики на работа.

Къде Могат да се Използват Дизеловите Печки?

Дизеловите печки могат да бъдат използвани в различни области и приложения:

 • В кемпери и каравани за топло и уютно пространство по време на пътувания и къмпинг.
 • За отопление на палатки по време на лов, риболов и къмпинг в студената част от годината.
 • В лодки и яхти за отопление на каютите и общите помещения.
 • В гаражи, работилници и складове за осигуряване на комфортна работна среда.
 • В помещения като навеси или незавършени строежи, фургони и други, където е необходимо временно отопление.
 • В стаи у дома – дизеловите печки намират приложение и в къщи, в които живущите желаят да отопляват 1-2 стаи, а уреди като климатиците са неизгоден и неефективен вариант.
използване на суха дизелова печка за отопление на палатка

Видове Сухи Дизелови Печки

Сухите дизелови печки могат да се класифицират по няколко основни критерия:

Мощност

На пазара се предлага огромно разнообразие от сухи дизелови печки с различна мощност. Най-често използваните са: 2 kW, 5 kW и 8 kW

Мощността на печката определя за какъв тип и обем помещение е подходяща. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-мощна печка ще Ви бъде необходима. 

Важно условие е и какъв тип е помещението или съоръжението, за което използвате уреда. Ако използвате печката във фургон, който не разполага с изолация, топлината по-бързо ще се губи в сравнение с тухлено помещение с изолация.

Тип

Можем да разделим сухите дизелови печки по типове на преносими и такива за вграждане.

 • Преносими – При преносимите сухи дизелови печки резервоарът и горивната камера са събрани в общ корпус. Подходящи са за палатки, каравани, камиони, фургони и др. Инсталацията при тях е улеснена, а предимството им е, че по-лесно могат да бъдат преместени.
преносима суха нафтова печка
 • За вграждане – При дизеловите печки за вграждане резервоарът и горивната камера са разделени. Монтирането има малко повече специфики, но основното предимство тук е, че можете да разпределите двата основни и по-обемисти компонента така, че да не губите пространство. Веднъж монтирана, печката е по-трудна за местене, тъй като този вид не е предназначен за пренасяне. Подходяща е за коли, кемпери, каравани, камиони, лодки и други.
суха дизелова печка за вграждане

Брой Изходи за Топлия Въздух

 • 1 изход – топлият въздух излиза през един отвор с по-голям диаметър
 • 4 изхода – топлият въздух е разпределен през четири отвора, което дава възможност чрез тръби да го насочите в различни посоки. Например често срещано е с една 8 kW суха дизелова печка да се отопляват 4 палатки с по един въздуховод за всяка.
два вида печки с 1 и 4 въздуховода

Правилен Монтаж на Суха Дизелова Печка

Монтажът на суха дизелова печка изисква внимание към детайлите и спазване на правилата за безопасност. С нужните инструменти и нашите инструкции можете сами да извършите монтажа и да се наслаждавате на топлина и комфорт.

По-подробна информация по темата може да видите в нашата статия монтаж на суха дизелова печка.

Избор на Подходящо Място

Първата стъпка при монтажа на суха дизелова печка е изборът на подходящо място за нея. Добре е предварително да обмислите къде ще я поставите, така че да е скрита и да не пречи. Идеално място може да бъде под предната седалка, в шкаф или под леглото, в зависимост от превозното средство.

Съвети за Безопасен Монтаж

За безопасен монтаж се уверете, че има достатъчно пространство за пробиване на отвори за смукателната и изходящата тръби. Избягвайте пробиване на релси на шасито, кабели, резервоари за вода или горивопроводи.

Внимавайте около мястото да няма леснозапалими материали като мокети, седалки и пластмаса. Добра практика е да използвате ролетка и референтна точка, която можете да видите както отгоре, така и отдолу на превозното средство.

Пробиване на Отвор

След като сте избрали мястото, пробийте малка дупка с диаметър 5 мм, за да се уверите, че отворът е на правилното място. След това изрежете или пробийте дупка с боркорона с диаметър 127 мм.

За да предотвратите прегряване на винтоверта го оставяйте да изстива на всеки 20-30 секунди. Закрепете металната плоча и монтирайте дизеловата печка на желаното място.

Монтаж на Смукателната и Изпускателната Тръба

Монтирайте смукателната тръба и филтъра, както и тръбата за отвеждане на изгорелите газове и заглушителя. Уверете се, че изпускателната система е монтирана така, че да не позволява изгорелите газове да се връщат обратно.

Монтаж на Резервоара

Изберете място за резервоара за горивото. Пробийте отвор на едно от обозначените места и свържете резервоара за гориво с филтъра, помпата и печката. За да предотвратите течове, използвайте гумени конектори (уплътнители) от двете страни на филтъра и помпата.

Монтиране на Филтър и Горивна Помпа

Поставете помпата и филтъра за гориво под наклон между 15 и 35 градуса. Последователността на свързване е: резервоар за гориво -> филтър за гориво -> помпа за гориво -> дизелова печка. Внимавайте за правилното свързване на маркучите за помпата.

Свързване към Захранване

Свържете печката към захранващия акумулатор, като червеният кабел е към “+”, а черният кабел към “-” или масата на автомобила. Желателно е да поставите 15А предпазител на червеният кабел. Напълнете резервоара с нафта и включете печката. Настройте желаните градуси и степен на вентилатора според вашите предпочитания.

Монтаж на Преносима Дизелова Печка

При преносимите дизелови печки за кола монтажът е по-лесен. При тях основните компоненти са предварително сглобени в корпуса. За да ги монтирате поставете тръбата за отвеждане на изгорелите газове и заглушителя, както и смукателната тръба за свеж въздух с въздушния филтър. Ако монтирате печката вътре в помещение е необходимо да пробиете отвори и да извадите тръбата за изходящите газове навън.

Първо Включване на Китайска Суха Дизелова Печка

Стартирането на печката се получава с натискане на комбинация от бутони на управлението. Всеки модел суха дизелова печка разполага с различен контролен панел за работа. В момента на пазара това са трите най-популярни контролера:

Черен Контролер за Суха Дизелова Печка с 5 Бутона

В тази статия може да видите повече информация как да използвате черен контролер за суха дизелова печка с 5 бутона.

Как да Използвате Черен Контролер за Суха Дизелова Печка с 5 Бутона

Контролер на Суха Дизелова Печка с Икона на Гаечен ключ и 3 Вентилатора

В тази статия може да видите повече информация как да използвате контролер на суха дизелова печка с икона на гаечен ключ и 3 вентилатора.

Как да използвате контролер на суха дизелова печка с икона на гаечен ключ и 3 Вентилатора и 5 копчета

Контролер на Суха Дизелова Печка с 3 бутона

В тази статия може да видите повече информация за контролер на суха дизелова печка с 3 бутона.

Инструкции за Контролер на Суха Дизелова Печка с 3 бутона ЛСД дисплей

Видове Грешки при Китайските Сухи Нафтови Печки

Дизеловите печки са изработени със защити, които ще ви сигнализират под формата на error-и, ако работата на уреда е възпрепятствана. Грешките, които ще изброим не са еднакви за всички модели дизелови печки.

При грешка винаги първо прочетете инструкциите от производителя. Подробно описание и решение на всеки error може да намерите в нашата статия: Видове Грешки при Китайските Сухи Дизелови Печки.

Грешка E01

Error E01 е свързан основно с ниско напрежение и може да бъде причинен от недостатъчно зареден акумулатор или неподходящ захранващ кабел.

Грешка E02

Това е грешка свързана с високо напрежение и се появява, ако системата е свързана към напрежение по-високо от 12 волта.

Грешка E03

Код за грешка Е03 е свързан с проблем със запалителната свещ, който обикновено се решава с подмяна на свещта и цилиндричната мрежа около нея.

Грешка E04

Код за грешка Е04 сигнализира проблем в нафтовата помпа, като може да бъде от разкачени букси или заклещено бутало на помпата.

Грешка E05

Код за грешка Е05 сигнализира прегряване, което може да е причинено от блокирани въздуховоди или рязко огънати тръби за горещ въздух.

Грешка E06

Код за грешка E06 е свързан с вентилатора и може да се дължи на блокиран вентилатор или неправилно подредени магнити на вентилатора.

Грешка E07

Код за грешка E07 е проблем с контролера за управление, най-често поради несъвместимост с дънната платка.

Грешка E08

Код за грешка E08 указва проблем в горивната система, като липса на гориво или въздушни мехурчета в горивния маркуч.

Грешка E09

Код за грешка E09 сигнализира проблем с температурния сензор, което води до включване на печката без нужда.

Грешка E10

Код за грешка E10 се появява, ако сухата печка не успее да стартира няколко пъти или поради препълване с гориво.

Излизане на Бял Дим от Китайската Суха Дизелова Печка

Излизането на бял дим е често срещан проблем, който се получава при неуспешни опити за стартиране на печката.

Избор на Китайска Дизелова Печка

Има няколко основни фактора, които влияят на избора на суха дизелова печка:

Цена

Цената е винаги от определящо значение за всяка една покупка. За щастие при дизеловите печки можете да намерите продукти на добра цена с чудесно качество. 

Разликата в цените при печките 2, 5 и 8 kW при различните марки може да варира от няколко стотин до няколко хиляди лева. Някои хора предпочитат да платят малко повече, за да закупят по-мощна печка и да се подсигурят. Това не е грешка, но може да има своите недостатъци. 

Площ и Вид на Помещението

Сухите дизелови печки се използват за най-различни помещения – от коли и каравани до работилници и дори къщи. Затова особено значение за избора оказват видът и площта на помещението или съоръжението, което се отоплява. 

За каравани с дължина под 6.4 метра (21 фута) подходящи са дизеловите печки с мощност 2 kW. При по-дългите модели се препоръчват печки с мощност 5 kW. Същото важи и за кемпери с поп-топ тавани, както и за по-стари модели, при които изолацията не позволява максимално задържане на топлината в помещението.

За тухлени помещения като гаражи, работилници, къщи и др. се обръща отново внимание на площта и изолацията, с която разполага помещението.

За коли най-често се избират 2 или 5 kW според резултатите, които се търсят.

При избор на печка за камион е препоръчително да се избере печка 2 или 5 kW. 

Размер

Печките често се предлагат и в различни размери, за да изберете тази, която ще се побере на желаното от Вас място.

разлики в размерите на сухите дизелови печки

Особености във Функциите на Печката

Няма как да не се спрем и на разликите при работата на печките с различна мощност. Ясно е, че печките с мощност 2 kW са по-малко мощни от тези, които са 5 или 8 kW. Понякога клиентите се двоумят дали просто да вземат по-мощен уред, за да си гарантират сигурен краен резултат. 

Тук е моментът да подчертаем, че по-мощният уред не винаги е по-доброто решение. При работа на ниска степен в дизеловите печки се натрупва въглерод. Това се дължи на начина на изгарянето на горивото.

Ако закупите печка с мощност 5 kW за малко помещение и тя работи само на ниска степен, ще се налага периодично да я увеличавате и да я оставяте да изгори натрупания въглерод.

По-долу са представени основните предимства и недостатъци на печките с мощност 2 и 5 kW. 

Дизелова печка 2 kW

 • Добър избор за по-малки каравани и кемпери
 • По-дълго време за работа спрямо 5 kW за същите резултати.
 • Много по-комфортна температура за малки помещения от високата, бързо покачваща се топлина на 5kW
 • По-лесно поддържане на равномерна топлина
 • Ще работи на по-висока степен, което ще предотврати натрупването на въглерод
 • Работи на по-висока степен, следователно разходът на гориво ще е на горната граница според характеристиките.

Дизелова печка 5 kW

 • Подходяща за помещения до 30 кв2
 • Обикновено работи на по-ниска степен (особено в по-малки помещения), което води до натрупване на въглерод.
 • По-трудно се поддържа комфортна температура, защото понякога е твърде мощна за малки пространства
 • Периодично трябва да работи на висока температура, за да изгори натрупания въглерод.
 • Има мощността да се справи със студа при минусови температури

Дизелова печка 8 kW

 • Подходяща за помещения до 50 кв2
 • Обикновено работи на по-ниска степен (особено в по-малки помещения), което води до натрупване на въглерод.
 • Не е подходяща за малки пространства
 • Периодично трябва да работи на висока температура, за да изгори натрупания въглерод.
 • Има значителна мощност да се справи със студа при минусови температури в големи помещения. Често купувана за отопление на къщи, фургони и работилници.

Климат

Климатът, при който се използва печката, също оказва влияние. Както вече споменахме, дизеловите печки намират основното си приложение в превозни средства, а най-хубавото при тях е, че може да ги вземете с Вас на почти всяко място. Затова, ако планирате пътуване в планински региони или пък ще посетите северни държави с Вашия кемпер е по-добре да се подсигурите с по-мощна дизелова печка.

Ако обичате да пиете студени напитки докато пътувате може да видите и нашите предложения за хладилници за кола с компресор.

Управление

Управлението на дизеловите печки при някои модели предлага повече възможности и удобства спрямо други. Така например можете да намерите модели, които се регулират от въртящ бутон или от LCD екран с различни функции, автоматично включване в определено време, предварително зададени топли режими и други. При някои модели в комплекта е включено и дистанционно управление.

Поддръжка на Нафтовите Печки

Както при всеки уред поддръжката има ключова роля за дълготрайността и ефикасността на работа. Ето някои основни съвети за поддръжката на дизеловите печки:

 • Редовно почиствайте филтрите, за да избегнете замърсяване в уреда.
 • Периодично пускайте печката на максимална температура, за да предотвратите натрупване на въглерод във вътрешността.
 • Периодично преглеждайте вентилационните отвори и тръбата за отвеждане на изгорелите газове, за да се уверите че са чисти и няма корозия.
 • Следвайте препоръките на производителя за смяна на горивния филтър и други компоненти.
 • Проверявайте електрическите кабели за признаци на повреда или износване.

Често Задавани Въпроси

 1. Колко Нафта Изразходва Китайската Суха Дизелова Печка?

  Изразходва между 150 гр и 500 гр/час в зависимост от това дали печката тепърва загрява помещението или само поддържа температурата.

 2. Какъв Предпазител и Кабел е Необходим за 5kW Китайска Суха Дизелова Печка?

  Препоръчва се използването на отделен кръг с 2х4mm2 проводник и 15A предпазител.

 3. Колко Вата Консумира Китайската Суха Дизелова Печка?

  При стартиране консумира около 10 ампера, а след загряване на горелката, консумацията намалява до между 0.55 и 0.85 ампера.

 4. Колко Време Може да Работи Китайската Дизелова Печка?

  Дизеловите сухи печки могат да работят непрекъснато, но е важно да се вземат предвид вентилацията и рисковете от натрупване на въглероден оксид.

 5. Колко BTU е 8kW Суха Дизелова Печка?

  8kW дизелов отоплител произвежда около 27296 BTU

Заключение

Китайските сухи дизелови печки са бюджетен и ефективен начин за осигуряване на топлина във вашия автомобил, каравана, лодка или дом. Те предлагат разнообразие от модели и опции, които могат да задоволят различни потребности и предпочитания.

Допринасят с комфорт и топлина на места, където традиционните методи за отопление може да не са достъпни или практични.

Ако тази статия беше полезна за вас Ви молим да я споделите в социалните мрежи. Надяваме се, че успяхме да Ви обясним всичко най-важно за сухите дизелови печки. Ако имате въпроси може да ги зададете, като оставите коментар по-долу. Благодарим Ви за отделеното време!

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.