...

Как да Изберем Микроскоп – Видове, Мнения и Препоръки

как да изберем микроскоп - жена, която работи с лабораторен микроскоп

Изборът на подходящ микроскоп може да бъде труден поради голямото разнообразие от модели на пазара.

В тази статия ще Ви помогнем, като обясним какво представлява и как да изберем микроскоп, какви биват различните видове и какво може да се наблюдава със светлинен микроскоп.

Умишлено няма да обърнем внимание на професионалните модели микроскопи, които се използват в науката и чиято цена достига няколко десетки хиляди лева. 

Какво представлява микроскопът и за какво се използва?

Микроскопът е сложно устроен оптичен инструмент, който създава увеличен образ. Обикновено се използва за изследване на малки предмети и микроорганизми, които не могат да се видят с невъоръжено око.

Оптичният инструмент намира приложения в производството, електрониката, химията, микро и молекулярната биологията, петрологията и много други.

Увеличението, което предлагат различните видове микроскопи варира от 100 до 2000 пъти, в зависимост от конкретния модел.

оптичен микроскоп

Видове микроскопи

Сигурно сте си задавали въпроса „какъв микроскоп да си купя“. За да отговорим на този въпрос е важно да разгледаме различните видове микроскопи. Според тяхната същност и характеристики може да изберете най-подходящия за вашата ситуация.

Цифров микроскоп (Дигитален)

Цифровите микроскопи често наричани и „дигитални“ са снабдени с камера, която Ви позволява да заснемате изображения и видеоклипове.

Заснетото съдържание се записва на Micro-SD карта и може да бъде визуализирано на компютър, лаптоп, таблет, телевизор или телефон в реално време посредством USB кабел.

Тези микроскопи намират приложения в медицината, криминалистиката, индустрията за контрол на качеството и други. Те визуализират ясни и подробни изображения на LCD екрана.

дигитален - цифров микроскоп

Дигитален микроскоп мнения и съвети

Повечето хора са на мнение, че цифровите микроскопи са страхотен инструмент за детайлно наблюдение на най-различни обекти и микроорганизми. Такъв тип уреди са подходящи за електроника и запояване, професионални изследвания или много други.

Дигиталните микроскопи предлагат множество възможности, както за начинаещи, така и за професионалисти и любители.

Електронен микроскоп

Електронният микроскоп използва лъч от електрони за да увеличи изображението на обекта.

Максималното увеличение на такъв тип уреди варира от 40х до 2000х пъти. Разбира се съществуват и други модели, които могат да увеличат живи биологични клетки до 20 000х пъти или повече.

Електронните микроскопи се използват за изследване на метали, кристали, микроорганизми, вируси, протеини и други.

Те предоставят качествени изображения и ключова информация за структурната основа на клетъчната функция и клетъчното заболяване. Някои от тях са снабдени с източник на светлина.

Електронните микроскопи се делят на два вида: сканиращ електронен микроскоп и трансмисионен електронен микроскоп.

Електронните микроскопи се използват в лаборатории и в различни индустрии.

Електронен микроскоп за лаборатории.

Лабораторен микроскоп (Светлинен)

Светлинният лабораторен микроскоп, често наричан и „оптичен“ се използва за наблюдение на малки обекти, които са с приблизителен размер до 1 микрон (за сравнение диаметърът на човешката коса е приблизително 100 микрона).

Тези микроскопи са универсални по отношение на видовете материали и проби, които могат да анализират (непрозрачни или прозрачни, течни или твърди).

Светлинните микроскопи са снабдени с източници на светлина (най-често крушки).

Общото увеличение на микроскопа се изчислява чрез умножаване на силата на увеличение на обектива по окуляра (например обектив 40х с окуляр 10х ще увеличи наблюдавания обект с 400х пъти).

Какво може да се наблюдава със светлинен микроскоп?

 1. Клетки и клетъчни структури: клетъчно ядро, митохондрии, ендоплазматична ретикула.
 2. Бактерии и протозои: Различни видове едноклетъчни организми.
 3. Тъкани: Мускулни влакна, епителни клетки, нервни клетки и др.
 4. Кристали и минерали: Може да се използва за наблюдение на кристална структура на минерали и соли.
 5. Растителни структури: клетъчни стени, хлоропласти, стоми и др.
 6. Белтъци и липидни структури: При специални техники на оцветяване.
 7. Микроскопични животни: някои видове планктон, водорасли и др.
 8. Химични вещества и материали: Различни видове химични прахове, влакна и др.
 9. Червени и бели кръвни клетки, тромбоцити.
 10. Сперматозоиди и яйцеклетки.

човек, който използва електронен светлинен микроскоп

Стерео микроскоп

Стерео микроскопът е вид оптичен микроскоп, който Ви позволява да наблюдате малки обекти в триизмерен изглед.

Частите му включват отделни лещи на обектива и окуляри. В резултат на това имате два отделни оптични пътя за всяко око. Различният ъглов изглед на лявото и дясното око създава триизмерна визуализация. Тъй като дава триизмерен изглед, той се нарича още и дисекционен микроскоп.

Стерео микроскопът се различава от комбинирания светлинен микроскоп по това, че има отделни обективни лещи и окуляри. Увеличението на такъв тип микроскопи варира от 7.5х до 75х пъти.

Той е един от най-предпочитаните микроскопи за ремонт на телефони, електроника, запояване и гравиране. Може да се свърже към отделна камера към единия окуляр, която да записва на SD карта или да предава на живо изгледа от микроскопа.

Стерео микроскопите намират още приложения в часовникарството, хирургията, ентомологията, палеонтологията и много други.

Стерео микроскоп за наблюдение на обекти.

Детски микроскоп

Детските микроскопи стимулират интереса на децата към природните науки и научните експерименти. Те помагат за развитието на знания, концентрацията и търпението.

Използват се за наблюдение и изследване на малки обекти с увеличение от 60х до 1200х пъти в зависимост от конкретния уред.

Повечето детски микроскопи са снабдени с камера, която позволява на децата да заснемат снимки и видеоклипове.

дете, което използва детски микроскоп

В комплекта на някои модели са включени разнообразни образователни аксесоари, които могат да бъдат използвани за тест на знанията на малките изследователи.

Трябва да знаете, че детските микроскопи се делят на 3 вида според възрастовата граница.

Микроскопи за деца до 6 годишна възраст: Изработени са с устойчива и олекотена конструкция със заоблени ръбове с цел осигуряване на по-голяма безопасност. Този вид микроскопи предлагат по-малко увеличение спрямо стандартните модели.

Микроскопи за деца от 6 до 12 годишна възраст: Тези микроскопи се предлагат с повече функции и с по-голямо увеличение. Повечето от тях се предлагат с регулируема светлина и прозрачен контейнер за съхранение.

Микроскопи за деца над 12 годишна възраст: Някои от тях са снабдени с Micro- SD карта, цветен екран, бутони и дори джойстик. Децата на възраст над 12 години имат развити способности за по-добра концентрация, умения, внимание към детайли и логическо мислене. Поради тази причина е препоръчително да използват някои по-сложни и функционални микроскопи, които ще продължат да поддържат техния интерес към науката.

Как да изберем микроскоп?

За да изберете най-подходящия за Вас е важно да обърнете внимание на следните характеристики:

Увеличение – Общото увеличение на микроскопа се определя от окулярите и обектива. Например биологичен микроскоп с 10x окуляри и 40x обектив има 400x увеличение.

Наблюдение с микроскоп от жена

Конфигурация – Повечето микроскопи са изправени, т.е. при тях светлината осветява прозрачната проба отдолу, а наблюдението се извършва отгоре. Има и обърнати микроскопи, при които източникът на светлина е поставен над пробата, а обективите са отдолу.

човек, който наблюдава с обърнат микроскоп с определена конфигурация

Брой окуляри

 • Mонокулярни микроскопи – Имат един окуляр и очна тръба, които могат да увеличат пробите до 1000 пъти, в зависимост от конкретния модел. Обикновено се използват за кратки наблюдения и за разглеждане на обекти, които са поставени върху стъкла без дълбочина.
 • Бинокулярни микроскопи – Този вид микроскопи са доста по-удобни за продължително наблюдение спрямо монокулярните. Снабдени са с 2 окуляра.
 • Tринокулярни микроскопи – Разполагат с общо 3 окуляра за наблюдение на обекти, като 1 от тях е предназначен за свързване на камера и визуализиране на изображение на екран на компютър, лаптоп, телевизор и други.
монокулярен бинокулярен и тринокулярен микроскоп

Видове подсветка – Когато избирате микроскоп е важно да съобразите разликите в източниците на светлина, които се разделят на следните 4 видове:

 • Халоген: Нагрява се бързо, тъй като излъчва ярка топла (естествена) светлина. Обикновено се предлага с димер. Внимавайте, защото топлинното излъчване може да изсуши пробите и да унищожи изследваните микроорганизми.
 • LED: Универсално решение с минимално нагряване и регулиране на яркостта на светлината.
 • Флуоресцентна: Обикновено се използва в специализирани микроскопи за биологични изследвания. Този вид крушки разполагат с кратък живот и излъчват бяла светлина.
 • Волфрам крушка – Основно осветление за микроскопи подходящи за начинаещи. Излъчва топла бяла светлина, която се нагрява бързо и разполага с кратък живот. Обикновено се среща при някои по-стари модели микроскопи.
Източници на светлина при микроскопите.

Заключение

Когато избирате микроскоп е важно да се съобразите с целта, за която Ви е необходим, както и с Вашия бюджет.

Необходимо е да обърнете повече внимание на функции и характеристики, като оптично качество, диапазон на увеличение, вид подсветка и други.

Надяваме се, че цялата тази информация относно микроскопите е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси по темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела "Политика за използване на бисквитки"
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.