Каква Течност за Ултразвукова Вана да Използваме?

Каква Течност за Ултразвукова Вана да Използваме

🔄 Последна актуализация на 29.03.2024

Ултразвуковото почистване е революционна технология, която намира приложение в различни области – медицината, стоматологията, бижутерията, автомобилната индустрия и други. Въпросът „каква течност за ултразвукова вана да използваме“ е често срещан, когато си закупите за пръв път такъв уред. Правилната течност може значително да подобри ефективността на почистването, като едновременно с това и да защити обработваните предмети.

В тази блог статия ще Ви предоставим задълбочена информация за избора на течност за вашата ултразвукова вана, като разгледаме различни типове течности, тяхното приложение, както и как да си направим разтвор за ултразвукова вана.

Каква Течност за Ултразвукова Вана да Използваме?


Изборът на подходящ препарат за ултразвукова вана е важен фактор за ефективността на ултразвуковото почистване. Различните предмети изискват различни разтвори в зависимост от техния материал и типа замърсяване.

Използването само на дейонизираната вода е подходяща за по-леки замърсявания, докато препаратите за ултразвукова вана са подходящи за по-сериозни замърсявания. Желателно е да изберете разтвор, който е съвместим с материала на предмета и не предизвиква ръжда или други увреждания.

наливане на препарат в ултразвукова вана

Обикновено повечето разтвори за ултразвукови вани се смесват в пропорция 10% почистващ разтвор спрямо 90% вода, като понякога има и такива, които се смесват в съотношение 1:1.

Винаги за най-добри резултати следвайте инструкции за разреждане от производителя. За по-трудни за почистване предмети и замърсявания може да се наложи увеличаване на концентрацията.

При тестване на почистващ препарат препоръчваме първо да се изпробва при възможност на малка част от същия тип продукт, за да се избегнат нежелани реакции.

Не препълвайте над маркировката, когато наливане течност във ваната.

Имайте предвид, че при повечето модели в спецификациите на продукта е посочен обемът на ваната в литри, но течността, която може да сложите в нея, ще бъде по-малко. Повече информация относно ултразвуковите вани може да намерите в нашата статия „Какво е Ултразвукова Вана и Как Работи

Как да Си Направим Разтвор за Ултразвукова Вана?

Направата на домашен разтвор за ултразвукова вана може да бъде лесно и бюджетно решение за множество приложения. Домашните разтвори са подходящи за слабо замърсени предмети. При по-сериозно замърсени предмети са подходящи препарати за ултразвукова вана.

Рецепта 1

 • Вода: Може да използвате директно вода от чешмата, но за най-добри резултати използвайте дестилирана или дейонизирана вода. Може да ги намерите по магазините и бензиностанциите, като с тях се получава една идея по-добро почистване и предметите изсъхват без петна.
 • Сапун: Добавете сапун за ръце или съдове. Приблизително количеството е 1-2 чаени лъжички на литър вода.
 • Амоняк: За по-силно замърсени предмети, можете да добавите малко количество амоняк (около 1 чаена лъжичка на литър).

Стъпки за Приготвяне:

 1. Започнете с измерване на нужното количество вода и я излейте в ултразвуковата вана.
 2. Разтворете сапуна във водата, като се уверите, че е напълно смесен.
 3. При необходимост добавете амоняка и отново разбъркайте добре.
 4. Поставете предметите за почистване и стартирайте ваната.

Рецепта 2

Напълнете ваната с вода и сложете 1 с.л. лъжица бял или червен оцет, 2-3 капки препарат за миене на съдове и 1-2% лимонена киселина.

Рецепта 3

Напълнете ваната с вода и сложете 2-3 капки препарат за миене на съдове, половин пакетче лимонтузу, 1 ч.л. сол и 5-10 мл. обезмаслител за домашни цели (Meglio или друг). Този разтвор е изключително подходящ за почистване на гилзи и инструменти.

Рецепта 4

Бензинът е отличен за почистване на инструменти и карбуратори. Ако го използвате, не се препоръчва да активирате подгряването на течността, ако вашата вана разполага с такава функция.

Ето и един страхотен метод, за да предотвратите замърсяването на цялата вана с бензин.

Напълнете ваната с вода и поставете инструментите или карбуратора в голям стъклен буркан с капак. В буркана излейте бензина и затворете добре(ако не желаете да използвате бензин Ви препоръчваме универсален препарат за ултразвукова вана Elma Tec Clean A4). Изберете стъклен буркан, тъй като пластмасовите буркани могат да се деформират и абсорбират ултразвуковите вълни до известна степен.

Когато стартирате ваната, всички замърсявания и бензин ще останат вътре в стъкления контейнер, а водата във ваната ще остане чиста. Стремете се базата на буркана да бъде на разстояние около 2.5 см от дъното на ваната, където ултразвуковите вълни са най-силни, и не го оставяйте да плува на повърхността. Поставете го върху кошницата, а не директно на дъното.

Метода със стъкления буркан е подходящ и при използване на други препарати.

За дълбоко и професионално почистване на автомобилни дюзи може да разгледате и стенд за дюзи с ултразвук Mrcartool V308.

Във видеоклипа по-долу може да видите тестове на 3 различни направени у дома разтвора.

Какви Разтвори Можете да Използвате в Ултразвуковата Вана?

Изборът на разтвори за ултразвукова вана зависи от няколко фактора, включително типа на замърсителя, материала на обекта, който се почиства и специфичните изисквания за почистване. Трябва да се подберат правилните химикали, за да се гарантира ефективността на почистването, без да се навреди на предметите.

Основни Видове Разтвори:

 1. Алкални Разтвори: Идеални за премахване на мазнини, масла и други органични замърсители. Те са подходящи за почистване на метали като алуминий и стомана.
 2. Киселинни Разтвори: Предпочитани за отстраняване на окисления, ръжда и минерални отлагания. Внимавайте при използване им с метални предмети, тъй като могат да причинят корозия.
 3. Неутрални Разтвори: Съдържат pH близо до това на водата и са безопасни за повечето материали, включително пластмаса и стъкло. Подходящи са за деликатни предмети.
 4. Ензимни Разтвори: Работят чрез разграждане на органичните материали като кръв и други биологични замърсители. Често се използват в медицинaта и зъботехническата индустрия.

Какво е pH?

Водородният показател pH показва дали е киселинен или алкален един воден разтвор. Скалата на pH варира от 0 до 14, където 7 е неутрална стойност.

При температура на разтвора от 25°C стойности под 7 означават, че разтворът е киселинен, докато стойности над 7 показват, че е основен (алкален). В следващите редове ще ги разгледаме поотделно.

Съвет: Прочетете инструкциите с какви препарати може да работи Вашата ултразвукова вана.

Алкални Разтвори за Ултразвукови Вани

Алкалните разтвори са идеални за премахване на масла, мазнини и други видове органични замърсители. Те са широко приложими в автомобилната индустрия, производството и при почистването на кухненско оборудване.

Приложения:

 • Ефективно почистване на органични замърсители.
 • Подходящи за метали, керамика и пластмаси.

Предимства: Алкалните разтвори предлагат силна почистваща сила, особено при по-високи температури, което ги прави изключително ефективни за широк спектър от почиствания.

Кога да Изберете Киселинен Разтвор за Ултразвукова Вана

Киселинните разтвори са подходящи за специфични приложения, при които е необходимо да се премахнат оксидация, ръжда или минерални отлагания. Те са особено ефективни за възстановяване на метални предмети, като същевременно трябва да се използват с повишено внимание за избягване на корозия.

Приложения:

 • Почистване на метални части и инструменти от ръжда и оксидация.
 • Отстраняване на калциеви и други минерални отлагания от повърхности.

Внимание: Винаги внимателно използвайте киселинните разтвори и следвайте препоръките на производителя за разреждане и колко време да е потопен предмета, за да предотвратите увреждане на обектите.

Кога да Изберете Неутрален Разтвор за Ултразвукова Вана

Неутралните разтвори са универсален избор, подходящ за почистване на широк спектър от материали, включително деликатни и чувствителни повърхности. Те са безопасни за повечето метали, пластмаси и стъкло, като предлагат добър баланс между ефективност и нежност.

Приложения:

 • Почистване на чувствителни електронни устройства и компоненти.
 • Обработка на деликатни бижута и пластмаси, които могат да бъдат увредени от екстремни pH стойности.

Неутралните разтвори са отличен избор за всекидневно почистване на предмети у дома и ситуации, в които се изисква особено внимание към материала.

Препарат за ултразвукова вана PandaCleaner EA0389 на топ цена Концентрат за бижута, очила, карбуратори, злато, инструменти и др.

Кога да Използваме Ензимни Разтвори

Ензимните разтвори представляват специален вид почистващи средства, които се използват за разграждането на органични замърсители чрез ензиматична активност. Тези разтвори са идеални за приложения, където е необходимо деликатно, но ефективно почистване на органични материи, като кръв, протеини, мазнини и други биологични вещества.

Основни Приложения на Ензимни Разтвори:

 1. Медицинско и Зъботехническо Оборудване: Ензимните разтвори са изключително полезни за почистване на медицински инструменти и зъботехнически апарати, където е важно да се премахнат всички органични замърсители, за да се предотврати рискът от инфекции.
 2. Лабораторно Оборудване: В лабораториите често се работи с органични материали, които могат да бъдат ефективно почистени с ензимни разтвори, осигурявайки безопасна и чиста работна среда.

Предимства на Ензимните Разтвори:

 • Ефективни: Ензимите действат целенасочено върху органичните замърсители, което ги прави изключително ефективни при справянето с конкретни типове мръсотия.
 • Безопасност: Тъй като са насочени към разграждането на органични материи, при тях е по-малко вероятно да увредят почистваните материали в сравнение с по-агресивните химикали.
 • Екологосъобразност: Ензимите са биоразградими, което ги прави екологично по-предпочитан вариант за почистване.

Можете ли да Използвате Вода от Чешмата в Ултразвуковата Вана?

Използването на вода от чешмата в ултразвукова вана е възможно, но не винаги е препоръчително. Водата от чешмата може да съдържа минерали, които оставят отлагания върху предметите и вътрешността на ваната, както и да намалят ефективността на почистването.

близък план на вода течаща от чешма в мивка

Предимства и Недостатъци на Използването на Вода от Чешмата:

 • Предимства: Лесно и бързо решение за попълване на ултразвуковата вана без допълнителни разходи за дестилирана вода.
 • Недостатъци: Потенциал за натрупване на минерални отлагания, които могат да повлияят на ултразвуковите вълни и да намалят ефективността на почистването(не е добре да я използвате за дългосрочна употреба). Може също така да причини корозия при метали.

Алтернатива: Дестилираната вода е предпочитан избор за ултразвуково почистване, тъй като е лишена от минерали и други примеси, които могат да влияят негативно на процеса на почистване. Използването на дестилирана вода удължава живота на ултразвуковата вана и подобрява качеството на почистване.

Често Задавани Въпроси

Мога ли да използвам оцет в ултразвукова вана?

Да, оцетът може да се използва като натурален почистващ препарат в ултразвукова вана, особено за премахване на котлен камък и минерални отлагания. Оцетът е киселинен и трябва да се разрежда с вода в подходящо съотношение. Препоръчваме Ви да проверите дали оцетът е съвместим с материала на почистваните предмети.

Мога ли да използвам сода бикарбонат в ултразвукова вана?

Да, може да използвате сода бикарбонат в ултразвукова вана за почистване на някои видове предмети. Содата за хляб може да помогне за неутрализиране на миризми и леко почистване, но е желателно да се използва в умерени количества и да се провери съвместимостта с почистваните материали предварително.

Мога ли да направя дестилирана вода у дома?

Да, можете да направите дестилирана вода у дома чрез процес на кондензация на водните пари. Един от начините е да използвате дестилатор за вода Vevor WT22 или дестилатор за вода Vevor YMK40101.

Мога ли да използвам стъклени буркани в ултразвукова вана?

Да, можете да използвате стъклени буркани в ултразвукова вана за поставяне на малки предмети или за предпазване на ваната от замърсявания. Това се случва, като сложите само вода във ваната, а почистващия препарат поставите в буркана заедно с предметите. С този метод ще си спестите подмяната на цялата вода във ваната и ще трябва да подмените само течността в буркана. Задължително използвайте стъклен, а не пластмасов буркан, защото пластмасата се огъва и обира голяма степен от вибрациите.

Мога ли да използвам препарат за съдове в ултразвукова вана?

Да, препаратът за съдове може да се използва като ефективен и достъпен разтворител в ултразвукова вана, особено за премахване на масла и мазнини. Важно е да изберете препарат без агресивни химикали и аромати и да го разредите с вода.

Мога ли да използвам WD40 в ултразвукова вана?

Използването на WD40 в ултразвукова вана НЕ СЕ препоръчва. Тези продукти могат да влошат качеството на почистване и да навредят на ултразвуковата система.

Заключение

Надяваме се, че сме успели да отговорим на въпроса „каква течност за ултразвукова вана да използваме“ и че цялата тази информация Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *