...

Всичко за Лазерните Нивелири – Наръчник за Начинаещи

Всичко за Лазерните Нивелири

🔄 Последна актуализация на 14.06.2024

Лазерните нивелири са незаменим инструмент в съвременното строителство и ремонти и са предпочитан избор сред професионалисти и домашни майстори.

В тази статия ще разгледаме всичко за лазерните нивелири: какво представляват, какви видове има, как се работи с тях и ще Ви дадем ценни съвети за избор на лазерен нивелир.

Всичко за Лазерните Нивелири: Как Работят и за Какво се Използват?

Лазерните нивелири използват лазери, които излъчват светлина чрез процес на оптично усилване с конусни призми. По този начин проектират една или повече фиксирани линии или точки по хоризонталната и вертикалната ос. Това Ви позволява да съобразите Вашата работа с тези линии или точки за напълно равна повърхност. Някои лазерни нивелири съчетават едновременно линии и точки.

Всички модели лазерни нивелири, които излязоха на пазара през последните няколко години са самонивелиращи, така че няма нужда да се притеснявате от ръчно нивелиране. Повече за това ще обясним по-надолу в статията.

Лазерните нивелири са изключително полезни в различни аспекти на строителството и ремонта. Те предлагат прецизност и ефективност, които са трудно постижими с традиционните нивелири с водна нивелация.

Те най-често се използват за:

 1. Направа на стени и тавани от гипсокартон: Лазерният нивелир проектира линия по дължината на стената, тавана или пода, което улеснява поставянето на CD и UD профили.
 2. Направа на подови замазки: С лазерен нивелир може да направите по-лесна и здрава подова замазка, без да използвате “пиленца”. Може да ползвате директно метални профили и да ги залепите към стария под, по нивото на лазерния нивелир. По-този начин ще си спестите доста време от постоянното мерене на “майки” с водна нивелация и няма да се налага да чакате да изсъхнат “пиленцата”.
 3. Монтаж на прозорци и врати: При монтирането на нови прозорци и врати точността е от съществено значение. Лазерният нивелир осигурява перфектна вертикалност и хоризонталност на елементите, като Ви позволява например, да поставите всички прозорци в стаята в една равнина.
 4. Монтиране на лунички, електрически контакти и ключове: Лазерният нивелир помага за правилното подравняване на контакти и ключове, като предотвратява разликите във височината им. Може да го използвате и за точно позициониране на лунички във вече готовия окачен таван от гипсокартон. Ако сте перфекционист може да го ползвате и за точно поставяне на кабелите по тавана и за прокопаване на канали в газобетон и тухла за прекарване на ел. кабел.
 5. Декорация и подравняване на мебели: С помощта на лазерен нивелир може лесно и точно да подравните картини, тапети, кухненски шкафове и други декоративни елементи по стените.
Всичко за Лазерните Нивелири 3Д лазерен нивелир със зелени линии поставен на плот до молив и отвертки

Предимства на Лазерните Нивелири

 1. Скорост и удобство: Времето за маркиране с лазерен нивелир е значително по-кратко в сравнение с традиционните методи. Например, маркирането на линии за поставяне на плочки с обикновен строителен нивелир може да отнеме 15-20 минути, докато с лазерен нивелир същата работа може да се извърши за 3-5 минути.
 2. Многофункционалност: Лазерните нивелири могат да заменят няколко инструмента и приспособления.
 3. Точност: Лазерните нивелири предоставят изключително точни измервания, които са от съществено значение за качеството на строителните работи.

Какво е Самонивелиращ Лазерен Нивелир?

Самонивелиращият се лазерен нивелир е устройство, което излъчва хоризонтални и вертикални лазерни лъчи с висока степен на прецизност. Той има вграден механизъм, който автоматично нивелира лазерната линия, дори когато инструмента е леко наклонен.

Като заместител на стандартния нивелир с балон или отвеса, този инструмент предлага огромно количество свобода и възможности. С него задачи, като полагане на плочки, монтаж на гипсокартон, монтиране на шкафове и зидария са по-лесни от всякога.

Видове Лазерни Нивелири и История

Методите за нивелация възникват още в древността, когато най-често е използвано махало – въженце, на което се закача тежест. Така хората получавали отвес, който служил за нивелация по вертикалата.

По-късно се създават уреди, подобни на съвременните нивелири с балончета, с които се измервала и хоризонталата. Днес имаме на разположение огромен асортимент от този тип, но лазерните нивелири все по-масово ги заменят.

На пазара днес се предлагат няколко основни вида лазерни нивелири. В тази статия няма да споменаваме стари модели от преди 15 години, които не са практични и не се намират вече почти никъде.

Самонивелиращи Линейни Лазерни Нивелири

При линейните лазерни нивелири върху точката на излъчване на лъча е поставена призма под формата на прав цилиндър, който блести с концентриран лазерен лъч светлина и по този начин лазерната точка се превръща в лазерна линия.

Самонивелиращите линейни лазерни нивелири се делят на два вида: с кръстосани линии и на 360 градуса( които могат да бъдат 2D, 3D, 4D и комбинирани)

Лазерни Нивелири с Кръстосани Линии

Лазерните нивелири с кръстосани линии са известни още като cross line лазерни нивелири и проектират две взаимно перпендикулярни линии – една хоризонтална и една вертикална(които често могат да се използват поотделно). Те са едни от най-евтините на пазара и са подходящи за основно за домашна употреба.

човек поставя плочки с лазерен нивелир с кръстосани линии поставен на тринога

Проектираните линии върху работната повърхност могат да бъдат използвани за различни строителни и ремонтни дейности.

Основен недостатък при тях е че трябва да премествате или въртите нивелира при определен тип задачи, като замазка на под например или гипсокартон на таван. Това преместване може да повлияе на точността на задачата и да има отклонения. Лазерните нивелири с кръстосани линии имат по-малък обхват на работа от тези на 360 градуса.

Характеристики:

 • Проектират няколко плоскости с определен ъгъл
 • Най-често се срещат устройства с две линии, образуващи кръст.
 • Ъгълът на разпространение на лъча е обикновено е между 160 и 180 градуса. При някои ремонти това може да бъде недостатък.

Лазерни Нивелири На 360 градуса

Лазерни нивелири на 360 градуса създават хоризонтални и вертикални линии, които покриват 360 градуса, като по този начин осигуряват пълна кръгова проекция. Това е изключително полезно за различни строителни и ремонтни дейности, където е необходимо да се подравнят големи площи.

През последните години те бързо набират популярност и успяха да предизвикат силен интерес при строителите. Те са много по-удобни за работа в сравнение с лазерни нивелири с кръстосани линии, защото проектират линии едновременно на стените, пода и тавана в целия си радиус.

човек поставя UD профили на под с пистолет hilti и лазерен нивелир на 360 градуса

Цялата специфика на такива лазерни нивелири се крие в специалния дизайн на призмата, която разпръсква лазерния лъч. Както можете да видите на снимката, това е конус, откъдето идва и името – конусна призма.

Благодарение на тази конструкция на призмата и лазерния лъч, който преминава през върха на конуса, се формира кръгла лазерна равнина с 360-градусов обхват. Такъв тип призми се поставят в предната, задната, горната и долната части на лазерните нивелири.

Конусна призма на лазерен нивелир

Този тип лазерни нивелири са предпочитани при работа с гипсокартон и поставяне на ЦД и УД профили, подови замазки, плочки, измазване на стени, дървени конструкции и много други. Друго голямо предимство е, че проектираната равнина може да се постави много близо до стената, пода или тавана. С тях вече няма да има нужда да въртите лазерния нивелир постоянно за да дадете ниво.

Лазерните нивелири на 360 градуса могат да бъдат 2D, 3D, 4D и комбинирани. Цифрата представлява броя на лъчите, които нивелира излъчва.

При избора на такъв нивелир е желателно да изберете такъв, който е подходящ за Вашата работа.

Ако основно правите стени и тавани от гипсокартон, може да изберете лазерен нивелир, който има в горната си част хоризонтален лъч и задължително хубава магнитна стойка за стена и рефлектираща магнитна мишена. По този начин ще можете да го доближите максимално близко до вече съществуващия таван (в случай, че помещението става много ниско и клиента не иска нивото да пада прекалено).

Ако основно правите замазки, бани и лепите плочки то по-добре си вземете лазерен нивелир с долен хоризонтален лъч и повдигаща платформа, с която може да повдигате уреда с милиметри.

Ротационни Лазерни Нивелири

Ротационните лазерни нивелири са друг вид нивелири, които са подходящи за големи строителни обекти и професионални строителни дейности. Те имат въртящ се лазерен диод, който проектира непрекъсната линия чрез ротация. Скоростта на въртене може да се регулира в зависимост от нуждите на задачата.

Могат да проектират както хоризонтални, така и вертикални линии, което ги прави подходящи за различни приложения.

Повече информация за това как да работите с тях може да видите в нашата статия: Как се Използва Ротационен Лазерен Нивелир

човек използва ротационен лазерен нивелир с лата и тринога за даване на ниво на ВИК тръби

Ротационните лазерни нивелири са подходящ избор за работа на открито на разстояния до 1000 метра и се поставят на стабилна метална тринога с остри крачета. Те работят с помощта на лазерен приемник, без който нито един лазерен нивелир няма да работи на такива разстояния.

Характеристики:

 • Използват ротационен механизъм за проекция на лазерни линии.
 • Оборудвани са с въртящ се на 360 градуса лазер и електронен компенсатор за самонивелация.
 • Проектират линии на големи разстояния.

Приложения:

 • Големи строителни обекти и открити пространства.
 • Изравняване на терени, фундаменти, паркинги, пътища и други.
 • Монтиране на големи конструкции.
 • Управление на строителни машини, като багери и булдозери, осигурявайки точна работа при изкопни и запълващи дейности.

Полезна информация: Изравняване на Терен с Ротационен Лазерен Нивелир

Лазерен Нивелир с Приемник

Трябва да споменем и за модел, който е някъде по средата между горните два. Той е линеен лазерен нивелир на 360 градуса, който може да работи с лазерен приемник за работа на открито. Обхватът му на работа е значително по-малък от този на ротационния нивелир и достига до около 60 метра в радиус. Такъв тип модел може да бъде използват за външни и вътрешни работи.

човек използва лазерен нивелир Huepar с лазерен приемник и право дърво като лата

Повечето модели на Huepar могат да работят с такъв тип приемник за лазерен нивелир, който може да бъде закупен по всяко време.

Точкови Лазерни Нивелири

Точковите лазерни нивелири проектират лазерни точки вместо линии. Тези уреди са опростени и ефективни, като могат да възпроизвеждат от 2 до 5 лазерни точки.

точков лазерен нивелир с 5 точки поставен до UD профил за гипсокартон

Най-често срещаният тип е 3-точковият лазерен нивелир, който Ви позволява да прехвърлите точки между тавана, стените и пода. Тези устройства са в състояние да дават точки във всички равнини, което ги прави изключително универсални и полезни за различни задачи.

Личното ми мнение, е че този тип модели са значително остарели и не си заслужава да инвестирате в тях.

На пазара може да намерите модели, които са линейни на 360 градуса и едновременно точкови.

Как се Работи с Лазерен Нивелир?

Лазерните нивелири са изключително полезни инструменти, но за да се възползвате максимално от техните възможности е желателно да знаете как правилно да ги използвате. В тази секция ще разгледаме основните стъпки за настройка и употреба на лазерния нивелир, както и някои практически съвети.

Основни стъпки за настройка и употреба

Монтиране на лазерния нивелир:

 • Поставете лазерния нивелир на стабилна и равна повърхност или го монтирайте на подходящ статив.
 • Уверете се, че уредът е здраво закрепен и няма да се движи по време на работа.

В това кратко видео с илюстрации може да видите как да използвате лазерен нивелир.

Настройка на нивелира:

 • Проверете дали на пътя на лазерния лъч няма препятствия, които биха могли да изкривят проектираната линия.
 • Уверете се, че разстоянието между нивелира и обекта не надвишава максималната далечина на действие, посочена в инструкцията на уреда.
 • За по-бързо и лесно измерване може да използвате лазерна ролетка. Повече информация за нея може да намерите в нашата статия – Как се мери с Лазерна Ролетка – 7 Лесни Стъпки и Съвети.

Включване на лазерния нивелир:

 • Включете нивелира и изчакайте той да се самонивелира. Ако линиите мигат, това означава, че отклонението от хоризонталната плоскост е по-голямо от допустимото и трябва да го сложите на по-равна повърхност.

Проектиране на линиите:

 • Изберете подходящия режим на проектиране в зависимост от задачата (хоризонтална, вертикална или кръстосана линия).
 • Проектирайте линията или точката върху работната повърхност и направете необходимите маркировки. Ако желаете по-фино въртене на лазерният нивелир може да ползвате малка тринога за лазерен нивелир.

След приключване на работата:

 • Изключете лазерния нивелир и го приберете внимателно. Уверете се, че е в заключен режим, за да избегнете повреди по време на транспорт.

Чести грешки при употреба:

 • При работа с лазерен нивелир винаги проверявайте нивото на уреда преди да започнете, за да сте сигурни, че проектираните линии са правилно подравнени.
 • Използвайте лазерни очила, когато работите на открито или при силна светлина, за да подобрите видимостта на лазерния лъч.

Поддържане и съхранение на уреда:

 • Периодично проверявайте точността на лазерния нивелир с друг модел или водна нивелация и го калибрирайте при необходимост. Грешки в точността могат да Ви струват хиляди левове.
 • Почиствайте уреда редовно и го съхранявайте в предоставената чанта или куфар, за да го предпазите от прах и механични повреди.

Вижте още полезна информация в нашата статия как се работи с лазерен нивелир.

Как да Използваме Лазерен Нивелир за Различни Задачи?

За направа на подови замазки:

 • Поставете нивелира в центъра на помещението и включете хоризонталния лъч. Проектирайте линията върху стените и направете маркиране с молив. Използвайте линията като референция за нивото на пода.

Измазване на стени:

 • Включете вертикалния лъч и го проектирайте върху стената. Измерете разстоянието между лазерния лъч и стената в няколко точки, за да определите кривината на стената.
лазерен нивелир приближен до стена за поставяне на метални майки за измазване на стена

Монтаж на плочки:

 • Настройте нивелира така, че да проектира кръстосани линии върху стената или пода. Използвайте линиите като референция за поставяне на първия ред плочки, за да гарантирате, че те ще бъдат поставени равномерно и точно.

Монтаж на мебели:

 • Проектирайте хоризонталната линия върху стената, за да подравните шкафове, рафтове и други мебели. Това ще гарантира, че всички елементи ще бъдат на една и съща височина и ще изглеждат добре подравнени.

Повече информация може да намерите в тази статия – как да използвате лазерен нивелир.

Как се Работи с Лазерен Нивелир на Открито?

При работа на големи разстояния или на открито е желателно да използвате ротационен лазерен нивелир или линеен лазерен нивелир с лазерен приемник.

 1. Използвайте оцветени предпазни очила.
 2. Поставете лазерният нивелир върху статив и го включете.
 3. Насочете лазерният нивелир, където искате да направите измерване.
 4. Вземете лазерния приемник до мястото, където искате да направите измерване. Може да закрепите лазерния детектор към телескопична лата и да следвате стрелките на уреда за да откриете в коя посока е лазерния лъч.
 5. Бавно преместете лазерния приемник, докато улови лазерния лъч от нивелира. При точно позициониране на лазерния приемник с лазерния лъч, ще се включи звукова и светлинна сигнализация.

Свързана статия: Как се Дава Ниво с Оптичен Нивелир

В това кратко видео може да видите как да работите с лазерен нивелир на открито и да давате ниво.

Лазерния приемник-детектор може да работи само с нивелири, които имат пулсиращ режим на работа.

човек, който използва лазерен нивелир с лазерен приемник

Най-Добрите Лазерни Нивелири и Марки

 1. Най-добър цена-качество: Hilda LS4, 4 Лъча х 360 Градуса ( ~ 219 лв.)
 2. Най-добър бюджетен: Hilda 2D, Зелени линии, Самонивелиращ ( ~ 79.90 лв.)
 3. Най-добър за домашни майстори: Fasget MX-4360, 2 Батерии ( ~ 189.90 лв.)
 4. Най-добър за работа на открито: Huepar 903CG ( ~ 429 лв.)
 5. Най-добър за професионалисти: Huepar S04CG-L, 4D, 360° ( ~ 470 лв.)
 6. Най-компактен размер: Deko PG2, Зелени линии ( ~ 119 лв.)
 7. Най-харесван от майсторите: Firecore F94T-XG ( ~ 457 лв.)
 8. Най-добър за дълги разстояния на Закрито: DeWALT DCE089D1G18-QW ( ~ 1197 лв.)
 9. Най-добър за дълги разстояния на Открито: Vevor 360G ( ~ 630 лв.)

Повече информация за всеки модел можете да намерите в нашата блог статия – 9-те Най-добри Лазерни Нивелири

7 различни лазерни нивелири за професиоанлисти и домашни майстори

Китайски Марки с Високо Качество

Huepar

Моят фаворит сред лазерните нивелири, като притежавам лично техен 4D модел. Изключително високо качество на корпуса, диодите и аксесоарите. Лидери сред производителите на лазерни нивелири. Постоянно изкарват нови модели на пазара, като последните имат bluetooth, наклон в градуси и много други екстри.

Повече за лазерните нивелири Huepar може да намерите в нашата статия: Лазерен Нивелир Huepar Мнения, Съвети и Характеристики

Firecore

Отново сериозна фирма, изключително популярна в чужбина. Високо качество, но малко по-скъпи.

Hilda

Една от най-популярните марки в България. Богата окомплектовка, множество лъчи, добре калибрирани и на добра цена. Към момента не предлагат модели, които могат да работят с лазерен приемник на открито.

Повече за лазерни нивелири Hilda може да видите в тази статия – Лазерен Нивелир Hilda Мнения и Характеристики

Vevor

Високо качество

Clubiona

Високо качество

Добре Познати Марки (Но все пак произведени в Китай)

Bosch

Dewalt

И двете марки предлагат доста остарели модели без много екстри на сравнително висока цена. Пример за това са: Лазерен нивелир DeWALT DW088K и Лазерен нивелир Bosch AdvancedLevel 360. Дори и по-новите им модели на 360 градуса са със слаба окомплектовка, без дистанционно, регулираща се стойка за стена и липсва презареждаща литиево йонна батерия.

Китайски Марки със Средно Качество

DEKO

Последните им партиди при лазерите на 360 градуса(в черен цвят) бяха с ярки лазери и богата окомплектовка, но вече са спрени от производство. Моделите с кръстосани линии и новата серия в черно оранжев цвят също са добри. Тук може да ги видите:

Ревюта на по старите модели може да видите тук:

 1. Лазерен нивелир Deko PB2 – Ревю
 2. Лазерен нивелир Deko P02 – Ревю
 3. Лазерен нивелир Deko PB1 – Ревю
 4. Лазерен нивелир Deko L2 – Ревю

Parkside

Марка на LIDL. Не е кой знае какво, но ако ще го ползвате 2 пъти в годината за малки домашни ремонти на къси разстояния (1-2 метра) е супер.

Fasget

Подобни на Hilda.

Избор и Съвет за Лазерен Нивелир 

Изборът на правилния лазерен нивелир може да бъде предизвикателство, особено за хора, които не са запознати с различните видове и функции на тези уреди. В тази секция ще разгледаме основните критерии, които трябва да вземете предвид при избора на лазерен нивелир.

Обхват

Работният диапазон определя максималното разстояние, на което лазерният лъч остава видим и точен. Видимостта зависи и от осветеността в помещението. За домашна употреба и малки проекти, обхват до 25 метра е напълно достатъчен. За професионални приложения, особено на открито, изберете модел с по-голям диапазон и лазерен приемник.

жена използва лазерен нивелир поставен на тринога

Точност на Измерванията

Точността на лазерния нивелир е ключова за постигането на качествени резултати. За домашни проекти изберете нивелир с точност от 3-5 мм на 10 метра. За професионални приложения изберете модел с по-висока точност (0.5-3 мм на 10 метра).

Брой Лъчи

Броят на лъчите определя какви задачи може да изпълнява нивелирът. За основни задачи изберете модел с два кръстосани лъча (хоризонтален и вертикален). За по-сложни проекти, особено в професионални среди, изберете модел на 360 градуса с колкото се може повече лъчи.

Настройки

За домашна употреба и начинаещи изберете модел с автоматично самонивелиране. За професионалисти нужди може да изберете модел, който има възможност и за работа под определен от Вас наклон.

Захранване

Видът на захранване (алкални батерии или литиево-йонни) влияе на безпроблемната работа на уреда. Никак няма да Ви е приятно по средата на работата батериите да се изтощят и да нямате резервни. Затова силно Ви препоръчвам да изберете модел с презареждаща батерия.

За жалост едни от известните марки, като Bosch и Dewalt все още използват алкални батерии в повечето модели, което е голям недостатък.

Повечето модели на Huepar, Hilda и Firecore са с презареждащи батерии и допълнително в комплекта имат куплунг за работа с алкални батерии (страхотно предимство в случай, че литиево йонната батерия се нуждае от зареждане).

Изберете модел с акумулаторни батерии за по-дълга работа и по-малко смяна на батерии. За проекти на открито или в отдалечени зони, наличието на резервни батерии е предимство. Резервни батерии за някои от моделите може да намерите в нашата категория аксесоари за лазерни нивелири.

Повече информация по темата може да видите в нашата блог статия – съвет за лазерен нивелир: кой модел да изберем?

Червен или Зелен Лазерен Лъч да Изберем?

Ако проектирането се извършва в нормално осветена стая, тогава на 10-15 метра ще може да видите както червените, така и зелените линии. Въпреки това зеленият лъч ще се вижда малко по-добре.

Лазерен нивелир със зелен или червен лъч
Лазерни нивелири Huepar и Bosch

Ако мястото, на което измервате е с пряка слънчева светлина, тогава няма да видите нито червения, нито зеления лъч. Това не трябва да ви изненада, тъй като най-големия проблем за лазерните нивелири е слънчевата светлина. Тя много силно разпръсква всеки лазерен лъч.

Сигурно сте се чудили “ защо лазерите със зелени линии са по-скъпи от тези с червени? “

Всичко се свежда до там, че при производството на зелените лазерни излъчватели, практически 50% от вече готовите бройки се бракуват. Именно заради това те са и два пъти по-скъпи от червените, където се бракуват само около 10%.

По-високата цена се определя и от това че лазерните нивелири със зелена светлина се виждат много по-добре, спрямо тези с червената.

Тук може да видите видео сравнение между лазерен нивелир със зелен или червен лъч.

Кой Лъч се Вижда По-добре при Работа на Открито?

При проектиране на улицата в ясно време на малко разстояние от около 2 метра също има разлики в полза на зеления лъч. На сенчесто място, където няма пряка слънчева светлина, може ясно да видите само зелената лазерна линия. При същите обстоятелства червената линия няма да се вижда. Но това е само на късо разстояние, малко по-далеч зеления лъч също ще изчезне.

В повечето ситуации зеленият лъч винаги е по-добър от червения. По отношение на дебелината на лазерните лъчи те обикновено са еднакви, но поради високата яркост на зелената линия, тя може да изглежда малко по-дебела.

сравнение между яркостта на червен и зелен лазерен лъч
Червен и зелен лазерен лъч

Тук може да видите сравнение на два еднакви модела лазерни нивелира, но с различен цвят на лъча. Те са поставени на разстояние 1,5 метра от стената и ясно се вижда как зелената вертикална линия отива към тавана, но червената не. Това е при условие, че имат абсолютно еднакъв дизайн и характеристики.

сравнение на лазерни нивелири с червен и зелен лазерен лъч за видимост кой е по-добър
Два еднакви лазерни нивелира с различен лъч

Живот на Батерията При Червен и Зелен Лъч

Червения лазер е с доста по-малка консумация на батерия спрямо зеления. Ето защо, ако се спрем на лазерен нивелир със зелен лъч е желателно да изберем устройство с вградена литиево-йонна батерия. Това ще Ви спести много пари от постоянното закупуване на алкални батерии.

Аксесоари за Лазерни Нивелири

Лазерните нивелири се справят страхотно с маркирането на точни равнини и прави ъгли. Но за да извлечете максимума им, ще са Ви необходими допълнителни аксесоарите за лазерни нивелири.

Как се Използва Мишена за Лазерен Нивелир?

 • Изберете Подходящ Цвят: В зависимост от цвета на лазерния лъч на Вашето устройство, изберете съответната магнитна мишена за лазерен нивелир – червена за червени лъчи и зелена за зелени. Това значително увеличава видимостта на лазерната линия.
 • Намерете най-добрата позиция за Вашата мишена, така че лазерната линия да бъде ясно видима и да обхваща цялата зона на работа.
 • Използвайте магнитите на мишената за лазерен нивелир за да я закрепите стабилно към ЦД и УД профили или други метални повърхности.
 • Мишената увеличава яркостта на лазерния лъч, което улеснява прецизното подравняване при окачени тавани, подови замазки, метални и дървени конструкции.
 • В помещения с ярко осветление или когато лазерния лъч е на пряка слънчева светлина, използването на мишената е важно, защото в противен случай може да изобщо да не видите лъча.

Телескопичният прът за лазерен нивелир е неотменима част от арсенала на всеки строител. Той позволява лазерния нивелир да се вдигне до нужната височина, като така осигурява точни измервания на всички равнини. Можете да регулирате височината на стойката спрямо вашите нужди.

телескопичен прът за лазерен нивелир

Триногите за лазерни нивелири са подходящи, когато искате да регулирате височината на хоризонталния лъч или е нужна допълнителна стабилност. Малките стативи са леки и компактни, което ги прави лесни за пренасяне и съхранение.

тринога за лазерен нивелир

Магнитната стойка за стена е изключително удобна за работа при окачени тавани от гипсокартон. Магнитите позволяват стойката да се закрепи към металната планка закрепена на стената или към други метални повърхности. Тя осигурява добра стабилност и точност при измерванията.

магнитна стойка за лазерен нивелир

Адаптерът от 1/4 ” към 5/8” и от 5/8“ към 1/4“ позволява прехода между различни размери резби, което го прави подходящ аксесоар за съединяване на различни типове лазерни нивелири, триноги и магнитни стойки.

преходен адаптер

Как да Поддържате Лазерния Нивелир?

Дръжте Вашият лазерен нивелир на чисто и сухо място, когато не го използвате. Избягвайте да го оставяте на места с висока влажност, например след поставяне на подова замазка, тъй като това може да повреди електрониката. В повечето случаи, лазерните нивелири идват с калъфи или кутии за съхранение, които предоставят допълнителна защита.

Почиствайте лазерният нивелир редовно за да го предпазите от прах и мръсотия, които могат да повлияят на точността на лазера. Използвайте мека кърпа или мека четка за почистване на корпуса на устройството.

Ако няма да използвате лазерния нивелир за период по-дълъг от 1-2 месеца е желателно да извадите батериите от уреда за да предотвратите корозия и потенциална повреда в уреда.

Внимавайте да не изпускате или удряте нивелира. Това може да повреди механизма и лазерния модул. Ако това се случи проверете точността на уреда. Ако не обърнете внимание на това и продължите да използвате лазера, това може да доведе до изключително неточни резултати, което може да Ви струва много повече, отколкото нов лазер.

Проверка на Точност и Калибриране на Лазерен Нивелир

Проверката на точността на лазерния нивелир е от съществено значение за гарантиране на надеждността и прецизността на измерванията. В тази секция ще разгледаме как да проверите точността на лазерния нивелир и какво да правите, ако откриете отклонения.

В този видеоклип ще видите проверка на точността и калибриране на лазерен нивелир Clubiona.

Проверка на хоризонталния лъч

Точността при лазерните нивелири на 360 градуса се измерва по следния начин:

 • Поставяме лазерния нивелир на пода на разстояние 7 метра от стената. (Важно: не го поставяйте на статив или малка тринога, защото при въртене те имат отклонение и резултатите няма да бъдат точни)
 • На въпросната стена залепваме лист хартия, който да е на нивото на лазерния лъч.
 • Включваме уреда и отбелязваме с чертичка на хартията средата на лазерния лъч с цифрата 1.
 • Завъртаме тялото на лазерния нивелир на 90° и отново отбелязваме на стената този път с цифра 2.
 • Аналогично правим това и с останалите градуси, докато не получим пълното 360° завъртане и общо 4 чертички.

След проведеното изпитание можем да видим точността на уреда като премерим разстоянието между най-горната и най-долната чертичка. В случая виждаме, че няма почти никакво разминаване на линиите и точността отговаря на заявената от производителя – 1mm/7m.

залепен лист хартия на стена за да се провери хоризонталната точност на лазерен нивелир поставена само 1 линия.
залепен лист хартия на стена за да се провери хоризонталната точност на лазерен нивелир поставени 4 линии
проверка на точността на лазерен нивелир с линия, като измерим разстоянието между най-горната и най-долната черта

Проверка на вертикалния лъч

Най-добрата проверка за точността на вертикалния лъч е с отвес. Закрепвате отвеса на стена с височина приблизително 2.5 метра. Пускате лазерният нивелир и поставяте линията му на конеца на отвеса. Точността е добра, ако отклонението на вертикалната линия (отгоре или отдолу) не надвишава посочена от производителя.

Какво да правите при отклонения на лазерния нивелир?

Ако отклонението е по-голямо от допустимото, обърнете се към производителя или сервизен център за професионална калибрация. Някои модели позволяват ръчна калибрация, но за по-сложните уреди е препоръчително да се използват професионални услуги.

Съвети за поддържане на точността

 • Проверявайте точността редовно: Проверката на точността на нивелира трябва да се извършва редовно, особено ако уредът се използва интензивно или е бил подложен на удари.
 • Съхранявайте нивелира правилно: Винаги съхранявайте лазерния нивелир в чанта или куфар и го предпазвайте от влага и прах.

Често Задавани Въпроси

На какво разстояние са точни лазерните нивелири?

Точността на добрите лазерни нивелири е обикновено в рамките на +/- 3 mm на 10 m разстояние, докато ротационните лазерни нивелири обикновено са между 1,5 – 3 mm на 30 m. 

Губят ли точността си лазерните нивелири?

Не, освен ако не са изтървани от високо или удряни.

Каква е разликата между лазерните нивелири с 3 и 4 лъча?

Единствената разлика е между броя лъчи, които имат. Лазерните нивелири с 3 лъча имат два вертикални и 1 хоризонтален лъч, който е поставен в основата или в горната част. Лазерните нивелири с 4 лъча имат два вертикални лъча и два хоризонтални, един в основата и един в горната част. Това ги прави по-универсални в повечето задачи.

Лазерният нивелир или водната нивелация е по-точна?

За нивелиране на малка плоскост, например шкаф, водната нивелация е по-бърза и добра. За сериозни задачи, като направа на таван или стена от гипсокартон, лазерния нивелир е по-добрия вариант.

Какви са недостатъците на лазерните нивелири?

Един от недостатъците е излагането на части от тялото на лазерните лъчи. Тъй като лазерните лъчи могат да се проектират под ъгъл от 360 едновременно, вашите очи и други чувствителни части на тялото могат да бъдат изложени на опасности от лазерния лъч. Защитните очила за очи са задължителни за хората, които използват тези видове лазерни нивелири. Би било най-добре, ако обмислите и носенето на защитни ръкавици и облекло, за да ограничите излагането си на лазерния лъч.

Нужна ли Ви е тринога за лазерния нивелир?

Да, само ако правите точни измервания с хоризонталния лъч на лазерния нивелир. Например точно подравняване на кухненски контакти, ключове или поставяне на PVC дограма.

Лазерният нивелир сам ли се нивелира?

Да, почти всички лазерни нивелири, които се предлагат на пазара са вече самонивелиращи.

Подходящи ли са евтините лазерни нивелири?

Да, но само за малки домашни ремонти.

Заключение

Лазерните нивелири са важен инструмент за всеки строител или домашен майстор, който се стреми към прецизност и ефективност в своята работа. В тази статия разгледахме всичко за лазерните нивелири – от основните видове и техните приложения до методите за проверка на точността и критериите за избор на правилния модел.

Независимо дали сте професионален строител или любител майстор, инвестицията в качествен лазерен нивелир ще Ви помогне да извършвате задачите си по-бързо, по-лесно и с по-добри резултати.

Надяваме се, че цялата тази информация Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.