...

Какво е Ултразвукова Вана и Как Работи?

Какво е Ултразвукова Вана и как работи

🔄 Последна актуализация на 31.05.2024

Имате инструменти или пръстени, които не можете да почистите с традиционните методи?

Не се притеснявайте, защото на помощ идва ултразвуковата вана – едно технологично чудо, което предлага бързо, ефективно и дълбоко почистване.

В тази блог статия ще обясним какво е ултразвукова вана, как работи, само с вода ли може да се използва и безопасна ли е към бижутата. Вижте как тази технология може да бъде ваш верен помощник в борбата със замърсяванията.

Какво е Ултразвукова Вана?


Ултразвуковата вана е иновативно устройство, което използва високочестотни звукови вълни за създаване на микроскопични мехурчета в почистващия разтвор. По този начин ефективно се отстраняват замърсявания и мазнини от различни предмети.

Този процес е известен като кавитация и е изключително ефективен за почистване на труднодостъпни места, като осигурява дълбоко почистване, което е трудно да се постигне с обикновените методи.

Ултразвуковите вани са подходящи за почистване на бижута, очила, дюзи, карбуратори, инструменти, монети, уреди за маникюр, дънни платки, за дезинфекция и много други.

Как Работи Ултразвуковата Вана?


В основата на ултразвуковите вани се намира ултразвуков трансдюсер. Това е устройство, което вибрира около 42 000 пъти в секунда. Не можем да чуем звука от него, тъй като е над честотата, която хората могат да чуват. Въпреки това се чува шум, който се създава от вибрациите на частите на машината.

Вибрирайки, трансдюсера изпраща звукови вълни през водата. Създаването на постоянни звукови вълни генерира вълни на налягане, които се разпространяват между зони на високо и ниско налягане.

Когато включите ултразвуковата вана, тези ултразвукови вълни преминават през разтвора и образуват микроскопични мехурчета на повърхността на предметите. Тези микроскопични мехурчета се разбиват при висока температура и отстраняват малки частици замърсявания, мазнини и масло от поставения във ваната предмет.

Може да видите как работят ултразвуковите вани във видеоклипа долу.

Колко Време Отнема да се Почисти Предмет с Ултразвукова Вана?


В повечето случаи ултразвуковите вани почистват предметите само за няколко минути.

Оптималното време за почистване зависи от състава, размера и формата на предмета, типа и количеството на замърсяването, както и изискванията за чистота.

Ако времето за почистване е твърде кратко, предметите може да не са напълно чисти в края на цикъла и съответно да се наложи повтаряне на процеса.

С Каква Течност се Използва Ултразвуковата Вана?


Има няколко варианта в зависимост от това какъв предмет ще почиствате. За леки замърсявания най-често се използва само вода или вода, смесена с препарат за съдове. При по-сериозни замърсявания, като оксидация е желателно да добавите и специализиран почистващ препарат за ултразвукови вани.

Повече информация относно избора на професионален почистващ разтвор може да намерите в нашата статия – Каква Течност за Ултразвукова Вана да Използваме?

Как да Изберем Ултразвукова Вана?

Когато избирате ултразвукова вана за почистване на метални и пластмасови предмети трябва да вземете предвид няколко фактора.

Размер и Капацитет

Размерът трябва да е достатъчно голям за да побере предметите, които възнамерявате да почистите. Обърнете внимание на дълбочината на ваната, тъй като тя влияе на височината на компонентите, които могат да бъдат почистени.

Честота и Мощност

Честотата и мощността на ултразвуковата вана влияят на нейната ефективност при почистване. По-високите честоти, като 40 kHz са подходящи за деликатни предмети(например бижута), докато по-ниските честоти, като 25 kHz са по-добри за по-тежки задачи.

Материал и конструкция

Материалът и качеството на изработката са от съществено значение за продължителното използване на ваната. Резервоарите от неръждаема стомана са препоръчителни и често срещани в този тип устройства, тъй като са устойчиви на корозия и са лесни за почистване.

Функция за нагряване

Някои ултразвукови вани имат функция за нагряване, която повишава температурата на почистващия разтвор. Тази функция може да подобри ефективността на почистване, особено за отстраняване на силни замърсявания или за специфични приложения за почистване, които изискват повишени температури.

Таймер

Потърсете уред с удобни бутони за контролиране на времето. Вграденият таймер може да бъде полезен ако искате да зададете точно време на почистване.

Функция Degas

Функцията degas е предназначена за отстраняване на разтворените газове от почистващия разтвор преди започване на процеса на ултразвуково почистване.

Когато се приготвя нов почистващ разтвор и се добавя към ваната, той може да съдържа уловен въздух или газове. Тези въздушни мехурчета могат да попречат на ефективността на ултразвуковото почистващо действие.


Чрез активиране на функцията за дегазиране ултразвуковата вана генерира непрекъснати ултразвукови вълни с пълна мощност за определен период (обикновено няколко минути). Този процес кара въздушните мехурчета да се издигат на повърхността и да се разсейват. По този начин почистващият разтвор е напълно дегазиран и готов за оптимално почистване.

Почистване на Бижута с Ултразвукова Вана

 1. Подготовка: Напълнете ултразвуковата вана с вода или добавете препарат за ултразвукова вана, ако замърсяването е сериозно.
 2. Почистване: Поставете бижутата във ваната и включете устройството. Процесът обикновено отнема между 1 и 5 минути, в зависимост от степента на замърсяване. Не поставяйте изкуствени бижута, които са с покривен слой, защото ултразвуковите вълни ще разрушат покритието.
 3. Изплакване: След като цикълът на почистване приключи, извадете бижутата и ги изплакнете с чиста вода, за да премахнете остатъците от почистващия разтвор.
 4. Сушене: Разтъркайте бижутата с микрофибърна кърпа или четка и изсушете бижутата с чиста кърпа или оставете да изсъхнат на въздух.

В този видеоклип може да видите как почистваме сребро, часовник, монети и други бижута с ултразвукова вана.

Безопасно ли е Ултразвуковото Почистване на Бижута?

 • Златни бижута: Златото е популярен метал в бижутерията поради своята издръжливост и устойчивост на потъмняване. Почистването на златни бижута в ултразвукова вана е безопасно, но е нужно внимание при наличие на скъпоценни камъни или перли.
 • Диамантени бижута: Диамантите са изключително твърди и могат безопасно да се почистват в ултразвукова вана. Важно е да се провери за свободни камъни или увреждания преди почистването.
 • Сребърни бижута: Среброто е мек метал, склонен към потъмняване. Ултразвуковото почистване може да помогне да възстановите блясъка му.
 • Бижута с перли: Перлите са деликатни и изискват нежно почистване. Не е препоръчително да се почистват перлени бижута в ултразвукова вана, тъй като вълните могат да увредят повърхността им.
 • Модни бижута: Модните бижута често са изработени от нескъпоценни материали. В повечето случаи е безопасно да се почистват в ултразвукова вана, но трябва да се внимава при наличие на лепени камъни или оксидиране с определени разтвори.
почистване на бижу с ултразвукова вана

Може да използвате и тези 7 метода за почистване на бижутата у дома. Друг добър вариант за почистването на бижута е и използването на ротационни барабани за полиране, като тези модели:

Почистване на Карбуратори и Инструменти

Универсален препарат за ултразвукова вана Elma Tec Clean A4 се справя страхотно с почистването на дюзи, карбуратори и инструменти. Бензинът е друга алтернатива, но при използването му не е желателно да пускате подгряването на течността (ако ваната Ви има такава опция).

За да не цапате цялата вана с бензин, ще Ви кажа един съвет, който научих в интернет.

Пълните ваната с вода, а инструментите или карбуратора може да поставите в голям стъклен буркан с капачка. В буркана наливате бензина и затваряте капачката. Буркана задължително трябва да е стъклен, защото пластмасовите се огъват и абсорбират до голяма степен ултразвуковите вълни.

След това пускате ваната и цялата мръсотия и бензин ще останат в стъкления съд. Постарайте се да държите основата на буркана на 2.5 см от дъното на ваната, защото там са най-силни ултразвуковите вълни(не е желателно да плува на повърхността). И винаги го поставяйте на кошницата, никога директно на дъното.

За дълбоко и професионално почистване на автомобилни дюзи може да разгледате стенд за дюзи с ултразвук Mrcartool V308.

Почистване на Очила с Ултразвукова Вана

Почистването на очила с ултразвук е страхотно решение на върнете чистотата и блясъка на старите си очила.

Диоптричните очила се почистват страхотно с разтвор за ултразвукова вана Elma Opto Clean. Желателно е да използвате дестилирана или дейонизирана вода, за да може очилата да изсъхнат без петна.

Проверете винтовете по очилата след почистване, защото ултразвуковите вълни може да ги разхлабят. Не е желателно да почиствате очилата си повече от веднъж в седмицата.

Почистването на поляризирани слънчеви очила с ултразвукова вана може да премахне покритието им, така че внимавайте. Ако желаете можете да премахнете стъклата и да поставите само рамките във ваната.

Съвети за Оптимално Използване на Ултразвукова Вана

 1. Предварителна Подготовка: Винаги пълнете ваната с течност до маркировката или до долния ръб. Преди да поставите предметите във ваната се уверете, че са предварително обезмаслени и са отстранени грубите замърсявания.
 2. Правилно Разположение: Сложете предметите винаги в кошницата и никога на дъното на ваната. Поставяйте предметите така, че да не се докосват помежду си. По този начин се гарантира равномерно почистване.
 3. Избор на Температура: Ако вашата вана позволява регулиране на температурата, изберете подходяща за вида на предмета и замърсяванията.
 4. Време за Почистване: Настройте времето за почистване според замърсяването – по-кратко за леки замърсявания и по-дълго за упорити. Ако вашите предмети са със залепени камъни, не включвайте подгряването на течността. Високите температури могат да нарушат залепването и камъните да паднат.
 5. Редовно Поддържане: Поддържайте ваната чиста и редовно сменяйте почистващия разтвор, за да се избегне намаляване на ефективността.

Спазването на тези съвети ще гарантира, че използвате ултразвуковата вана по най-ефективния и безопасен начин.

Само от Изплакване ли се Нуждае Предметът След Почистване с Ултразвукова Вана?


Да, изплакването е важно, защото помага за премахване на остатъците от почистващия разтвор, както и на дребни парченца замърсителите, които са останали по повърхността на предмета.

Съвет: Ако изплакнете частите с дейонизирана вода, те ще изсъхнат без петна от вода

почистване на бижута с вода след ултразвуково почистване

Какви са Страничните Ефекти при Почистване с Ултразвук?

 1. При използването на ултразвукова вана за почистване могат да възникнат различни странични ефекти, особено ако не се спазват правилните инструкции за употреба.
 2. Важно е да се отбележи, че някои материали могат да бъдат повредени от ултразвуковите вълни, особено ако са по-чувствителни и крехки.
 3. Неправилното използване на химически разтвори може също да доведе до нежелани химически реакции, което може да увреди предметите или да засегне Вашето здраве.
 4. Съществува риск от корозия при определени метали, ако не се използват подходящи разтвори. Продължителното излагане на високочестотни вълни може да причини и натрупване на топлина, което също трябва да се вземе предвид при избора на времетраене на почистване.
 5. Ултразвуковите вани обикновено са проектирани за почистване на по-малки предмети и може да не са подходящи за по-големи или по-обемисти предмети.
 6. Ултразвуковите вани произвеждат силен високочестотен шум по време на работа, което може да е неприятно за някои хора и да изисква използването на антифони.
 7. Някои материали могат да пострадат от кавитационна ерозия, ако са изложени на ултразвуково почистване твърде дълго. Това причинява микроскопично износване на повърхността на материала.

Работят ли Наистина Ултразвуковите Вани – Тест с алуминиево фолио


Ако искате да тествате ефективността на вашата ултразвукова вана, можете да използвате следния метод:

Потопете парче алуминиево фолио във ваната. Ако тя функционира правилно, фолиото трябва да започне да се разяжда и на него да се образуват малки дупчици. Това показва, че ултразвуковите вълни действат върху материала.

Може да видите тест на алуминиево в ултразвукова вана във видеоклипа долу.

Заключение


Надяваме се, че информацията е била полезна за Вас. Ако е така, можете да споделите статията в социалните мрежи.

Можете да зададете Вашите въпроси по темата в полето за коментари под статията, а ние ще се радваме да отговорим. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.