Как да Използваме Дърводелски Шаблон за Пробиване?

Как да Използваме Дърводелски Шаблон за Пробиване - поставен на ПДЧ

🔄 Последна актуализация на 19.03.2024

При съединяването на дървени плоскости, точността и качеството на свързването на предметите могат значително да повлияят на завършените проекти. „Как да използваме дърводелски шаблон за пробиване“ е един от често срещаните въпроси при хората, които тепърва започват своя път в дърводелството.

Едни от най-надеждните методи за постигане на силни и точни съединения е чрез използването на дюбели и скрити минификс сглобки.

Те предоставят изключителна здравина на свързването, като не оставят почти никакви видими следи върху готовия продукт.

Свързване на Дървен Материал с Дибли

Свързването с дюбели представлява един от най-старите и надеждни методи в дърводелството за съединяване на две дъски. Този метод използва малки дървени съединения, известни като дърводелски дюбели. Те се поставят в предварително пробити дупки в плоскостите (ПДЧ, MDF, Масив). Дюбелите обикновено имат бразди или жлебове за по-добро прилепване към лепилото и за увеличаване на здравината на съединението.

Защо е предпочитан методът за свързване с дюбели?

 • Сила и дълготрайност: Дюбелните съединения са изключително здрави и могат да издържат на значително натоварване, което ги прави идеални за мебели и конструкции, подложени на ежедневна употреба.
 • Естетика: Съединенията с дюбели остават невидими в готовия продукт, предлагайки приятна визия, без видими винтове или скоби.
 • Гъвкавост: Методът е подходящ за различни видове дърво и проекти, позволявайки изработката на разнообразни дизайни и структури.

С използването на дърводелски шаблон за дибли ще постигнете перфектни и точни дупки за дюбелите.

свързване на две дървени дъски с 3 броя дърводелски дибли

Какво е Минификс Сглобка за Мебели?

Минификс сглобката е друг популярен вид мебелен обков, широко използван в мебелната индустрия за създаването на бързи, лесни и силни съединения между различни компоненти на мебелите. Състои се от две основни части – болт и ексцентрик(втулка), които се поставят в предварително пробити отвори в мебелните панели.

След поставяне, болтът се завинтва в ексцентрика с права отвертка, което осигурява здраво и стабилно съединение. Този тип сглобка позволява лесно сглобяване и разглобяване на мебели без увреждане на материала. Тя е и една от най-често използваните сглобки ако си купувате мебели от мебелен магазин.

Мултифункционалните дърводелски шаблони са подходящи за разпробиване за минификс и дибли.

Тук може да видите видеоклип как се разпробива и поставя минификс.

Защо е предпочитана минификс сглобката?

 1. Лесен и бърз монтаж: Минификс сглобките значително намаляват времето за сглобяване на мебелите, правейки процеса по-удобен както за професионалисти, така и за любители.
 2. Сила и стабилност: Веднъж монтирани, съединенията са изключително здрави и надеждни, което осигурява дълготрайност на мебелите.
 3. Естетика: Минификс сглобките са почти невидими след монтаж.
 4. Възможност за повторно използване: Мебелите могат лесно да бъдат разглобени и отново сглобени без увреждане, което е особено полезно при премествания или преустройства.
минификс сглобка с винт и ексцентрик

Минификс сглобката e въведена в мебелната индустрия през 80-те години на миналия век като революционна технология, която позволява бързо и лесно сглобяване на мебели, без нужда от специални инструменти.

Видове Дърводелски Шаблони за Дибли и Минификс

Изборът на подходящ шаблон за дибли и минификс не е лесна задача, особено ако сте начинаещ дърводелец. Шаблоните най-често се използват за ПДЧ и MDF плоскости и варират по стил, размер и функционалност, като всеки тип е създаден да отговаря на конкретни нужди в дърводелството.

Основни типове шаблони:

 1. Самоцентриращи се шаблони за дюбели: Те сами се адаптират към различни дебелини на дървото, което ги прави изключително удобни за проекти, изискващи работа с разнообразие от материали.
 2. Мултифункционални дърводелски шаблон за дибли и минификс сглобки: Този модел шаблони са универсални и са подходящи за пробиване на отвори за дибли, както и за пробиване на отвор ф15 за ексцентрик за минификс сглобка.
 3. Дърводелски шаблони за пробиване под ъгъл 15°: Както се подразбира от името им, това са шаблони за свързване на две дъски с дибли, като отвора се пробива по ъгъл от 15 градуса. Те са основно популярни в Съединените щати, но се намират и хора, които ги използват в България.
дърводелски шаблон за пробиване на минификс сглобка поставен върху пдч

Как да Използваме Дърводелски Шаблон за Пробиване?

В тази част ще разгледаме необходимите инструменти и стъпките за ефективно свързване на дъски с шаблон за минификс и дибли.

Необходими инструменти:

За да започнете, ще се нуждаете от следните инструменти и материали:

 • Минификс Шаблон за Сглобки: Изберете подходящия вид в зависимост от вашите нужди и бюджет.
 • Свредла и Бормашина или Винтоверт: За пробиване на дупките в дъските.
 • Молив: За маркиране на местата за дупките.
 • Дюбели: Съответстващи на размера на пробитите дупки.
 • Лепило за дърво: За заздравяване на съединението.
 • Стяги за сглобяване (ако е необходимо): За затягане на дъските докато лепилото изсъхва.
 • Гумен чук: За леко почукване на дюбелите в дупките.

Тук може да видите видеоклип за пробиване на отвори за дибли и минификс и съединяване на две дъски под 90 градуса.

Пробиване на отвори с мебелни шаблони и поставяне на дибли и минификс сглобка:

 1. Подредете дъските: Настройте дъските в желаната конфигурация, както искате те да бъдат съединени. Маркирайте с молив правилните страни за съединяване на дъските.
 2. Настройте дълбочината на пробиване: Поставете стопера на свредлото и се уверете, че дълбочината на пробиване е правилнa.
 3. Подравнете шаблона и пробийте дупките на първата дъска: Закрепете шаблона към челото на дъската посредством метална стяга и използвайте бормашината за пробиване на дупките през втулките. Ако шаблона е с общо 3 дупки за пробиване, може да пробиете лявата и дясната дупка за монтаж на дюбел, а средната за монтаж на минификс сглобка.
 4. Пробиване на отвор за ексцентрика: Използвайте фреза ф15 за ексцентрика и пробийте отвор в страничната част на дърводелския шаблон.
 5. Пробиване на дупки на втората дъска: Закрепете шаблона към втората дъска и пробийте дупките. Лявата и дясната за дюбели а средната за винта на минификс сглобката.
 6. Тествайте: Сложете дюбелите без лепило и минификс сглобката. Затегнете ексцентрика с права отвертка и тествайте дали дъските се подравняват добре.
 7. Съберете частите: Нанесете лепило за дърво в дупките и сложете дюбелите, като може леко да ги начукате с гумен чук. След това съединете дъските. Ако няма да поставяте минификс, може да използвате стяги или щипки, за да затегнете съединението докато лепилото изсъхне.

Правилен Размер на Диблите

При свързването на дървени елементи с дюбели, размерът на дюбела трябва да бъде в съотношение с дебелината на дървения материал, който се обработва. Изборът на правилния размер дюбел допринася за механичната здравина на съединението и предотвратява възможността за повреда на дървото, като например напукване при пробиването на дупките.

Основни принципи за избор на размер на дюбел:

 • Правило за дебелината: Диаметърът на дюбела трябва да бъде между една трета и една втора от дебелината на дъските, които се свързват. Това осигурява достатъчна здравина на съединението без да се нарушава структурната цялост на дървото.
 • Примери за практическо приложение:
  • За материал с дебелина около 19 мм се препоръчва използването на дюбели с диаметър между 6 и 10 мм.
  • При дъски с дебелина около 38 мм, подходящият размер на дюбела е между 13 мм и около 19 мм.

Често Задавани Въпроси

В процеса на работа с шаблона за отвори, могат да възникнат различни въпроси и предизвикателства. Ето няколко от най-често срещаните въпроси, с които се сблъскват дърводелците и техните решения:

1. Как дупките за диблите да са перфектно подравнени?

Използването на качествен дърводелски шаблон за дюбели е ключът към подравняването. Може да използвате и такъв с телескопични водачи, ако дъската Ви е прекалено широка и трябва да направите повече дупки.

2. Какво да правя ако дюбелът не пасва плътно в дупката?

Ако дюбелът е твърде свободен в дупката, може да използвате малко повече лепило за дърво за заздравяване на съединението. Ако това се случва често, проверете дали използвате правилния размер бургия за вашите дюбели и дали шаблона за пробиване на отвори е настроен правилно.

3. Как да предотвратя напукването на дървото при вкарване на дибли?

Уверете се, че дупките за дюбелите са пробити на правилната дълбочина и че не притискате прекалено силно дюбелите, при вкарването им. Използването на гумен чук за леко почукване, може също да помогне. При необходимост, може леко да заоблите краищата на дюбелите с пила за по-лесно вкарване.

4. Колко време трябва да изчакам дюбелното съединение с лепило?

Времето за изсъхване на лепилото варира в зависимост от типа, който използвате. Добре е да оставите съединението да изсъхне поне 24 часа преди да го натоварите. За най-добри резултати проверете указанията на производителя на лепилото.

Заключение

Надяваме се, че сме успели да отговорим на въпроса „как да използваме дърводелски шаблон за пробиване“ и че цялата тази информация Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *