Почистване на Бижута у Дома – 7 Невероятни Трика

почистване на бижута

🔄 Последна актуализация на 03.04.2024

Бижутата не са просто украшения, те са спомени, символи на любов и наследство през поколенията.

За съжаление обаче, при повечето от тях много често с годините се получава оксидация и потъмняване. Редовното почистване на бижутата е от съществено значение, за да се наслаждаваме на тяхната красота дълго време.

В следващите редове ще разгледаме някои от най-добрите методи за поддържане на Вашите скъпоценни предмети. Почистването им е важна стъпка за запазване на тяхната структура, блясък и стойност.

Домашни Методи за Почистване на Бижута

Домашните методи за почистване на бижута предлагат ефикасни и икономични решения, използвайки продукти, които често са налични във всеки дом. Ще разгледаме няколко проверени метода, които ще върнат блясъка на вашите скъпоценности без нуждата от скъпи специализирани почистващи препарати.

Почистване на Бижута с Кетчуп

Невероятно, но факт – кетчупът може да бъде използван за почистване на бижута, особено на такива от мед и сребро. Киселината в доматите помага за премахване на оксидацията на метала.

Начин на използване:

 1. Нанесете малко количество кетчуп върху бижуто и нежно разтривайте с мека кърпа или четка за зъби.
 2. Оставете за няколко минути, след което изплакнете с топла вода и подсушете.

Почистване на Бижута със Сода

Сода бикарбонат е чудесно средство за почистване на бижута с благородни метали и камъни.

Начин на използване:

 1. Сложете сода в гореща вода
 2. По желание може да сложите и сапун за съдове
 3. Потопете бижуто и изчакайте 20 минути.
 4. Разтъркайте с мека четка, като се фокусирате върху потъмнелите участъци.
 5. Изплакнете добре с вода и полирайте с мека кърпа до блясък.
почистване-на-бижута-със-сода

Как да Почистим Бижута с Гореща Вода

1. Изсипете гореща вода върху бижутата.

Горещата вода е лесен и евтин начин за почистване на бижута от твърди метали. Парата и топлината разтварят мръсотията от бижутата, което ги прави лесни за почистване. Поставете вашите бижута в термоустойчив съд, след това бавно излейте вряла вода, докато те се покрият напълно.

2. Накиснете и премахнете мръсотията

Оставете бижутата да престоят няколко минути или докато водата се охлади, след това ги извадете и премахнете мръсотията с чиста кърпа. В зависимост от това колко са мръсни, може да се наложи да се изтъркат след накисването.

3. Изсушете бижутата

Оставете бижутата да изсъхнат на въздух преди да ги приберете или ги подсушете с чиста кърпа.

Този метод за почистване на бижута не е подходящ за перли, опали и други скъпоценни камъни. Може да използвате тази техника за сребро, злато, платина, диаманти или други твърди камъни.

Как да Почистим Бижута с Антибактериален Почистващ Препарат

Не Ви е нужен специален почистващ препарат за бижута, за да ги накарате да блестят. Може да ползвате любимия си антибактериален почистващ препарат или сапун за ръце.

За целта поставете няколко капки от него в стъклена купа. Добавете вашите бижута и ги оставете да престоят за пет минути. Докато чакате, натрупванията би трябвало да започнат да падат на дъното на купата.

След като изтече времето ги извадете и преценете дали могат да бъдат подсушени и прибрани, или имат нужда и от малко търкане.

Как да Почистим Бижута със Сапун за Съдове

Сапуна за миене на съдове е безопасен за повечето бижута от метал. Точно както премахва мазнините и мръсотията от Вашите съдове, няколко капки лесно могат да премахнат натрупаната мръсотия, прах и мазнини.

За целта добавете 1 ч.л. сапун за съдове към чаша гореща вода и оставете вашите бижута да се накиснат за няколко минути, като ги изтъркате при необходимост.

Този метод е най-подходящ за леки петна, потъмнявания или общо износване. Вероятно няма да е достатъчно силен за ръжда, големи петна или сериозно потъмняване.

почистване на пръстен със сапун за съдове

Как да Почистим Бижута с Почистващ Препарат за Стъкло

Можете да използвате почистващ препарат за стъкло за бързо почистване на Вашите бижута. Пръскайте препарата директно върху бижуто и нежно го разтъркайте с четка. Изплакнете с вода, когато приключите.

Този метод може да се използва само за злато, платина, сребро и диаманти. Химикалите използвани в повечето почистващи препарати за стъкло, могат да навредят на други камъни и метали.

Как да Почистим Бижута с Четка за Зъби

Чиста четка за зъби с меки власинки е перфектното оръжие срещу мръсотията. Малките власинки улесняват достъпа до труднодостъпните места. За по-сериозни замърсявания по бижутата може да използвате четка за зъби в комбинация с един от домашните почистващи препарати за бижута, споменати по-горе.

Виж още: Почистване на Очила с Ултразвук – Бързо и Лесно!

След почистването изплакнете с вода и избършете с микрофибърна кърпа. Не се препоръчва сушене на въздух, тъй като понякога могат да останат нежелани водни петна.

Сигурно сте срещали съвети в интернет, твърдящи, че можете да почистите вашите бижута с паста за зъби. Бъдете внимателни, защото това не е особено препоръчително при меките метали, като златото например, тъй като пастата лесно може да го надраска и повреди.

Почистване на Бижута с Ултразвукова Вана

Ултразвуковото почистване на бижута е иновативен метод, който предлага дълбоко и внимателно почистване, достигайки до най-труднодостъпните места без риск от повреда.

Ултразвуковите вани работят на принципа на генериране на високочестотни звукови вълни във вода или друга почистваща течност, което създава милиони микроскопични мехурчета в процес, наречен кавитация.

Тези мехурчета „избухват“ със сила, която нежно отстранява мръсотията, мазнините и другите отлагания от повърхността на бижутата, включително от места, които традиционните методи за почистване не могат да достигнат.

почистване на бижута с ултразвукова вана

Предимства на Ултразвуковото Почистване:

 • Дълбоко почистване: Ултразвуковата технология може да отстрани дори най-упоритата мръсотия, което е особено полезно за бижута със сложни форми или множество камъни.
 • Безопасност: Методът е изключително нежен, което го прави безопасен за почти всички видове бижута, включително тези с деликатни камъни като брилянти, сапфири и рубини.
 • Ефективност: Почистването с ултразвук значително намалява необходимостта от ръчно търкане и полиране, което спестява време и усилия.
 • Екологичност: Този метод изисква малко или никакви химикали, което го прави екологичен избор за почистване на бижута.

Как да Използвате Ултразвукова Вана за Почистване на Бижута:

 1. Подготовка: Напълнете ултразвуковата вана с вода или при по-сериозни замърсявания добавете малко количество препарат за ултразвукова вана.
 2. Поставяне на бижутата: Подредете бижутата във ваната, като се уверите, че те са напълно потопени във водата.
 3. Почистване: Включете устройството и оставете бижутата да се почистват за няколко минути. При възможност може да включите и подгряване на течността в ултразвуковата вана.
 4. Изплакване и сушене: След приключване на цикъла, извадете бижутата, изплакнете ги с чиста вода и подсушете с мека кърпа.

В този видеоклип може да видите как почистваме сребро, часовник, монети и други бижута с ултразвукова вана.

Препарати подходящи за почистване на бижута в ултразвукова вана:

Инвестицията в ултразвукова вана за почистване на бижута се изплаща във времето и гарантира, че вашите ценни предмети винаги ще изглеждат като нови. Същевременно се намаля и рискът от повреди по време на почистването.

Не е случайно, че повечето бижутерийни магазини използват точно този метод за почистване на бижута.

Прочетете още: Какво е Ултразвукова Вана и Как Работи?

Защо да Поддържате Бижутата Чисти?

 • Предотвратяване на натрупването на мръсотия и бактерии, което може да доведе до увреждане на метала и камъните.
 • За да запазите блясъка и цвета на металите и камъните, като по този начин удължавате техния живот.
 • Поддържате високата естетическа стойност на бижутата, като ги правите подходящи за всякакви специални случаи.

С редовното почистване Вашите бижута не само ще изглеждат по-добре, но и ще са по-безопасни за носене. Мръсотията и потта могат да създадат неприятен контакт с кожата, водещ до алергии или раздразнения.

Препоръка: За оптимални резултати, експертите съветват да почиствате бижутата поне веднъж на месец.

Подход към Различните Материали

За да постигнете най-добри резултати при почистването на бижута, е желателно да разберете от какви материали са направени и как да ги третирате правилно. Нека разгледаме най-често срещаните материали и методите за тяхното почистване.

Как да Почистим Злато

 • Златото е относително мек благороден метал, което го прави податливо на надрасквания. За почистване на злато, нежно използвайте разтвор от топла вода и мек сапун. Използвайте мека кърпа или четка с меки влакна за отстраняване на мръсотията.
 • Избягвайте използването на абразивни почистващи препарати, тъй като те могат да надраскат повърхността.

Как да Почистим Сребро

 • С времето среброто потъмнява и губи блясъка си поради реакция със сярата във въздуха. За почистване на сребро, можете да използвате специализирани сребърни кърпи или смес със сода бикарбонат и вода.
 • Редовното полиране помага за предотвратяване на потъмняването и запазва блясъка.

Друг добър вариант за почистването на бижута е използването на ротационни барабани за полиране, като тези модели:

Почистване на бижута с камъни и перли:

 • Скъпоценните камъни и перлите изискват особено внимание, тъй като могат лесно да се повредят. Използвайте влажна мека кърпа за почистване и избягвайте потапянето на перли във вода, тъй като това може да разхлаби лепилото, което ги държи.
 • Избягвайте директен контакт на камъните с химикали като парфюми или лак за коса.

Полезни Съвети:

 • Уверете се, че бижутата са напълно подсушени преди съхранение.
 • Редовното проверяване на закопчалките и камъните може да помогне за предотвратяване на загуба им.
подсушяване на златна гривна

Често Срещани Грешки при Почистването на Бижута

Почистването на бижута изисква внимание и грижа. Ето някои от най-често срещаните грешки и как да ги избегнете:

1. Използване на твърде агресивни почистващи средства:
Много домакински почистващи препарати съдържат химикали, които могат да увредят бижутата, особено деликатните камъни и метали.
Съвет: Използвайте меки сапуни без агресивни химикали и избягвайте абразивните продукти.

2. Прекомерно търкане:
Твърде енергичното търкане или използването на твърде твърда четка може да надраска повърхността на металите и камъните.
Съвет: Винаги използвайте мека четка или кърпа и бъдете нежни при почистването.

3. Неправилно съхранение след почистване:
Съхранението на влажни бижута може да доведе до окисляване и други видове увреждане.
Съвет: Уверете се, че бижутата са напълно изсушени преди да ги съхраните.

4. Използване на неподходящи методи за различните видове бижута:
Различните материали изискват различен подход при почистването.
Съвет: Винаги се информирайте за най-добрия начин за почистване на конкретния вид бижу, като вземете предвид материала, от който е направено.

5. Забравяне за проверка на закрепването на камъните:
Почистването може да разхлаби камъните, ако не се внимава.
Съвет: Редовно проверявайте закрепването на камъните и бъдете изключително нежни при почистването на зоните около тях.

Избягвайки тези грешки, Вие значително увеличавате шансовете бижутата Ви да останат красиви и здрави за дълго време. Правилната грижа и внимание могат да направят чудеса за запазването на блясъка и красотата на вашите скъпоценности.

Съвети за Поддържане на Бижутата Чисти и Блестящи

За да запазите Вашите бижута във възможно най-доброто състояние е важно да знаете и как да ги поддържате чисти и блестящи в дългосрочен план. Ето няколко допълнителни съвета, които ще Ви помогнат в тази задача:

1. Избягвайте контакт с агресивни химикали:
Парфюми, лак за коса, домакински почистващи препарати и хлор са сред субстанциите, които могат да увредят бижутата. Нанасяйте козметични продукти преди да сложите бижутата си.

2. Сложете бижутата си последни и ги сваляйте първи:
Това правило помага да се запази тяхната красота за по-дълго време.

3. Съхранявайте бижутата отделно:
За да избегнете надрасквания и други увреждания, съхранявайте бижутата си отделно едно от друго, най-добре в меки пликчета или в специално предназначени за това кутии.

4. Използвайте силиконови гел пакетчета:
Съхраняването на бижутата Ви в малки пакетчета силиконов гел може да помогне за абсорбирането на влагата и предотвратяване на окисляването.

5. Периодично професионално почистване:
Въпреки че домашното почистване е ефективно, периодичното посещение при професионалист може да гарантира, че вашите бижута са в добро състояние.

Често Задавани Въпроси

Може ли да се използва алкохол за почистване на бижутата?

Алкохолът може да се използва за някои видове бижута, но е важно да се провери дали е подходящ за материалите на вашето бижу.

Как да почистя бижута с много деликатни камъни?

Най-безопасно е да се използва мека кърпа, леко навлажнена с вода, без да потапяте бижуто напълно.

Какво да правя, ако бижуто ми е силно окислено?

За силно окислени бижута се препоръчва консултация с професионалист, който може да предложи най-доброто решение за вашия случай.

Заключение

Поддържането на бижутата чисти и блестящи не е само въпрос на естетика, но и на грижа и запазване на тяхната стойност през годините. Следвайки стъпките и съветите, които Ви дадохме ще можете да се наслаждавате на красотата на Вашите скъпоценни предмети за дълго време.

Надяваме се, че цялата тази информация Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *