...

Видове Грешки при Китайските Сухи Дизелови Печки • E01 – Е10

Грешки при Сухите Дизелови Печки

🔄 Последна актуализация на 31.05.2024

Случвало ли Ви се е вашата китайска суха дизелова печка да спре да работи и да Ви покаже error, който изобщо не знаете какво означава?

Не се притеснявайте, защото днес ще Ви помогнем да разкриете и разрешите тези мистериозни съобщения за грешка.

В тази статия ще разгледаме различните кодове, като ниско напрежение, високо напрежение, неизправности на запалителните свещи и много други. Ще Ви предоставим детайлна информация за възможните причини за тези проблеми и най-важното – ще Ви научим на ефективни и лесни методи за тяхното отстраняване.

След като прочетете статията ще бъдете напълно подготвени да възстановите функционалността на вашата нафтова печка и да се насладите отново на топлината и уюта.

Грешки при Сухите Дизелови Печки

Дизеловите печки са изработени със защити, които ще Ви сигнализират под формата на error-и, ако работата на уреда е възпрепятствана.

Грешките, които ще изброим, не са еднакви за всички модели дизелови печки. При грешка винаги първо прочетете инструкциите от производителя.

Грешка E01

Error E01 е свързан основно с ниско напрежение и може да бъде причинен от няколко неща.

Причина 1

Една от причините може да е заради акумулатора, който да се нуждае от зареждане. Печките изискват много голям ток за стартиране, така че ако акумулатора няма достатъчно енергия за загряване на запалителната свещ, ще получите код за грешка Е01.

Причина 2

Ще получите кода за грешка и при пад на напрежението. Например ако сте удължили захранващия кабел до акумулатора с кабел, който не е достатъчно дебел. За да издържи на допълнителните 12 ампера необходими за стартиране на сухата печка Ви препоръчваме използването на кабел с площ поне 6 квадратни милиметра.

Причина 3

Друга причина, която може да доведе до код за грешка E01, е контролерът. Той може да настроен на 24 волта, вместо на 12 волта. Един и същ контролер може да се използва и за двата типа отоплители. Понякога те са настроени на 24 волта по подразбиране.

Причина 4

Друга причина може да бъде стар или разреден твърде много пъти акумулатор. Акумулаторът може на пръв поглед да работи и да захранва LED лампи и USB устройства, но в момента, в който го свържете с по-голямо натоварване може да издаде багажа.

Грешка E02

Това е грешка свързана с високо напрежение. Тя се появява ако сте свързали дизеловата печка към система с напрежение по-високо от 12 волта. Това може да бъде например, система от 24 волта с два 12-волтови акумулатора, свързани последователно, а не паралелно. Друг проблем може да е използването на променлив трансформатор от 220 към 12 волта, настроен на по-високо напрежение от 12 волта.

Грешка E03

Код за грешка Е03 е свързан с проблем със запалителната свещ. Обикновено проблема се решава с подмяна на запалителната свещ. Ако я сменяте Ви съветваме да смените и цилиндричната мрежа около нея(филтъра), тъй като тя може да е блокирана от въглеродни отлагания.

Вижте видеото по-долу за това как да намерите и смените подгревната свещ, както и филтъра за подгревна свещ.

Друга причина може да бъде, ако акумулатора е повреден, но е с високо напрежението. Самият акумулатор може да не захранва правилно запалителната свещ, така че вместо код за грешка Е01, ще получите код за грешка Е03.

Грешка E04

Код за грешка Е04 е свързан с проблем в нафтовата помпа. Той може да бъде от разкачени букси, който не правят добър контакт (имали сме подобен случай при гаранционен ремонт).

Друга причина може да бъде в заклещено бутало на помпата. Леко почукване с чук по корпуса на помпата може да го освободи.

Ако нито един от горните съвети не реши проблема, ще трябва да подмените нафтовата помпа.

Грешка E05

Код за грешка Е05 сигнализира прегряване. Може да е свързано с това, че въздуховодите за горещ въздух или вентилационните отвори са блокирани. Също така може да е от това, че тръбата за горещ въздух е много рязко огъната и не сте оставили поне 3 см. пространство между края на вентилатора на печката и други препятствия.

Грешка E06

Код за грешка E06 е свързан с вентилатора. Има няколко причини за тази грешка, която е често срещана при сухите нафтови печки. Изключете захранването и проверете с ръка дали вентилатора се върти лесно (при някой модели може да се наложи да свалите предпазния капак).

Понякога външния корпус на печката може да е леко натиснат и да ограничава движението на вентилатора. Ако е така, свалете двата горни капака на сухата печка и с две отвертки, поставени от двете страни, избутайте вентилатора напред или назад, в зависимост от това къде опира.

На вентилатора има и два малки магнита, които съобщават на дънната платка, колко бързо се върти. Ако те не правят добър контакт, дънната платка ще мисли, че вентилаторът не се върти и ще покаже грешка E06.

Вижте това полезно видео, показващо как да спрете вентилатора на вашата суха дизелова печка да докосва други неща. Също така е показана и полярността на магнита и сензорите на Holzer, както и защо е важно те да бъдат идеално подредени.

Грешка E07

Код за грешка E07 е проблем с контролера за управление. Най-често това означава, че сте получили грешен контролер от продавача, който e несъвместим с дънната платка. Ако решите да смените контролера, ще трябва да смените и дънната платка. В повечето случай ще е по-евтино и безпроблемно да купите нова печка, отколкото да смените ремонтирате старата.

Грешка E08

Код за грешка E08 указва проблем в горивната система. Това означава, че до печката не достига гориво за запалване от запалителната свещ. Ако току-що сте монтирали печката и още не сте го прекарали гориво, ще получите код за грешка E08.

Друга причина може да е, ако в резервоара има малко гориво. Грешка E08 може да се причини и от въздушни мехурчета в горивния маркуч, които могат да възникнат при различни условия, например при шофиране с ниско ниво на гориво.

Уверете се също така, че нафтовата помпа е настроена на правилният ъгъл. Той е 30 до 45 градуса, като някой модели работят и под 90 градусов ъгъл.

Друга причина може да е от това, че имате теч в горивната линия, така че горивото да не достига до печката. Уверете се, че всички връзки на горивната линия са затегнати и не изтича гориво.

Една от основните причини за грешките E08 и E10 е мекия зелен маркуч, който понякога се доставя със сухите дизелови печки, но не е много подходящ за целта. Нужен Ви е твърд найлонов тип маркуч, който да се пречупва и огъва по-трудно, за да не затруднява протичането на гориво към печката.

Грешка E09

Код за грешка 09 сигнализира проблем с температурния сензор. Когато температурният сензор има дефект, печката се включва сама и издухва студен въздух, като вентилаторът се върти без причина. Така че, ако това се случи, температурният сензор най-вероятно трябва да бъде сменен.

Грешка E10

Код за грешка 10 не е особено полезен код за грешка. Той се появява, ако сухата печка не успее да стартира няколко пъти, или се появява заради всяка от споменатите по-горе грешки. Една от възможните причини е препълването на сухата нафтова печка с гориво.

Ако в камерата за горене има твърде много гориво, тя няма да Ви даде код за грешка E08, тъй като получава гориво, а ще Ви даде код за грешка E10.

Излиза Бял Дим от Китайската Суха Дизелова Печка

Излизането на бял дим е често срещан проблем. Той се получава ако сте се опитвали да стартирате сухата нафтова печка няколко пъти, но без успех поради някаква причина. Накрая когато успеете да я стартирате ще излиза бял дим от нея за няколко минути. Тя ще изгори излишното гориво и димът ще спре.

Отстраняване на неизправности при бял пушек:

  • Уверете се, че в резервоара има достатъчно гориво
  • Уверете се, че резервоарът за гориво не е монтиран на повече от 2 метра под височината на горивната помпа
  • Уверете се, че всичките Ви връзки са добре запечатани, без да влиза въздух
  • Уверете се, че горивният филтър и горивната помпа не са запушени
  • Уверете се, че нафтата не е желирана в студено време (когато температурите паднат под -12ºC)
  • Уверете се, че нафтата не е много стара
  • Уверете се, че горивната помпа получава захранване
  • Ако нищо друго не помогне, сменете горивната помпа

Във видеото по-долу може да видите основните причини защо излиза бял пушек от печката.

Заключение

Тук може да намерите допълнителна информация за грешки и неизправности при сухите дизелови печки. Надяваме се, че информацията Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.