...

Как се мери с Лазерна Ролетка – 7 Лесни Стъпки и Съвети

Как се Мери с Лазерна Ролетка

🔄 Последна актуализация на 31.05.2024

Лазерната ролетка е измервателен уред, който е полезен при строителни, ремонтни и довършителни дейности. Той е полезен навсякъде, където е необходимо бързо и точно измерване на разстояния, площ и обем. В тази статия ще ви покажем как се мери с лазерна ролетка, как да изберете подходящ модел и ще ви дадем полезни съвети при работата.

Как се мери с лазерна ролетка?

 1. Проверка на ролетката: Преди всичко се уверете се, че устройството е с напълно заредено батерия. Включете ролетката, като използвате бутона за включване/изключване. При повечето модели е нужно да го задържите за няколко секунди.
 2. Избор на измерване: Изберете позицията, от която искате да направите измерването. Някои модели позволяват избор между измерване от предната или задната част на устройството.
 3. Насочване: Насочете лъча към точката, до която искате да измерите разстоянието. Уверете се, че лъча е стабилен и се отразява обратно към ролетката.
 4. Извършване на измерването: Натиснете бутона за измерване и изчакайте няколко секунди. Резултатът ще се покаже на дисплея на устройството.
 5. Записване на резултата: В зависимост от модела, някои лазерни ролетки позволяват записване на няколко последователни измервания или автоматично изчисляване на площ, обем, питагорова теорема и други.
 6. Повторете при необходимост: Ако имате нужда от допълнителни измервания, просто настройте ролетката на новата стартова точка и повторете процедурата.
 7. Извадете батериите: Ако няма да използвате лазерната ролетка за периоди по-дълги от 3-4 месеца ви съветваме да извадите батериите.

Измерване на разстояние

Влизате в режим на измерване на разстояние и натискате веднъж бутона за измерване.

измерване на разстояние с лазерна ролетка
показване на измерените данните на лазерната ролетка

Измерване на площ

Влизате в режим на измерване на площ и измервате дължината и ширината.

измерване на площ с лазерна ролетка - измерване на дължината
измерване на площ с лазерна ролетка - измерване на ширината
показване на измерените резултати и калкулацията на площа

Измерване на обем

Аналогично на предишното. Измервате отново дължина и ширина, но този път измервате и височината на помещението.

измерване на обем с лазерна ролетка

Измерване на височина с питагорова теорема

Може да измерите височината на стена или сграда с питагоровата теорема. Тя е приложима само за правоъгълни триъгълници. Повечето лазерни ролетки имат различни функции за измерването на различните страни на триъгълника. В показаните снимки измерваме хипотенузата и един от катетите, след това ролетката автоматично изчислява размера на другия катет (височината на помещението).

Измерване на хипотенуза

измерване на хипотенузата с лазерна ролетка за питагорова теорема

Измерване на катет

измерване на катета с лазерна ролетка
показване на измерените данни за питагорова теорема

Полезни съвети как се работи с лазерна ролетка

Лазерните ролетки са мощни инструменти, които ако се използват правилно могат значително да улеснят работата Ви. Ето няколко съвета за да извлечете максимална полза от тях:

Безопасността на първо място: Уверете се, че лазерния лъч не е насочен към очите на някого. Дългосрочно излагане може да причини увреждане на зрението. Лазерните лъчи могат да се отразяват от стъклени повърхности. Старайте се да избягвате използването на ролетката близо до такива материали.

Използвайте отразяващ фон: Ако работите на открито е добре да използвате специални мишени, които често са включени в окомплектовката на лазерните ролетки. С тях лъча ще може да се отрази и да се върне обратно в ролетката за да се отчете измерването.

човек прави измерване с лазерна ролетка

Пазете ролетката чиста: Винаги поддържайте лещите на вашата лазерна ролетка чисти. Мръсотията или праха могат да деформират лъча и да нарушат точността на измерванията.

Сменяйте батериите: Ако вашата ролетка работи с батерии е желателно да ги сменяте редовно. Слабите батерии могат да променят точността на уреда.

Използвайте допълнителни функции: Много съвременни лазерни ролетки предлагат допълнителни функции, като изчисляване на площ, обем, питагорова теорема или наклон. Запознайте се с инструкциите на вашата ролетка за да използвате всички нейни възможности.

Как работят лазерните ролетки?

Лазерните ролетки работят чрез излъчване на електромагнитен импулс под формата на лазерен лъч от оптоелектронна система. Лазерният лъч се отразява от измервателната равнина и се връща към измервателното устройство. Уредът обработва отразения лазерен лъч и определя измереното разстояние.

Друг метод за измерване на разстояние е точното измерване на времето, през което импулсът преминава между устройството и обект, както и обратно.

Лазерната ролетка позволява измервания на закрити и открити пространства с точност от 1 мм на километър. Професионалните лазерни ролетки могат да измерват разстояния до около 150 метра, а понякога дори повече. Този тип оборудване се използва основно в лова, селското и горското стопанство, както и в пътното строителство.

лазерна ролетка как работи принцип на работа
Принцип на работа на лазерните ролетки

Как да изберем лазерна ролетка?

На пазара има огромно разнообразие от модели, които се различават по редица параметри, като най-общо се делят на уреди за домашна и професионална употреба. Основните фактори, които оказват влияние при избор на лазерна ролетка са:

 • работен обхват
 • точност на измерването
 • минимална измервателна единица
 • IP степен на защита
 • допълнителни функции

При търсене на професионално измервателно устройство конструкцията на уреда и неговите технически параметри трябва да са подходящи за съответната индустрия (вида на извършваните измервания, полето и метеорологичните условия). Някои устройства са подходящи за измервания на строителни обекти и сгради. Други се използват за измервания на дълги разстояния в селските, горските или енергийните сектори.

как да изберем лазерна ролетка

Предимства

В сравнение с оптичните и ултразвуковите далекомери, лазерните са най-функционалните и технологично усъвършенствани измервателни уреди. Основното им предимство е изключително точните измервания от порядъка на +/- 3мм/100м – и възможността на измерване само от един човек.

Оптичните далекомери изискват поне двама души за точно измерване на разстояния на строителни площадки или друг вид терен. По този начин използването на лазерена ролетка намалява нуждата от персонал, а също така значително ускорява измервателната работа.

Те разполагат с технологично напреднали процесори и LCD дисплеи, което значително повишава тяхната функционалност и комфорта при ежедневна употреба.

Функции на лазерните ролетки

Множество лазерни ролетки разполагат с различни функции, някои от които са:

 • Измерване от предната или задната част на устройството
 • Измерване на площ
 • Измерване на обем
 • Питагорова теорема
 • Непрекъснато измерване
 • Измерване на верига размери
 • Измерване на най-късото или най-дългото разстояние
 • Таймер за мерене от статив
 • Запаметяване на последните измервания
3 laser rangefinder 330 ft 100 m 165 ft 50 m description 9
Измерване на обем с лазерна ролетка

Когато правите пространствени измервания с лазерни ролетки, не забравяйте, че лазерната светлина е опасна за зрението. Операторът трябва да се увери, че не застрашава минувачите преди да насочи лазерния лъч. Лазерните устройства изискват редовна поддръжка, особено когато се използват при неблагоприятни метеорологични условия.

Работен обхват

Съществуват ролетки, които могат да измерват на разстояния над 200-250 метра. При избор на лазерна ролетка обхватът трябва да е съобразен с особеностите на работата, за която я ползвате.

 • за домашни ремонти, употреба в жилища, обекти с малка площ, е подходящ избор на лазерна ролетка с работен обхват 40-60 метра
 • за професионални дейности на големи разстояния и обекти и открити площи е добре да се спрете на уред с обхват на работа над 60-80 метра

Точност

Много лазерни ролетки измерват с отклонения до +/- 5 мм, професионалните модели гарантират точност на измерване в рамките на 1-2 мм.

Бързо и ефективно измерване

Едно от най-големите предимства на лазерните ролетки е тяхната бързина и точност. С едно натискане на бутона можете да измерите разстояние в рамките на секунди, без нужда от допълнителна помощ или използване на други инструменти.

IP степен на защита

Издръжливостта и устойчивостта на конструкцията на лазерния далекомер срещу проникване на вода и прах е от основно значение при работа на уреда на строителни обекти и на открито. За строителни дейности добър избор на лазерна ролетка е такава с достатъчно висок IP стандарт. Това ще намали риска от повреда на уреда по време на транспортиране или по време на измервания в изключително запрашени или влажни среди. Професионалните лазерни далекомери с най-високо качество са с клас IP54 или по-висок.

Безопасност по време на работа

Лазерните ролетки предоставят възможността за безконтактно измерване, което намалява риска от повреда или нараняване, особено в затруднени условия или когато измервате на високи места.

Заключение

Лазерните ролетки използват лазерна технология, за да измерват разстояния с висока точност и бързина. Лазерната ролетка проектира лазерен лъч, който се отразява в измерваната повърхност и се връща обратно в специален приемник. На база на изминалото време от началото до края се отчита автоматично какво е измереното разстояние.

Мобайл 1 ЕООД предлага богат асортимент от лазерни електронни ролетки, измервателни уредилазерни нивелири и аксесоари за тях на топ цени. Предлаганите от нас продукти са с подробни снимки и технически характеристики. С удоволствие ще ви помогнем да намерите точната лазерна ролетка за вас!

Ако публикацията беше полезна за вас може да я споделите в социалните мрежи. Ако желаете да четете още от нашия Блог, оставете коментар с предпочитаната от вас тема.

Прочетете още:

Toggle panel: Table of Contents

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.