...

Как се работи с лазерен нивелир – 5 лесни стъпки

човек, който държи лазерен нивелир и показва как се работи с лазерен нивелир

Лазерните нивелири са основен инструмент, който обикновено се използва в строителната и геодезичната индустрия за нивелиране и подравняване на повърхности.

Те проектират постоянна червена или зелена линия върху повърхност в хоризонтална и вертикална равнина. Могат да се използват за различни цели – от поставяне на плочки до монтаж на гипсокартон.

В тази статия ще се опитаме да обясним как се работи с лазерен нивелир, тънкостите при работа и ще Ви дадем няколко съвета, с които да постигнете по-добри и точни резултати.

Какво е самонивелиращ лазерен нивелир?

Самонивелиращият се лазерен нивелир е устройство, което излъчва хоризонтални или вертикални лазерни лъчи с висока степен на прецизност. Той има вграден механизъм, който автоматично нивелира лазерната линия, дори когато инструмента е леко наклонен.

Като заместител на стандартния нивелир с балон или отвеса, този инструмент предлага огромно количество свобода и възможности. С него задачи, като полагане на плочки, монтаж на гипсокартон, монтиране на шкафове и зидария са по-лесни от всякога.

Самонивелиращата част от името му идва от способността на инструмента автоматично да се нивелира. Това се постига чрез вградена система, която обикновено включва магнитно демпфиране или гиро стабилизиращ механизъм, позволяващ на лазера да се поддържа в хоризонтално или вертикално положение въпреки всякакви леки неравности на мястото, на което е поставен.

Как се работи с лазерен нивелир поставяне на CD и UD профили на под

Линеен срещу ротационен лазерен нивелир

Лазерните нивелири се предлагат във всякакви форми и размери и това са двата от най-често срещаните примери, които ще намерите. Линейни лазерни нивелири са моделите с кръстосани линии (хоризонтална и вертикална) и тези на 360 градуса. Ротационните от друга страна разполагат само с една въртяща се точка и се използват за работа на открито.

Линеен лазер

 • Бюджетен – най-евтините модели започват от около 80 лв.
 • Предназначен за вътрешна употреба
 • Ярка хоризонтална или вертикална лазерна линия
 • Лазерът не се вижда на открито
 • Обикновено се вижда на разстояние между от 15 – 35 метра
 • Не е толкова точен при големи разстояния
 • При моделите на 360 градуса образува прав ъгъл на тавана, пода и стените
 • Подходящ за поставяне на плочки, гипсокартон, шкафове, дограма, ел. инсталация и други

Ротационен лазер

 • Сравнително скъп – моделите започват от 599 лв.
 • Предназначен основно за външна употреба
 • 360-градусова въртяща се лазерна точка
 • Лазерът не се вижда на открито, но може да бъде открит с помощта на лазерен приемник включен в комплектите
 • Някои модели имат обхват до 600 метра
 • Сравнително по-точен при големи разстояния
 • Подходящ за даване на ниво на открито , за основи на сгради, метални конструкции и скелета

Лазерен нивелир с приемник

Трябва да споменем и за модел, които е някъде по средата между горните два. Той е линеен лазерен нивелир на 360 градуса, който може да работи с лазерен приемник за работа на открито. Обхватът му на работа е значително по-малък от този на ротационния нивелир и достига до около 60 метра в радиус. Такъв тип модел може да бъде използват за външни и вътрешни работи.

Части на лазерния нивелир

Лазерните нивелири имат бутон за включване/изключване, бутони за включване на вертикалния и хоризонталния лъч или и двата едновременно. При лазерните нивелири на 360 градуса тези бутони могат да бъдат повече, тъй като там има и повече излъчватели за контролиране.

Най-често лазерните нивелири са оборудвани с резба от 1/4 инча и могат да се закрепят на най-обикновенни стативи за фотоапарати.

Други нивелири разполагат с магнитни стойки за закрепване към стена или метални повърхности. Те са изключително удобни и значително улесняват работата.

При някои модели има и допълнителни бутони за намаляване/увеличаване дебелината на лъча и заключване на лазерните линии. Заключените лазерни линии се използват, когато искате да поставите нивелира под определен наклон, например 45 градуса.

Лазерният нивелир има нужда и от захранване. То се извършва от алкални батерии 1.5 V АА или от презареждащи литиево йонни батерии. Съветваме ви ако често използвате уреда да закупите такъв с презареждаща батерия. Ако ще го използвате два пъти в година то купете такъв, който работи с алкални батерии.

Бъдете внимателни

Когато работите с лазерен нивелир избягвайте контакт на лазерния лъч с очите или използвайте очила за лазерен нивелир

Как се работи с лазерен нивелир

В следващите стъпки ще обясним как да поставим втори ред на плочки в банята. Тези стъпки могат да бъдат приложени при почти всички останали приложения на лазерния нивелир.

1. Измерете и маркирайте стената

Преди да включите лазерният нивелир, първо трябва да намерите и маркирате височината на реда на плочките. Хубавото при лазерните нивелири е, че може да пренесете тази височина в цялото помещение. Да предположим, че тя е 45 см. от пода. Маркирайте тази височина с молив на стената.

2. Монтирайте лазерния нивелир

В това приложение най-добрият начин да използвате лазерния нивелир е да го монтирате на статив, с който може да се регулира по височина. Ако имате такъв подръка обърнете внимание дали резбата е подходяща. Ако тя е с ширина от 5 мм. то размера е 1/4 инча, ако резбата е с ширина от 15 мм. то размера е 5/8 инча. Ако размера на статива не отговаря на нивелира, може да използвате преходен адаптер за лазерен нивелир от 1/4 към 5/8 или адаптер от 5/8 към 1/4 инча.

3. Позиционирайте статива

Поставете статива на равно място, на което няма да блокирате излъчваната светлина към стената.

Ако работите с лазерен нивелир с кръстосани линии върху две стени и се нуждаете от една и съща линия, то поставете лазера в средата между двете стени.

Съвет

Има възможност стандартният лазер с кръстосани линии да пречи на работата ви поради ограничения на видимостта. Това е причината често хората да си купуват лазерен нивелир на 360 градуса, който проектира лазерни линии в цялата стая.

4. Включете лазера

Включете лазера в самонивелиращ режим, включете хоризонталната линия и изчакайте лазера да се самонивелира. Това отнема между 2-5 секунди.

Ако нивелира не може да се нивелира автоматично (например, ако е поставен на твърде наклонена повърхност), той обикновено ще издава звуков или визуален сигнал. Ако мястото е криво може да използвате крачетата на статива за да го регулирате.

Регулирайте височина на статива за да съвпадне с белязката на стената.

човек, който работи с лазерен нивелир dewalt

5. Залепете плочките

Залепете плочките на стената по лазерната линия. Ако лазерния нивелир е поставен прекалено близко до стената лазерната линия ще бъде по-дебела. Може да го преместите на около метър от стената за да видите дали лазерния лъч ще стане по-тънък.

лазерен нивелир на статив за поставяне на плочки


Съвети при работа с окачен таван и на открито

Работа при окачен таван
При работа с гипсокартон и окачени тавани може да използвате магнитна стойка за стена. Тя е изключително удобна и за да я използвате е нужно да закрепите металната планка (често присъства в повечето комплекти) към стената посредством пирон или видия с дюбел.

След това поставяте лазерния нивелир с магнитната стойка, като същевременно съблюдавате за нивелацията на уреда. Ако го поставите на прекалено неравно място, уреда няма да може да се самонивелира.

Работа на открито
При работа на големи разстояния или на открито е желателно да използвате ротационен лазерен нивелир или линеен лазерен нивелир с лазерен приемник.

Важно

Лазерния приемник-детектор може да работи само с нивелири, които имат пулсиращ режим на работа.

Може да закрепите лазерния детектор към телескопична лата и да следвате стрелките на уреда за да откриете в коя посока е лазерния лъч. При точно позициониране на лазерния приемник с лазерния лъч, ще се включи звукова и светлинна сигнализация.

човек, който използва лазерен нивелир с лазерен приемник

В това видео ще видите как се използва лазерен нивелир.

Как да поддържате лазерния нивелир

Дръжте вашия лазерен нивелир на чисто и сухо място, когато не го използвате. Избягвайте да го оставяте на места с висока влажност например след поставяне на подова замазка, тъй като това може да повреди електрониката. В повечето случаи, лазерните нивелири идват с калъфи или кутии за съхранение, които предоставят допълнителна защита.

Почиствайте вашия лазерен нивелир редовно, за да го предпазите от прах и мръсотия, които могат да повлияят на точността на лазера. Използвайте мека кърпа или мека четка за почистване на корпуса на устройството.

Ако няма да използвате лазерния нивелир за период по-дълъг от 1-2 месеца е желателно да извадите батериите от уреда за да предотвратите корозия и потенциална повреда в уреда.

Внимавайте да не изпускате или удряте нивелира. Това може да повреди механизма и лазерния модул. Ако това се случи проверете точността на уреда. Ако не обърнете внимание на това и продължите да използвате лазера, това може да доведе до изключително неточни резултати, което може да ви струва много повече, отколкото нов лазер.

Заключение

Независимо дали сте професионален майстор или ентусиаст, лазерният нивелир е мощен инструмент, който може да ви помогне да изпълните вашата работа с голяма точност.

Моделите на водещите производители, като Dewalt и Bosch са особено привлекателни, благодарение на високото качество на изработка и надеждността, които предлагат. Но са налични и по-евтини и добри алтернативи, които предлагат сходни функционалности, като например лазерните нивелири Huepar, Hilda, Firecore и Deko.

Ако ви предстои закупуване на такъв инструмент може да видите нашите съвети за избор на лазерен нивелир.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и ви е предоставил ценна информация за това как да използвате този инструмент най-ефективно.

Ако това е така можете да я споделите в социалните мрежи за да достигне до повече хора. Ако желаете да четете още от нашия Блог, оставете коментар с предпочитаната от вас тема. Благодарим ви за вниманието!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела "Политика за използване на бисквитки"
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.