...

Защо ви е нужен дефлектор за климатик – Мнения и съвети

Защо ви е нужен дефлектор за климатик - Мнения и съвети

🔄 Последна актуализация на 31.05.2024

Всички сме изпитвали дискомфорта от директния студен въздушен поток от климатика по време на горещите летни дни. Понякога това може да доведе до простуда, схващания или други здравословни проблеми.

Вътрешните тела на климатиците са с ограничено насочване на въздушната струя, което често не е достатъчно.

За щастие има лесен и ефективен начин, който ще Ви помогне да се справите с този проблем, а именно чрез поставянето на дефлектор за климатик.

В тази статия ще обясним какво представлява дефлектора за климатик, защо ви е нужен и дали е достатъчно ефективен, за да Ви предпази от охлаждащата струя през горещите летни месеци.

Какво представлява и защо ви е нужен дефлектор за климатик?

Дефлекторът за климатик е познат още като приставка за климатик, предпазител за климатик или дифузер за климатик. Това е устройство, което променя посоката на въздушния поток от климатика.

Той се прикрепя към вътрешното тяло на климатика посредством окачвачи, чрез залепване или директно монтиран на стената. С него може да насочите въздушната струя нагоре, надолу или настрани, като можете да го регулирате и във височина на 180 градуса.

Основната функция на дефлектора е да разпределя равномерно въздуха в помещенията. Той помага за премахването на проблемите с директния въздушен поток, като по този начин намалява риска от настинка и главоболие.

Дефлектор монтиран върху вътрешното тяло на климатик.

Как се монтира дефлектор за климатик?

Дефлекторът се монтира изключително лесно. Повечето такива разполагат с държачи (щипки) или здраво залепващи се лепенки, които спомагат за по-бърз и лесен монтаж без нужда от разпробиване. Други модели се нуждаят от сглобяване посредством пластмасови елементи и тапи.

Преди да закупите такъв, Ви съветваме да измерите размерите на вътрешното тяло на климатика. Имайте предвид също, че моделите, които се залепят, са по-нестабилни и по-трудно се регулират без да паднат.

дефлектор за климатик прикрепен към стена и прикрепен към вътрешното тяло на климатик

Струва ли си да използвате дефлектор за климатик?

Отговорът на този въпрос е “да”. Дифузерите за климатици са с доказано качество и висока ефективност. Те спомагат за равномерното разпределение на въздушния поток и ще ви предпазят от директно насоченият охлаждащ въздушен поток, който може да причини болки, схващания във врата или дори настинка.

Осигуряват допълнителен комфорт и Ви позволяват да извършвате корекции на струята в желана от Вас посока. Освен това подобряват ефективността на външното и вътрешното тяло на климатика. Това от своя страна спомага за по-бързо и равномерно разпределение на температурата в режим на охлаждане или затопляне.

Прочетете още: Какво е Ултразвукова Вана и Как Работи?

Има и други начини да се предпазите от нежеланата въздушна струя. Почти всички климатици разполагат с автоматичен режим или бутони за регулиране на въздушния поток нагоре или надолу. Алтернативно решение на проблема е също така преместването на по-високи мебели, които могат да попречат на въздушния поток да достигне директно към вас.

За да следите температурата и влажността в помещението може да използвате стаен термометър и хигрометър. Според министерството на енергетиката на САЩ идеалната температура с включен климатик през лятото е 25 градуса.

Регулируем дефлектор за климатик, който може да се използва в режим на охлаждане или затопляне

Предимства

 • Подобрява въздушния поток: Протекторът за климатик пренасочва въздушната струя в правилна посока, за да спомогне за затоплянето или охлаждането на всяка стая. Тъй като студеният въздух пада в долната част на помещенията, през лятото е добре да насочите дефлектора така, че студената струя да се издига нагоре. През зимата регулирайте дефлектора та, че топлият въздух от климатика да пада надолу, за да се разпредели по-равномерно топлината в помещението.
 • Намалява разхода на електрическа енергия: Дефлекторът намалява количеството енергия, която е необходима, за да се затопли или охлади Вашият дом или офис.
 • Намалява шума: Спомага за намаляване на шума, който може да бъде предизвикан от силното обдухване и преместване на щори или пердета.
 • Лесно монтиране: Дефлекторът се монтира изключително бързо и лесно. Той е чудесно решение в случай, че тялото на климатика е поставено на място, което ограничава циркулацията на въздух.

Поставете дефлектора в такава позиция, че в режим на охлаждане да пренасочва въздуха нагоре, а в режим на затопляне да насочва въздуха надолу.

Дефлектор за климатик мнения

Мненията на потребителите за дефлекторите за климатик са изключително положителни. Много хора споделят, че след като инсталират дефлектор на своя климатик, незабавно забелязват разлика в усещането за комфорт в помещението.

Ефективност

Мнозина споделят, че с дефлектора въздухът се разпространява равномерно в помещението, което създава много по-приятна и уютна атмосфера. Други твърдят, че дефлекторът им е помогнал да намалят разходите за електроенергия.

Предимства за здравето

Потребители подчертават ползите и за здравето. Те забелязват по-рядко възникване на хрема и настинки след монтажа на дифузер за климатик.

Лесна инсталация

Много хора също така отбелязват, че дефлекторите за климатик са лесни за инсталация. Те споделят факта, че могат бързо и лесно да ги монтират без нужда от професионалист.

Как да си направим дефлектор за климатик?

Въпреки че готовите дефлектори за климатик са достъпни и лесни за инсталация, някои хора предпочитат да си направят собствен дефлектор. Ако сте един от тях, ето една лесна идея, която може да ви бъде полезна.

Избор на материали

За изработка на протектор за климатик можете да използвате различни материали, които имате подръка. Някои хора предпочитат да използват картон, защото е достъпен и лесен за обработка. Други предпочитат да използват прозрачна пластмаса за по-естетичен вид.

как да си направим дефлектор за климатик - избор на материал - картон

Измерване и изрязване

Първата стъпка е да измерите вашия климатик и да изрежете материала в подходящия размер. По желание може да направите множество малки дупки с отвертка или шило, за да не блокирате изцяло въздушната струя.

как да си направим дефлектор за климатик залепване с хартиено тиксо

Монтаж

Следващата стъпка е да прикрепите протектора към климатика. За монтирането можете да използвате тиксо, двойнозалепващи ленти или няколко съединени кабелни превръзки (така наречените миши опашки). Важно е да оставите достатъчно пространство, за да може въздухът да се разпространява равномерно.

поставяне на дефлектора на климатика

Готово

След това включете климатика и проверете дали въздухът се разпространява равномерно. Ако не, може да се наложи да регулирате позицията или размера на дефлектора.

Готово окачен дефлектор на климатик, който сме направили сами

Настинка от климатик

Много хора не осъзнават, че климатикът може да допринесе за развитието на настинка и други здравословни проблеми, особено ако температурата в помещението е твърде ниска, а въздухът – твърде сух. Това изсушава сливиците и намалява тяхната способност да филтрират бактерии и вируси.

Дефлекторът за климатик може да помогне за предотвратяване на настинките, като предпазва от директния контакт с хладния въздух от климатика. Редовното почистване и обслужване на климатика е също от съществено значение за добрата вентилация в помещението. За допълнителна защита от вируси и бактерии може да използвате озонатор за пречистване на въздуха.

настинал човек от климатик

Ако стоите в стая с климатик за дълъг период от време, ето някои често срещани симптоми, които може да изпитате.

 • Главоболие, запушен нос или хрема
 • Суха и сърбяща кожа
 • Сухота в очите и гърлото
 • Кашлица или хрипове
 • Умора и затруднено концентриране

Ако страдате от тези симптоми Ви препоръчваме:

 • Не стойте директно срещу климатика
 • Отворете прозорците за минимум 20 минути, за да подобрите вентилацията в помещението
 • Задайте по-висока температура на климатика
 • Правете редовни паузи от компютъра
 • Излезте навън на чист въздух
 • Използвайте овлажнител на въздух

Дефлектор за климатик за външното тяло

С поставянето на дефлектор ще подобрите ефективността и ще удължите живота и на външното тяло на климатика.

Приставката е особено полезна в случай, че външното тяло на климатика е разположено в близост до стена или ограда, която е на разстояние по-малко от 1.5 м.

Външно тяло с дефлектор за климатик в близост до стена, на разстояние по-малко от 1.5 метра.

Заключение

Стоенето директно срещу климатик през лятото може да доведе до редица здравословни проблеми. Правилното регулиране на температурата, силата и посоката на въздуха са от съществено значение, особено ако работите в офис и охлаждащата струя е насочена директно към Вас.

Затова в такива моменти е желателно да използвате дефлектор за климатик, тъй като с него ще си осигурите желаната температура без допълнителни въздушни течения. Той ще Ви предпази от мускулни болки, схващане или настинка. Това са често срещани симптоми, които се проявяват поради директно насочената към Вас охлаждаща въздушна струя.

Надяваме се, че цялата тази информация Ви е била от полза, за да Ви помогне да се справите с проблема. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.