...

Почистване на Ръжда от Метал – Бързи и Лесни Техники

Почистване на ръжда от метал два болта ръждясал и нов

Ръждата е проблем, с който много хора се сблъскват ежедневно. Металните предмети са особенно податливи на нея особено, когато са изложени на неблагоприятни външни атмосферни условия.

Важно е да спрете корозионния процес на време. В противен случай ръждата ще обхване не само повърхността, но и вътрешността на металите и ще разруши напълно тяхната структурата.

В тази статия ще разгледаме ефективни начини за почистване на ръжда от метал. По този начин ще удължите не само живота им, но и ще запазите техния блясък.

Веднага щом разберете как да премахнете ръждата, гаечният ключ и скъпите кухненски ножове ще заблестят отново.

Почистване на ръжда от метал в домашни условия

Почистване с бял оцет

Белият оцет, който често е наричан дестилиран е една изключително мощна съставка, която може да направи чудеса. Това е един от най-доказаните и високоефективни методи, чрез който може да отстраните ръждата по металите.

За целта поставете металните предмети в купа, кутия или буркан с бял оцет.

Оставете ги да престоят в продължение на няколко часа, а след това разтъркайте корозиралата повърхност с телена четка.

Почистете предмета с препарат за съдове, изплакнете с вода и забършете с кърпа.

Ако все пак са останали ръждиви петна, повторете процедурата.

Премахване на ръжда с бял оцет.

Почистване със сода за хляб

Може да използвате сода за хляб за да премахнете повърхностна ръжда. С нея ще заличите следите от корозия, които са обхванали тънки метали, като например ножове, триони и други.

За целта забъркайте вода и сода за хляб докато се образува гъста смес.

Разнесете сместа с помощта на стара четка за зъби и се уверете, че ръждивите петна са напълно покрити.

Оставете я да престои за около час, а след това вземете гъба или телена четка за да разтъркате и премахнете ръждата. Изплакнете с вода и подсушете.

Премахване на ръжда със сода за хляб.

Премахване на ръжда с Кока Кола

Доста хора обичат да консумират кока-кола. Но знаете ли, че в нея се съдържа фосфорна киселина, която спомага за отстраняването на ръждата.

За да я премахнете ще ви бъдат необходими само няколко чаши.

За целта изсипете напитката в съд и потопете ръждясалите метали и се уверете, че кока-колата ги е покрила напълно.

Оставете ги да престоят за период от 12 до 24 часа, в зависимост от покритието на ръждата.

На другият ден изплакнете кока-колата обилно с вода. Ако е необходимо, използвайте гъба за да разтъркате и премахнете излишната ръжда по повърхността.

Накрая избършете със суха кърпа.

Прочетете още: Почистване на Сребро у Дома – 10 Доказани Методи

Премахване на ръжда с напитка Кока-Кола.

Почистване с подсолен картоф и препарат за съдове

Може да ви се стори странно но картофите се справят чудесно в отстраняването на ръждата по металите.

Те съдържат оксалова киселина, която се добавя в доста почистващи препарати с една единствена цел, а именно за отстраняване на ръждивите петна по метални инструменти, ножове и други.

За да изпробвате този метод е необходимо да разрежете средно голям картоф наполовина.

След това покрийте отрязаните части с препарат за съдове и поръсете сол или сода за хляб върху картофа. Разтъркайте ръждясалите петна с картофа докато корозията изчезне.

Накрая полейте с вода и подсушете повърхността на метала със суха кърпа.

Важно е да отбележим, че солта и содата за хляб (натриев бикарбонат) притежават грапава структура, която улеснява почистването на ръждивите петна.

Премахване на ръждата с  препарат за съдове и подсолен картоф.

Мултифункционални препарати

Почти всеки от нас е използвал универсалния спрей WD-40 за смазване на гайки, болтове и други. Но знаехте ли, че с него може да премахнете повърхностната ръжда по металите.

За целта напръскайте малко от спрея директно върху ръждивите петна и изчакайте да подейства за период от 5 до 10 минути.

След това разтъркайте с телена четка, като внимавате да не причините допълнителни повреди по повърхността на метала. Когато сте готови забършете третирания участък с микрофибърна кърпа.

Почистване със сол и лимон

Обикновено тези съставки са подходящи за дресинг на салати, но могат да се използват и за премахване на ръжда от метал.

Вълшебната комбинация от киселинността на лимона (или лайма) се комбинира със солта и създава изключително ефективен препарат, който спомага за неутрализирането на ръждата.

За да изпробвате рецептата е необходимо да покриете ръждивите петна със сол, а след това да изстискате сока от пресен лимон или лайм директно върху солта.

Оставете сместа да престои за период от около 2 часа, а след това използвайте лимоновата кора, като четка да премахнете ръждата.

Ако все пак са останали упорити петна, вземете гъба или телена четка и разтъркайте старателно.

Когато сте готови, изплакнете металният предмет с вода и го подсушете със суха кърпа.

Премахване на ръжда от метал в дълбочина

Ултразвукови вани

Ултразвуковите вани са изключително ефективни и могат да премахнат ръждата и да почистят замърсяванията по металите в дълбочина, без да увреждат тяхната повърхност.

С тях ще може да почистите идеално резервни части на автомобили, инструменти, рамките на очила, часовници, както и голямо разнообразие от златни и сребърни бижута.

Ултразвуковите вани могат да работят с вода от чешмата или със специални препарати за ултразвукови вани.

Някои от свръхмодерните машини разполагат с функция за настройване на температурата до 80 °C, която спомага за разтварянето на петна от масло, восък и други замърсявания.

Основното предимство на този тип уреди се изразява в бързината и качеството на почистване.

Премахване на ръжда с ултразвукова вана.

Пясъкоструйна камера

Пясъкоструйните камери са често срещани и използвани за отстраняване на петна от масло, наслагвания, ръжда и други замърсявания по повърхността на металите.

Те работят с помощта на въздушен компресор, който осигурява високо налягане. С тях ще имате възможността да възвърнете естествения цвят на металите.

Пясъкоструйната камера Ви позволява да почистите метални катинари, инструменти, крепежни елементи и други малки метални предмети със силно замърсени повърхности.

Премахване на ръжда и замърсявания с пясъкоструйна камера.

Ръждопреобразувател

Ръждопреобразувателят е специален продукт, който реагира химически с ръждата на метални повърхности, преобразувайки я в стабилен и невлагопоглъщащ материал. Преобразувания слой е обикновено в черен или сив цвят и предпазва метала от по-нататъшно корозиране.

Ръждопреобразувателите обикновено съдържат фосфорна киселина или танин, които реагират с железния оксид и преобразуват ръждата в неводоразтворим железен фосфат. Те също така могат да съдържат инхибитори на корозията, които предпазват металната повърхност от появата на нова ръжда.

Ръждопреобразувателите могат да бъдат във вид на спрей, течност или паста и се нанасят върху ръждясалата повърхност с четка, ролка или пръскачка. Преди нанасянето е важно да се почисти повърхността от мазнини, замърсявания и ръжда. След нанасянето на ръждопреобразувател, повърхността трябва да се остави да изсъхне добре, преди да се покрие с боя или лак.

Ръждопреобразувателите са много ефективни за третиране на метални повърхности, които са били изложени на корозионни условия, като влажност и сол. Те са широко използвани в автомобилната промишленост, строителството и други индустрии, където корозията на метала е сериозен проблем.

Как да предотвратим появата на ръжда?

Почистването на ръжда от метал е важно, но е още по-важно да предотвратим нейното появяване отново. Вижте тези съвети за предотвратяване на ръжда:

Покриване с масло или вазелин

Маслото и вазелинът могат да създадат защитен слой върху повърхността на метала, който предотвратява контакта му с влагата и кислорода във въздуха. За да използвате този метод нанесете тънък слой масло или вазелин върху повърхността на метала. Това трябва да се прави редовно ако предметът е изложен на влажни условия.

Боядисване

Боядисването на металните предмети е още един начин да ги защитите от ръжда. Боята създава защитен слой, който предотвратява контакта на метала с влагата и кислорода във въздуха. За най-добри резултати използвайте боя, която е специално предназначена за метални повърхности.

Използване на антикорозионни покрития

Антикорозионните покрития са специални продукти, които се нанасят върху металните повърхности за да ги защитят от ръжда. Те обикновено съдържат химически съставки, които реагират с повърхността на метала и формират защитен слой. Този слой не само предотвратява образуването на ръжда, но и помага за защита на метала от други вредни елементи, като солта и химикалите.

Заключение

Важно е да не забравяте да предпазите металите от повторно корозиране, независимо кой от гореспоменатите методи сте решили да изпробвате.

Съветваме Ви да третирате някои от металите със защитен слой от антикорозионния спрей WD-40 или друг вид, както и да ги съхранявате на сухи и проветриви места.

Надяваме се, че цялата тази информация Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси по темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Често задавани въпроси (FAQ)

Кой е най-бързият начин за премахване на ръжда от метал?

Най-бързият начин за премахване на ръжда от метал е използването на професионални препарати за премахване на ръжда. Те обикновено съдържат киселини и абразивни материали, които бързо разтварят и премахват ръждата. Те работят значително по-ефективно от домашните методи.

Кой е най-добрият домашен препарат за премахване на ръжда?

Един от най-добрите домашни препарати за премахване на ръжда е смес от бял оцет и сода за хляб. Смесете равни части от оцет и сода за хляб. Направете паста и нанесете върху ръждясалата повърхност. Оставете да действа за няколко часа, след което изтрийте с груба кърпа или метална четка.

Може ли кока-кола да премахне ръждата?

Да, кока-колата може да бъде използвана за премахване на ръжда от метал. Това се дължи на киселината, която се съдържа в кока-колата. Просто потопете металния предмет в кока-кола за няколко часа, след което изтрийте ръждата с груба кърпа или метална четка.

Как да предотвратя появата на ръжда върху метал?

За да предотвратите появата на ръжда върху метал е важно да поддържате металните предмети сухи и да ги покривате с антикорозионни покрития, като масло, вазелин или специализирани антикорозионни продукти. Също така е препоръчително редовно да проверявате металните предмети за признаци на ръжда и да ги почиствате веднага, ако забележите такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.