...

Монтаж на Суха Дизелова Печка – Подробно Упътване

Монтаж на суха дизелова печка в обшивка от неръждаема стомана

🔄 Последна актуализация на 31.05.2024

В тази статия ще Ви обясним как сами да направите монтаж на суха дизелова печка. Подобен тип уреди се използват много често в каравани, бусове, коли и камиони. Можете да намерите скъпи модели, като Webasto за около 2200 лв, но тази на която ще покажем монтажа струва около 400 лв.

Комплектът включва много части – електронен контролен панел за регулиране на скоростта на вентилатора, дистанционно управление, аксесоари за монтаж и въздуховоди. Тези печки работят на дизелово гориво и може да ги свържете по два начина – с включения в комплекта 10-литров резервоар или директно към резервоара на вашия автомобил. Ние ще покажем свързване към резервоара в комплекта.

Монтажът на дизелова печка не е сложен и не изисква кой знае какъв опит. Необходимо е обаче да имате набор от инструменти и подробно да се запознаете с процеса, за да може Вашата дизелова печка да работи максимално безопасно и ефикасно.

Монтаж на Суха Дизелова Печка за Вграждане

Избор на Подходящо Място

Изберете място, на което ще инсталирате печката. Добре е да обмислите това предварително. Помислете и дали има начин да скриете самата печка и резервоара, така че да не се виждат. Добро място за скриване е в шкаф или под леглото.

инструменти нужни за монтаж на суха дизелова печка за вграждане

Снимка на комплект суха дизелова печка за вграждане

суха дизелова печка за вграждане с аксесоари за нея

Съвети за Безопасен Монтаж

Уверете се, че сте позиционирали печката на място, където има достатъчно пространство за пробиване на отвори за смукателната и изходящата тръби.

Не бихте искали да пробиете релси на шасито, кабели, резервоари за вода или горивопроводи. Уверете се, че около мястото няма леснозапалими материали, като мокети, седалки и пластмаса.

Добър начин да проверите, че сте на правилното място е да използвате ролетка и референтна точка, която можете да видите отгоре и отдолу на вана. Добра референтна точка би била краят на задната броня. Можем да измерим от задната броня до приблизителното място на отвора.

Ако всичко изглежда наред, може да маркирате очертанията на металната плоча включена в комплекта.

Монтаж на суха дизелова печка - маркиране на отворите

Пробиване на Отвор

Пробийте малка дупка с диаметър примерно 5 мм и се уверете, че отвора е на правилното място. След това изрежете или пробийте дупка на пода с боркорона с диаметър 127 мм.

Ако ще използвате акумулаторен винтоверт за пробиването го оставете да изстива през 20-30 секунди, тъй като това е много голям отвор за подобен уред.

След пробиването, закрепете металната плоча и монтирайте дизеловата печка на желаното място. Може да сложите термоустойчиво лепило или силикон под плочата, за да предотвратите изгорелите газове да проникват вътре в купето.

изрязване на отвор за дупка на суха дизелова печка
монтиране и закрепване на суха дизелова пекча

Оптимизиране на Пространството и Вентилацията

Ако желаете да вградите или скриете сухата нафтова печка в кухина ще бъде необходимо да пробиете отвори за входящия студен и изходящия топъл въздух. В каравани и кемпери често печката се вгражда под леглото, седалката или трапезарията.

Ако печката е поставена свободно и не е вградена, пробиване на повече отвори не е необходимо. Желателно е около двата отвора да има поне 10 см свободно място за да могат да се охлаждат и да получават достатъчно въздух.

монтиране на филтър и тръба за дизеловата печка

Монтаж на Смукателната и Изпускателната Тръба

Инсталирайте смукателната тръба и филтъра, както и тръбата за отвеждане на изгорелите газове и заглушителя. Това се извършва от външната страна на превозното средство.

При повечето комплекти сухи дизелови печки изпускателната тръба е прекалено къса и недостатъчна. Тук може да видите комплект с изпускателна тръба с дължина от 180 см.

Важно е да осигурите достатъчно място за изпускателната система и да я монтирате така, че да не позволява на изгорелите газове да се връщат обратно в мястото където се намирате. Внимавайте до какво се докосва тръбата, защото ще стане изключително гореща.

Изходящата тръба за изгорелите газове трябва да е под наклон, за да може каквато и влага да се образува от конденза да изтече надолу. В края на тръбата монтирайте хоризонтално и заглушителя.

монтаж на изпускателната траба на суха дизелова печка

Монтаж на Резервоара

Изберете място, на което ще поставите резервоара за горивото. На едно от двете обозначени за това места пробийте отвор на резервоара и с помощта на парче тел вкарайте от вътрешната страна фитинга за горивото.

Може да видите нагледно как това се прави във видеоклипа по-долу.

Свържете резервоара за гориво с филтъра, помпата и печката. Преди да ги монтирате е нужно да поставите гумени конектори (уплътнители) от двете страни на филтъра и помпата. 

инструкция за пробиване на резервоара на суха дизелова печка

Монтиране на Филтър и Горивна Помпа

Помпата и филтърът за гориво се поставят под наклон между 15 и 35 градуса. Позиционирането се случва по следната схема:

схема за инсталиране на компоненти на суха дизелова печка за вграждане

Последователността на свързване е: резервоар за гориво -> филтър за гориво -> помпа за гориво -> дизелова печка 

Помпата и филтърът се поставят на разстояние не повече от два метра от резервоара за гориво. Желателно е филтърът да е максимално близо до резервоара, а помпата максимално близо до печката.

Внимавайте за правилното свързване на маркучите за помпата. За да сте сигурни, че посоката на помпата е правилна, конекторът на помпата трябва да сочи винаги към отоплителя.

Свързване към Захранване

Свържете печката към захранващия акумулатор, червеният кабел е към “ + „, черният кабел към “ – „ или масата на автомобила. Желателно е да поставите 15А предпазител на червеният кабел.

Напълнете резервоара с нафта и включете печката. Настройте желаните градуси и степен на вентилатора според вашите предпочитания. Тук може да видите видеоклип за това как да използвате правилно LCD управлението.

Може да регулирате градусите и от дистанционното управление. Повечето дистанционни работят с батерии тип А27. Може да разгледате подробен монтаж на суха нафтова печка за вграждане в клипа по-долу.

Монтаж на Преносима Дизелова Печка

При преносимите дизелови печки процесът е максимално улеснен. При тях основните компоненти са предварително сглобени в корпуса.

  1. Поставя се тръбата за отвеждане на изгорелите газове и заглушителя, както и смукателната тръба за свеж въздух с въздушния филтър. 
  2. Ако монтирате печката вътре в помещение е необходимо да пробиете отвори и да изведете навън тръбата за изходящите газове.
  3. Ако решите да инсталирате печката извън помещението, което тя ще отоплява, то е необходимо да пробием отвор, през който да прекараме тръбата за топлия въздух. Тя е придружаващ аксесоар за монтаж в почти всички комплекти.
  4. Добавете гориво и следете нивото му от нивомера на корпуса. Свържете печката към захранващ акумулатор или трансформатор от 220V на 12V.
  5. Настройте желаните градуси и степента на въртене на вентилатора. Всички останали компоненти – филтър, помпа за гориво, LCD управление и други са вече свързани в корпуса.
  6. Ако искате да използвате преносима дизелова печка за отопление на каравана или джип може да използвате стойка за гума на автомобил. С нея ще избегнете постоянното чудене, къде да поставите печката, особенно ако около вас има сняг или кал.
преносима червена китайска суха дизелова печка монтирана на стойка на стена

Снимка на комплект преносима суха дизелова печка

преносима суха нафтова печка с аксесоари към нея

Заключение

Надяваме се, че информацията Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.