...

Как се Използва Ротационен Лазерен Нивелир

човек показва Как се Използва Ротационен Лазерен Нивелир поставен на тринога с лата

🔄 Последна актуализация на 07.06.2024

Ротационният лазерен нивелир се използва в строителството при големи разстояния. Той проектира 360-градусов хоризонтален или вертикален лъч, който помага за точното изравняване на различни повърхности.

Подходящ е за вътрешни и външни проекти, като монтаж на тръби и кабели, изкопни работи, изграждане на основи на сгради и други.

В тази статия ще разгледаме как се използва ротационен лазерен нивелир, неговите технически спецификации, както и приложението му.

Как Работи Ротационният Лазерен Нивелир?

Ротационният лазерен нивелир работи, като проектира лъч светлина, който се върти с висока скорост 100 до 1100 оборота в минута (RPM), създавайки илюзията на 360-градусова линия.

Основните компоненти на ротационния лазерен нивелир са:

  • Диоди: Те произвеждат светлина при преминаване на електрически ток през тях. В този случай диодите създават лазерния лъч.
  • Ротационен механизъм: Това е механизмът, който върти лазерния лъч, създавайки 360-градусов лъч.
  • Нивелираща система: Тази система осигурява точността на лазерния лъч, като го изравнява по хоризонталната или вертикалната равнина.

През последните години на пазара се предлагат основно ротационни лазерни нивелири със самонивелиране, които изместиха старите модели с ръчно нивелиране. Този тип уреди използват малки серво мотори за автоматично самонивелиране. Имат най-високата точност от около 1.5 мм на 30 метра и най-надеждния вариант за големи проекти на открито и закрито.

Как се Използва Ротационен Лазерен Нивелир?

Използването на ротационен лазерен нивелир може да изглежда сложно на пръв поглед, но с правилните инструкции и практика с времето ще свикнете. В тази секция ще разгледаме подробно как да използвате този инструмент за различни строителни проекти.

човек използва ротационен лазерен нивелир

Избор на подходяща повърхност

Най-добре е нивелирът да бъде поставен на стабилна и равна повърхност. За най-добри резултати използвайте геодезически статив с регулиращи и остри крака, за да нивелиране добре уреда.

Настройка и включване

Поставете нивелира на избраната повърхност и го включете. Ако устройството е самонивелиращо се, му дайте до 10 секунди време, за да се самонивелира.

Ако устройството е по-старо и изисква ръчно нивелиране, прочетете ръководството за употреба, за да го нагласите правилно.

Използване на Нивелира

Намиране на нивото на избраната повърхност

Насочете ротационния лазерен нивелир към стената или друга повърхност, на която искате да намерите нивото.

Маркиране и насочване

Използвайте лазерния лъч, за да направите точни маркировки на различни точки по повърхността. Това ще Ви помогне да осигурите равномерно разпределение и точност при монтажа.

Повторение за нови линии и равнини

Ако имате нужда от нови линии или равнини, просто преместете нивелира и повторете процеса. По този начин ще работите бързо и ефективно на различни части на строителната площадка.

В този видеоклип може да видите как се използва ротационен лазерен нивелир за нивелиране на на основа на сграда.

Проверка на Точност на Ротационен Лазерен Нивелир

Точността на ротационните лазерни нивелири се измерва по следния начин:

  1. Поставете лазерния нивелир на равен под на разстояние 30 метра от стената. (Важно: не използвайте статив или малка тринога, тъй като те могат да предизвикат отклонения при въртене и да доведат до неточни резултати.)
  2. На стената залепете лист хартия на нивото на лазерния лъч.
  3. Включете уреда и отбележете с чертичка на хартията средата на лазерния лъч, като маркирате мястото с цифра 1.
  4. Завъртете тялото на лазерния нивелир на 90° (надясно) и отново отбележете на стената позицията на лазерния лъч, този път с цифра 2.
  5. Повторете процедурата още 2 пъти за останалите градуси, докато не направите пълно 360° завъртане и получите общо 4 чертички.

След проведеното изпитание можете да видите отклонението на уреда като премерите разстоянието между най-горната и най-долната чертичка.

Приложения на Ротационния Лазерен Нивелир

Вътрешни строителни проекти

Ротационният лазерен нивелир е изключително полезен за вътрешни строителни проекти, където точността и прецизността са от съществено значение. Ето някои от основните приложения:

Изравняване на подове

Лазерният нивелир може да бъде използван за осигуряване на перфектно равен под. Поставете нивелира в центъра на помещението и проектирайте 360-градусовия лъч. С помощта на рулетка измерете височината от пода до лазерния лъч за да направите новия под еднакво равен или пък да зададете определен наклон. Използвайте лазерен детектор за по-големи разстояния или при условия на слаба видимост.

Изравняване на тавани

Лазерният нивелир може да се използва за проверка на нивото на тавана или за направа на таван от гипсокартон. Поставете устройството на магнитна стойка или на телескопичен прът.

човек използва ротационен лазерен нивелир за поставяне на цд и уд профили за гипсокартон на таван

Монтаж на дограма и врати

Лазерният нивелир осигурява точни референтни линии за монтиране на дограма. Това гарантира, че дограмата е равна и правилно монтирана.

С помощта на нивелира може да се осигури равно нивелиране на множество врати врати.

Външни строителни проекти

Ротационният лазерен нивелир е подходящ и за външни строителни проекти.

Изкопни работи

Лазерният нивелир може да се използва за точно измерване на дълбочината на изкопите. Това е особено важно за изграждането на основи, където всяка грешка може да доведе до сериозни проблеми.

Повече информация за заравняване и даване на наклон може да прочетете в нашата статия: Изравняване на Терен с Ротационен Лазерен Нивелир

Изграждане на основи

Проектирайте лазерния лъч върху мястото, където ще бъдат поставени основите. Това ще ви помогне да осигурите равномерно разпределение и точност при изграждането на основите.

Поставяне на огради и стени

Лазерният нивелир може да се използва за точно поставяне на стълбове за огради. Това ще осигури прави и равномерно разпределени стълбове.

При изграждане на стени, нивелирът помага за осигуряване на правилното нивелиране и подравняване на стените.

Цветове и Интензитет на Лазера

Разлика Между Червени и Зелени Лъчи

Цветът на лазера се определя от дължината на вълната на лазерния диод, която се измерва в нанометри (nm). Спектърът на видимата светлина за човешкото око е между 380 nm (лилаво) и 750 nm (червено). Обикновено лазерът е червен (635 nm) или зелен (532 nm), което ги прави най-видими за човешкото око. Зеленият лазер е около 400% по-ярък и по-видим от червения.

Класификация на Интензитета на Лазера

Интензитетът на лазера се определя от нивото на мощност на лазерната светлина, което се измерва в миливати (mW). Типичните лазерни нивелири са клас IIIA, което е между 1 mW и 5 mW. На тези нива лазерът е безопасен за очите, въпреки че не трябва да се гледа директно в него. Колкото по-близо е лазерът до 5 mW, толкова по-ярък и по-скъп е той.

Точност на Лазера и Обхват

Точността при повечето ротационни лазерни нивелири е между от +/- 1.5 мм до +/- 3.1 мм на 30 метра.

Обхватът на ротационния лазерен нивелир обикновено се измерва в диаметър. Тъй като ротационният лазерен нивелир е центърът на обхвата, разстоянието във всяка една посока е радиусът или половината от диаметъра.

Обхватът на открито може да бъде до 610 метра в диаметър с лазерен детектор(приемник). Ако сте в по-тъмно помещение можете да видите лазера и на по-голямо разстояние.

Поддръжка и Безопасност

Поддръжката на ротационния лазерен нивелир е от съществено значение за дълготрайността и точността на инструмента. Правилната грижа включва редовно почистване, правилно съхранение и редовни проверки на калибрацията.

Съхранение

Съхранявайте нивелира в защитен куфар, когато не го използвате. Това ще го предпази от прах, влага и механични повреди.

Дръжте устройството на сухо и чисто място, далеч от директна слънчева светлина и високи температури.

Транспорт

При транспортиране се уверете, че нивелира е добре закрепен и защитен от вибрации и удари.

Използвайте защитни калъфи и куфари за допълнителна сигурност по време на транспортиране.

Почистване

Почиствайте нивелира редовно със суха кърпа или парцал. Избягвайте използването на агресивни химикали или абразивни материали, които могат да повредят повърхността.

Проверявайте и почиствайте оптичните компоненти с подходящи средства за почистване на оптика, за да предотвратите натрупването на прах и мръсотия, което може да повлияе на точността.

Поддръжка

Редовно проверявайте калибрацията на нивелира. Проверявайте батериите и кабелите, ако устройството работи на ток.

Безопасност при работа с лазери

Работата с лазерни нивелири изисква спазване на някои основни правила за безопасност, за да се избегнат наранявания и да се осигури безопасна работа.

Носете защитни очила

Въпреки че лазерът е безопасен за очите, винаги е препоръчително да носите защитни очила, когато работите с лазерни инструменти.

Избягвайте директно гледане в лазера

Никога не гледайте директно в лазерния лъч. Въпреки че нивелиращите лазери са клас IIIA и не са опасни при кратък поглед, директното гледане може да причини дискомфорт или временна загуба на зрение.

Съхранявайте лазера на безопасно място

Когато не се използва, съхранявайте лазера на недостъпно за деца място.

Спазвайте инструкциите на производителя

Винаги следвайте инструкциите на производителя за безопасна употреба и поддръжка на лазерния нивелир.

Заключение

Надяваме се, че цялата тази информация за това как се използва ротационен лазерен нивелир Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.