...

Ръжда и Корозия – Какво са и защо се образуват по металите

Ръжда и Корозия - Какво са и защо се образуват по металите

🔄 Последна актуализация на 10.06.2024

Ръждата причинява сериозни повреди по структурата на металните повърхности. Тя може да унищожи напълно дори и най-издръжливите метали.

Ръждясването е проблем не само заради естетическите промени, но и защото намалява устойчивостта и живота на металните изделия.

Тя се образува на предмети, които са изложени на влага или престояват продължително време на външните атмосферни условия. Среща се по каросериите на превозни средства, инструменти, болтове, гайки, тръби и други метали, които имат желязо в състава си.

В тази статия ще разясним, какво представлява ръждата, как се образува, може ли да се премахне и как да предпазим металите от нея.

Какво представлява ръждата?

Ръждата е общото наименование на корозионния процес, при който желязо или стоманени изделия взаимодействат с влагата и кислорода. Това е естествен процес, който може да доведе до унищожаване на металните повърхности.

От химична гледна точка тя представлява железен оксид и може да бъде в различни форми и цветове в зависимост от съотношението (вода и кислород), на което е изложен предмета.

Важно е да знаем, че тя може да обхване почти всички сплави, в които се съдържа желязо.

Стари ръждасали гайки и болтове

Статистики и факти

  • Всяка година корозията причинява щети за милиарди долари на световно ниво.
  • Проучвания показват, че над 25% от производената стомана се използва за заместване на корозирали материали.
  • Желязото и стоманата са най-често засегнатите материали.
  • Около 3% от световния брутен вътрешен продукт се изразходва за корекция или предотвратяване на ръждата.
  • Морска вода ускорява корозионния процес поради високото си съдържание на сол.

Как се образува ръждата?

Тя се образува от реакцията на желязо с кислород, в присъствието на вода или влага в атмосферата. Химическата реакция, която се получава се нарича окисление.

Комбинацията от желязо, вода и кислород води до образуване на хидратиран железен (III) оксид, който придава характерния за металите, кафеникаво-червен цвят. Желязо, което е изложено на вода и кислород ще започне да ръждясва постепенно.

Процесът ще настъпва бавно и продължително. Може да отнеме до няколко дни, седмици, месеци или дори години, в зависимост от продължителността на излагането на желязото.

Възможно е да се появят дупки в слоевете на метала при по-продължително ръждясване.

Важно е да знаете, че когато ръждясването е повърхностно ще имате възможността да я отстраните чрез ръждопреобразувател (специално покритие, което неутрализира корозионния процес).

В противен случай металът ще става все по-крехък и податлив на разчупване с течение на времето.

За да предотвратите този процес е достатъчно да блокирате достъпа на влага или кислород до желязото.

Химическа формула , която показва как се образува ръждата.

Видове ръжда

Съществуват 4 видове, които се определят според цветовата гама, която може да варира от червено до черно. Важно е да знаете каква е разликата между тях, за да ги третирате правилно. Нека ги разгледаме и да разберем повече за тях.

Червена ръжда

Това е най-често срещания вид, при който процесът протича равномерно и засяга цялата повърхност. Реакцията може да продължи до пълното унищожаване на структурата на метала.

Прочетете още: Почистване на Сребро у Дома – 10 Доказани Методи

Тя се сформира, когато металът е изложен на големи количества вода и кислород. Често се среща по каросериите на изоставени автомобили, автобуси и други превозни средства.

Червена ръжда по спирачен диск на автомобил.

Жълта ръжда

Тя се образува по металите, които са разположени в среди със средна до висока влажност. Обикновено се среща в промишлени помещения, цехове и на места, където има застояла дъждовна вода, от която се формират локви.

Жълта ръжда по повърхността на метали.

Кафява ръжда

Тя се появява по повърхността на метали, които са изложени на места с ниска влажност и високо съдържание на кислород.

Кафява ръжда по повърхността на метал.

Черна ръжда

Тя е по-рядко срещана, разпространява се бавно и се образува по повърхността на метали, които са изложени на места с ниска влажност и недостиг на кислород.

Черна ръжда по повърхността на метал.

Как да предотвратим ръждясването на металите?

Съхранявайте металите на места без никаква влажност

Водата и влага са едни от най-големите врагове на ръждата. Затова е важно да съхранявате металите на сухо и проветриво място с ниска влажност.

Съхранение на инструменти на сухо място с цел предотвратяване на ръжда.

Използвайте защитно покритие

На пазара се предлагат най-различни спрейове, чрез които ще имате възможността да осигурите необходимата защита за металите.

Нанасяне на защитен слой със спрей против ръжда

Използвайте уреди за почистване на ръждата

Правилната поддръжка е от съществено значение, тъй като това е един от най-лесните начини, чрез който може да предпазите своите инструменти от по-нататъшното корозиране.

Обикновено ръждясването се получава във формата на малки точки, а след това се разпространява постепенно навсякъде. Ако все пак забележите такива точици е важно да ги отстраните мигновено.

За да ги премахнете може да използвате телена четка, абразивен диск или гъба, ултразвукова вана и специален почистващ препарат за нея, ротационен барабан или пясъкоструйна камера.

Каква е разликата между ръжда и корозия?

Тези думи често се използват като синоними, но те имат различни значения.

Ръждата е специфичен вид корозия, който се появява, когато желязо реагира с кислород и влага. Това води до образуването на железни оксиди, които имат характерния оранжев цвят.

Корозията, от друга страна, е по-общ термин, който обхваща процеса по разлагане на материалите поради химически или електрохимически реакции с околната среда. Този процес може да засегне различни материали, не само метали.

Премахване на ръждата в домашни условия

Премахване на ръждясването в домашни условия може да бъде извършено с помощта на продукти, които се намират в почти всяко домакинство.

Един от най-популярните методи за премахване е използването на оцет. Поставете засегнатия продукт в оцет и оставете за няколко часа, след което избършете с абразивна гъба. Оцетът разтваря ръждата, което улеснява нейното премахване.

Хлябната сода също е изключително ефективна. Направете паста от сода и малко вода и нанесете върху засегнатата област. Оставете да подейства за 10-15 минути и след това почистете с абразивна гъба.

Друго страхотно решение е лимоновият сок комбиниран със сол. Поставете малко сол върху ръждясалия предмет и след това изстискайте лимон върху нея. След като оставите сместа да подейства за няколко часа почистете с абразивна гъба.

Заключение

Понякога има случаи, в които е почти невъзможно да се преборите с ръждата по металите. Затова Ви съветваме да обработите засегнатите метали с помощта на гореспоменатите методи. В противен случай ще продължат да корозират и ще настъпи момент, в който ще изгният напълно.

Надяваме се, че цялата тази информация Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси по темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.