🔄 Последна актуализация на 10.09.2025
Ракията е един от символите на Българската култура и традиции. За да се насладим на нейния богат вкус и аромат е важно да знаем как да я разреждаме правилно.
В тази блог статия ще разгледаме стъпките на разреждането на ракията и ще ви предоставим калкулатор и формула за нужното количество вода, което трябва да добавите при този процес.
Съдържание
Калкулатор за Ракия
Важно: При разреждане температурите на ракията и на водата трябва да са еднакви. Препоръчително е градирането на ракията да се извършва на около 20 градуса по Целзии, като задължително трябва да надвишава 10 градуса.
Таблица за Разреждане на Ракия с Вода

Формула за Разреждане на Ракия
Ако нямате под ръка мобилен телефон с интернет може да използвате и следната формула:
\( \text{Вода} = \left( \frac{\text{Градус на Ракията}}{\text{Желан Алкохолен Градус}} – 1 \right) \times \text{Ракия} \)
Например, ако имате 100 литра ракия с алкохолно съдържание 50 градуса и искате да намалите до 40 градуса, трябва да добавите 25 литра дестилирана вода.
\( \text{Вода} = \left( \frac{50}{40} – 1 \right) \times 100 = 25 \, \text{литра} \)

С Каква Вода се Разрежда Ракия?
Ракията се разрежда с дестилирана вода. Тази вода не променя качеството на напитката и не добавя нежелани вкусове и аромати. Използвайте дестилирана вода предназначена за хранителни цели, а не такава от бензиностанция за акумулаторни батерии. Можете да си я направите сами чрез дестилатор за вода, казана за ракия или да я купите директно от магазина.
Как се Разрежда Ракия с Вода?
Целта на разреждането на ракия с вода е да се съхрани балансът между алкохола и ароматите, като същевременно се намали общата степен на алкохолно съдържание.
Ракията и дестилираната вода трябва да се темперират преди разреждане, като температурата им трябва да надвишава 10 градуса по Целзий. Рязкото добавяне на студена вода може да „шокира“ ракията и да промени нейния вкус.
Идеалната температура е между 18-20 градуса. По този начин спиртомерът, който измерва алкохолното съдържание ще даде точни резултати. При по-висока температура вискозитетът на течността нараства, което може да доведе до грешки в измерванията.
Добавяйте водата постепенно и разбърквайте леко. Внимавайте да не предозирате и да не разредите прекомерно напитката. За най-добри резултати използвайте калкулатора или формулата показани по-горе.
При студен дестилат, който стои отвън или в студена стая добавянето на дестилирана вода може да доведе до рязко падане на разтворимостта на дестилата и да се стигне до изсолване (намаляване на разтворимостта на вещество в разтвор).
Тук можете да прочетете по-подробно коя е най-добрата вода за разреждане на ракия и защо изборът и е толкова важен.

Време Между Варене и Разреждане на Ракия
Освен правилното разреждане, качество на дестилата зависи в голяма степен и от оборудването, което използвате. Качественият казан за ракия осигурява равномерно загряване, намаля загарянето и помага за по-добро отделяне на патоки.
Ако тепърва избирате подходящ модел или обмисляте подмяна на стария си казан, подбрахме две отлични предложения, които гарантират надеждност и отлична ракия.
Видеоклип на Медни Казани за Ракия DES
Друг важен елемент е правилното време за разреждане. След варенето ракията преминава през естествен процес на стабилизация. Този период е критичен за балансирането на вкусовете и ароматите. Прибързаното градиране на ракия може да повлияе негативно на качеството на алкохолната напитка.
Препоръчително е да изчакате поне една седмица след варенето на ракията. През това време алкохолният градус на ракията може леко да намалее с 1-2 градуса.
Това е естествен процес свързан с изпаряването на алкохола и стабилизацията на състава на дестилата. Намалението на градуса трябва да се вземе предвид при калкулирането на количеството вода необходимо за разреждане.

Съвети за По-добър Резултат
- Ако алкохолният градус е твърде висок, разредете ракията до под 70°, след това измерете отново и направете ново изчисление с калкулатора за ракия.
- Ако в ракията са добавени съставки, като захар или ароматизанти, измерването на алкохолния градус няма да отрази точно реалното съдържание на алкохол в напитката.
- Разредена ракия под 45% алкохолно съдържание може да стане мътна заради съдържанието на етерични масла. В този случай мътността може да се намали чрез охлаждане във фризера и прецеждане през филтърна хартия. Ако на топло ракията не е мътна, а помътнява в хладилника, това е признак на изпуснати в ракията висши алкохоли от патоките.
- Колкото по-късно затворите казана за ракия, толкова повече етерични масла ще попаднат в дестилата и вероятността от мътност ще се увеличи.
- Може да направите пробно разреждане на малко количество ракия. Ако се замъти, може да я върнете в основното количество неразредена ракия и да пробвате с по-висок градус.
Съхранение и Състаряване на Ракия
- Аериране с Помпичка за Аквариум: Тази техника включва добавяне на печен дъбов чипс и аериране с помпичка за аквариум за 2 седмици ( по 1-2 часа на ден). Аерира се само неразредена ракия, като въздуха трябва да излиза на малки мехурчета. Дъбовият чипс може да поставите в конопена или марлена торбичка. Повече информация може да прочетете в нашата статия за аериране на ракия.
- Съхранение в Нови Дъбови Бъчви: В бъчвите е желателно да се слага само неразредена ракия, като може да я разредите преди консумация. Този метод позволява алкохола да „диша“ и да придобие желания аромат и вкус. Новите бъчви могат да оцветят и абсорбират част от алкохола. За да избегнете това може да сложите в бурето първо някоя слаба ракия или разреден спирт, а след време да сложите новата ракия.
- Съхранение след Разреждане: След като ракията е разредена тя може да се съхранява за допълнително узряване и развитие на вкуса. Това включва съхранение на тъмно и прохладно място, далеч от пряка слънчева светлина и температурни колебания.

Любопитно: Някои хора предпочитат да оставят ракията да отлежава и я разреждат на масата с лед или студена вода.
Регионални Различия и Съдържание на Алкохол
В различните райони на България съдържанието на алкохол в ракията варира. За плодовите ракии то е между 40 и 43 градуса, а за гроздовите – между 42 и 45 градуса. Общоприето е, че съотношението може да варира от 1:1 до 1:3 в зависимост от желания вкус и сила на напитката.
Затова и няма единен стандарт и всеки производител или домашен ракиджия следва своите предпочитания. Но едно е сигурно, за да стане хубава ракия, си трябва и хубав казан. Разгледайте нашата селекция от казани за ракия, подбрани основно за домашни производители.
Полезни Четива
Тепърва започвате с домашното варене на ракия? Или просто се чудите кой казан е най-подходящ за Вас? В нашия блог ще откриете всичко – от избора на материал до съвети за първата Ви варка. Вижте подробности и създайте ракия, която да се помни.
Научи повече за Ракия








