...

Изравняване на Терен с Ротационен Лазерен Нивелир

човек извършва Изравняване на Терен с Ротационен Лазерен Нивелир

Изравняването на терен е важен процес в строителството, който гарантира стабилност и дълготрайност на проектите.

Неправилното подравняване може да доведе до сериозни проблеми като структурни повреди, неправилно оттичане на водата и увеличаване на разходите за материали.

В следващите редове ще разгледаме нужните инструменти, стъпките и техниките за изравняване на терен с ротационен лазерен нивелир.

Необходими Инструменти за Изравняване на Терен

Преди да започнете процеса на изравняване на терен е добре да разполагате със следните инструменти и оборудване. Ето кратък списък на нещата, които ще Ви трябват:

 1. Ротационен лазерен нивелир: Със зелен или червен лазерен лъч. Няма голямо значение, освен това, че зеления се вижда малко по-добре при работа в закрити помещения.
 2. Статив: Препоръчваме Ви да е стабилен и тежък с остри крака, за да се забият в земята.
 3. Телескопична Лата: Пръчка, която ще използвате за измерване на височини и наклони с лазерен приемник. По нея има обозначения в метри и сантиметри за по-лесно отчитане.
 4. Лазерен приемник (детектор): Устройство, което улавя лазерния лъч и помага за точното определяне на нивото. Без него няма да виждате лазерния лъч от нивелира. Повечето модели могат да открият лазерния лъч на 500 метра в диаметър от лазерния нивелир.
 5. Добре заредени батерии

Настройка на Ротационния Лазерен Нивелир

След като сте събрали всички необходими инструменти, можете да преминете към нагласянето на ротационния лазерен нивелир. Ето как става това в няколко стъпки:

1. Поставяне на статива

Изберете стабилна и равна повърхност за статива. Поставете го така, че да бъде здраво закрепен в земята. Ако стативът има стоманени крака, уверете се, че те са здраво забити в земята.

2. Монтиране на лазерния нивелир

Закрепете ротационния лазерен нивелир на статива и го затегнете здраво. Уверете се, че нивелира е стабилен и няма да се движи по време на работа.

3. Самонивелиране

Включете нивелира и изчакайте той да се самонивелира. Това обикновено отнема няколко секунди. Самонивелирането гарантира, че лазерният лъч е хоризонтален и точен.

4. Калибриране

Някои модели изискват допълнително калибриране. Следвайте инструкциите на производителя, за да се уверите, че нивелира е правилно калибриран. През последните години такива модели се срещат все по рядко.

5. Настройка на лазерния приемник

Закрепете лазерния приемник към латата. Включете приемника и го настройте така, че да улавя лазерния лъч.

След като сте приключили с настройката на лазерния нивелир за открито, можете да преминете към процеса на изравняване на терен.

човек използва ротационен лазерен нивелир на статив с лата и лазерен приемник

Определяне на Началната Височина

Преди да започнете с заравняването на терена трябва да определите началната височина. Тази стъпка ще Ви помогне да установите базово ниво, от което ще се измерват всички останали точки.

Избор на начална точка

Изберете точка на терена, която ще служи като начало за вашето измерване. Това обикновено е най-високата или най-ниската точка на терена.

Поставяне на телескопичната лата

Поставете долния край на латата на избраната начална точка. Уверете се, че пръчката е стабилна и няма да се движи.

Настройка на лазерния приемник

Плъзнете лазерния приемник нагоре или надолу по латата, докато не чуете звуков сигнал или видите визуален индикатор, че приемникът е на нивото на лазерния лъч.

Фиксиране на приемника

След като приемникът е на нивото на лазерния лъч, го затегнете на латата. Тази точка ще служи като референтно ниво за всички бъдещи измервания.

В този видеоклип може да видите как да дадете ниво с ротационен лазерен нивелир.

Задаване на Наклон и Изравняване на Терен с Ротационен Лазерен Нивелир

 1. Монтирайте лазерния нивелир на статива. Ако само искате да заравните терена, не е нужно да задавате никакъв наклон, а само да оставите уреда да се самонивелира. След това да направите измерванията с лата и лазерния приемник и да насипете или премахнете земна маса от ниските или високите места.
 2. Ако Ви е нужен определен наклон, превключете нивелира в ръчен или автоматичен режим. Можете да направите това, като натиснете бутон на контролния панел на нивелира или на дистанционното управление(ако има такова). При автоматичния режим Вие може да зададете на дисплея определен наклон на уреда. При ръчния режим може да променяте наклона нагоре и надолу с бутоните на корпуса на уреда.
 3. Сега е време ръчно да направите измервания на наклона. На този етап ще Ви трябва изискваният наклон (който обикновено е даден или предварително определен). Ако например ви трябва наклон 1 на 60 (еквивалентен на 1.667% според таблицата), трябва да измерите 6 метра от лазера и да поставите латата и лазерния детектор в тази позиция.
 4. Плъзнете лазерния детектор нагоре или надолу по латата, докато не издаде продължителен, непрекъснат сигнал. Това означава, че сте намерили оригиналното ниво. Отбележете го с черта или тебешир.
 5. Плъзнете лазерния детектор надолу по латата според изисквания наклон. Например, за наклон 1 на 60 трябва да плъзнете детектора 100 милиметра надолу от оригиналната позиция.
 6. Ръчно наклонете лазерния лъч, докато достигне или се нивелира с лазерния детектор. Можете да направите това, като натиснете бутоните за нагоре и надолу на контролния панел на нивелира.
 7. Върнете лазерния детектор в оригиналната позиция на латата.
 8. Изкопайте почвата и спуснете латата, докато лазерният детектор не срещне лазерния лъч. Ще разберете това чрез продължителен сигнал.
 9. Повтаряйте стъпка 8, като се отдалечавате от лазера, за да се уверите, че спазвате наклона, който току-що сте задали.
начин за използване на ротационен лазерен нивелир за подравняване или даване на ниво

Примери за Изравняване на Двор и Градински Проекти

Изравняването на двор и градина е често срещано приложение при ротационните нивелири. Те могат да се използват още и за:

 • Създаване на пътеки
 • Изграждане на градински тераси
 • Поставяне на огради и градински конструкции и други

При малки проекти за градината и двора може да използвате и линейни лазерни нивелири с приемник за работа на открито. Те са с по-малък обхват от ротационните, приблизително 60 метра в диаметър, но могат да бъдат използвани, както за външни, така и за вътрешни ремонти. Може да видите такива модели в следващите примери.

Примери Подравняване на Професионални Строителни Проекти

В професионалното строителство, използването на ротационен лазерен нивелир е от съществено значение. Ето някои примери за използването му в различни строителни проекти:

 • Изграждане на фундаменти
 • Заравняване на пътища и алеи
 • Даване на ниво на ВиК тръби
 • Поставяне на дренажни системи

Заключение

Надяваме се, че цялата тази информация за изравняване на терен с ротационен лазерен нивелир Ви е била полезна. Ако е така, бихме искали да Ви помолим да споделите статията в социалните мрежи.

Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси относно темата. Тях може да зададете отдолу, в полето за коментари. Благодарим Ви за отделеното време!

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.